Η Φατμά (της FIFA) «αφοπλίζει» τον Ιβάν

Αφού είδε κι απόειδε η FIFA ότι ο Ευάγγελος (Βαγγέλης για τους φίλους) Γραμμένος δεν περπατάει, αγκομαχάει και που υπάρχει στην Ομοσπονδία, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και ορθώς δηλαδή. Στέλνει κόσμο και κοσμάκη στην ΕΠΟ, για να κουμαντάρει τη διαιτησία, αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Δεν έφταναν όλοι αυτοί οι Περεϊράδες, στέλνει κι άλλους. Το παιχνίδι το παίρνει πάνω της η FIFA. Αυτή θα διορίζει τους διαιτητές την προσεχή σεζόν, αυτή θα παίρνει και τις εκθέσεις των παρατηρητών, μέχρι που θα βλέπει και τις αμφισβητούμενες φάσεις με τον Περικλή Βασιλάκη, για να έχει πλήρη εικόνα του πώς παίζεται το «παιχνίδι».

Αυτό λέει το γράμμα που έστειλε στον Γραμμένο η Φατμά Σαμούρα, ότι έτσι και δεν υπακούσετε σ’ αυτά,  GRExit! Η Φατμά είναι πανέξυπνη, στα Ηνωμένα Έθνη δούλευε πριν πιάσει δουλειά στη FIFA. Σαν την πιο δυναμική γυναίκα στον κόσμο για το 2018 την ανέδειξε το «Forbes». Κι επειδή είναι έξυπνη, μίλησε με δυο-τρεις ανθρώπους στη FIFA και την UEFA κι έτσι έστειλε το γράμμα στον Γραμμένο. Και τι γράφει μέσα το γράμμα;

Πρώτον: Θα έρθει ένας «ειδικός», λέει η Φατμά. Τι, ωστόσο, θα πει «ειδικός»; Είναι ειδικός μηχανολόγος, ειδικός ανακριτής, ειδικός φρουρός, ειδικός ηλεκτρονικός, να το καταλάβεις κανείς. Είναι ειδικότητες όπου ο καθένας κάνει εξειδίκευση μεγαλύτερη. Ο «ειδικός» που στέλνει η Φατμά, πού ακριβώς ειδικεύεται; Πουθενά δεν ειδικεύεται. Είναι κάτι σαν τον «ειδικό μεσολαβητή» Μάθιου Νίμιτς από τον ΟΗΕ, που περιμένει μια φορά στα πέντε χρόνια να καβαλήσει το αεροπλάνο για να κάνει τον «ειδικό» και να πιάνεται τριχειραψία με τους υπουργούς των Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων. Κι όταν τελειώσει ο «ειδικός» Νίμιτς, καλούν οι Αμερικάνοι τον Κοτζιά και του λένε στο αυτί τι θέλουνε.

Έτσι κι ο «ειδικός» της Φατμά. Τι θα κάνει όταν έρθει στην Ελλάδα; Θα έρθει για να ρουφιανεύει αυτό που παίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αν είναι έτσι, να τον αποκαλούμε «ειδικό ρουφιάνο». Τι ακριβώς ρόλο θα έχει ο «ειδικός» που θα μείνει ένα χρόνο στην Ελλάδα; Συγκεκριμένα πράγματα, δεν αναφέρει στην επιστολή της η Φατμά. Το άλλο ερώτημα είναι, πώς αυτοί οι Περέιρες, επιτροπή επιτήρησης και δεν συμμαζεύεται, Αυστριακοί, Ισπανοαλβανοί, Μαλτέζοι, τι ακριβώς έκαναν τόσο καιρό και δεν άρεσαν στη Φατμά;

 

Χούπελ, Ντερβίσι, Λάκοβιτς, Βασάλο, Άντζελο Ρηγόπουλος και Σία, γι’ αυτό δεν ήρθαν στην Ελλάδα; Για να επιβλέπουν την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ μ’ αυτό της FIFA; Εδώ ήταν και με πρόεδρο τον Δρόσο, εδώ και με τον Γραμμένο. Απέτυχαν; Αν απέτυχαν να τους τραβήξουν πίσω, να τους στείλουν σε άλλη αποστολή, να φτιάξουν κι αλλού το ποδόσφαιρο, όπως το έφτιαξαν στην Ελλάδα. Τους πλησίασε κανένας να τους κεράσει καφέ και δέχτηκαν; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Τόσο καιρό που είναι στην Ελλάδα αυτοί οι τυπάδες το μόνο που ξέρανε να λένε,  ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Γραμμένο λες κι είχαν εκλεγεί στο ψηφοδέλτιό του από την ΕΠΣ Μακεδονίας. Αυτοί είναι πιο πολλοί κι από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, πια, χάσαμε τον λογαριασμό.

Στη διαιτησία, βέβαια, έρχεται ακόμα ένας ξένος, για να γίνει «τρίο» με τους άλλους δυο για τη νέα ΚΕΔ, που δεν θα έχει κανέναν Έλληνα. Αυτοί θα ορίζουν διαιτητές και παρατηρητές. Αυτός, όμως, ο τρίτος ξένος που έρχεται, δεν είναι «ειδικός», είναι ένας κανονικός άνθρωπος. Κανονικά, έπρεπε να στείλει τον Κολίνα η FIFA. Αυτός είναι «ειδικός» για τέτοιες αποστολές. Έχει και άριστες σχέσεις με τον Κολίνα η Ελλάδα, από το 2004 ακόμα. Και με τον Βασίλη τον Γκαγκάτση, φυσικά «αδέρφια», ένα πράγμα. «Άριστα» μας έπαιξε στον ημιτελικό με την Τσεχία, στο Euro 2004, κι ας κιτρίνισε τον Καραγκούνη που δεν έπαιξε στον τελικό…

Έχει, όμως, κι άλλα καλά στην επιστολή της η Φατμά. Θα περάσει αλλαγή στον κανονισμό διαιτησίας, να σφυρίζουν και ξένοι διαιτητές του χρόνου. Ήρθε ο Ισπανός Μπορμπαλάν στον τελικό του Κυπέλλου, σφύριξε, τελείωσε. Και μόλις έγινε γνωστό ότι η Φατμά φέρνει ξένους διαιτητές, του χρόνου θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στα παιχνίδια. Το πολύ-πολύ να σφυρίζουν παιχνίδια Ξάνθη – Παναιτωλικός και Αστέρας – Λαμία.

Διαβάζει κάποιος τον Τύπο και λέει ότι ο Περέιρα «τελειώνει» τους Καλογερόπουλο, Κομίνη, Μάνταλο, Αρετόπουλο, Κατσικογιάννη, Μπλάνα, ενώ ο Θάνος «τελείωσε» μόνος του. Λάθος. Δεν τους τελειώνει ο Πορτογάλος που παριστάνει τον αρχιδιαιτητή. Από μακριά έχουν αυτές οι προγραφές.

Κι οι Έλληνες διαιτητές, πως το πήραν όλο αυτό το σκηνικό με την επιστολή της Φατμά στην ΕΠΟ; Όταν αποφασίστηκε να σφυρίξει ξένος διαιτητής στον τελικό… διαμαρτυρήθηκαν ότι τους προσβάλει τέτοια απόφαση κ.λπ. Τώρα, τουμπεκί σε ντουζλαμά (είναι ο χοντροκομμένος πατσάς) με μπούκοβο, που έλεγε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν. Και σε ποιον διαμαρτυρήθηκαν; Στον πρόεδρο Ευάγγελο (Βαγγέλη, για τους φίλους) Γραμμένο. Και τι απάντηση πήραν; Καμία. Τι θα μπορούσε, δηλαδή, να τους πει ο Γραμμένος; Ότι θα ασκούσε… «veto» για να μην έρθει ο Μπορμπαλάν;

Θα γελούσαν και τα παρδαλά και τα μονόχρωμα κατσίκια μαζί. Δεμένα τα χέρια είχε πέρυσι ο Γραμμένος και τώρα η Φατμά τον δένει και στην καρέκλα, για να παριστάνει τον πρόεδρο. Πραγματικά είναι λυπηρό, ένας αξιοπρεπής άνθρωπος όπως ο Γραμμένος, νομικός στο επάγγελμα, να γίνεται… διεκπεραιωτής στην ΕΠΟ, ένας εκλεγμένος πρόεδρος. Δεν μπορεί να παράξει έργο, πια, ο Γραμμένος, μόνο για την κοπή της βασιλόπιτας και σε καμιά χοροεσπερίδα θα πάει του χρόνου, αν δεν έχει παραιτηθεί. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν θα μπορεί να σηκώσει. Φυσικά, δεν πρόκειται να προβάλει καμία αντίσταση και «δουλικά» θα λέει «ναι σε όλα», όπως λέει η κυβέρνηση στη Μέρκελ.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα, σχετικά με τη διαιτησία, πως όλα τα ντέρμπι της προσεχούς σεζόν θα τα σφυρίζουν μόνο ξένοι διαιτητές, άνθρωποι της εμπιστοσύνης FIFA/UEFA. Κυρίως θα είναι από την Ισπανία και την Ιταλία και, όπως λέγεται, θα τους επιλέγει η τριμερής «ξενική» ΚΕΔ, σε άμεση συνεννόηση με ανθρώπους με FIFA/UEFA. Θα είναι διαιτητές που δεν θα ενδίδουν στην παραδοσιακή ελληνική «φιλοξενία». Ούτε έναν καφέ με ανθρώπους της ΕΠΟ δεν θα μπορούν να πίνουν στο ξενοδοχείο. Διότι ο καφές μπορεί να γίνει… ποτό στη συνέχεια…

Γιατί, ωστόσο, η Φατμά, που έκανε κουβέντες και με γνώστες του ελληνικού ζητήματος, αποφάσισε να φέρει κι άλλους δυο τοποτηρητές, έναν «ειδικό» κι ένας άλλον… κανονικό; Πρώτον, πέσανε τηλέφωνα, ότι δεν πάει άλλο το πράγμα με όσα έγιναν πέρυσι, επί «εξυγίανσης». Δεύτερον, δεν έχουν σε καμία εκτίμηση τον Βαγγέλη, γιατί ξέρουν πώς βγήκε στις εκλογές. Δεν είναι «αμερικανάκια» στη FIFA, όπως νομίζουν στην Ελλάδα.

Τρίτον, η FIFA έχει «ρουφιάνους» στην Ελλάδα και μαθαίνει ότι ο Σαββίδης ήταν αποφασισμένος να πάρει ρεβάνς από τον Μελισσανίδη. Ποια ρεβάνς; Να του πάρει το πρωτάθλημα, «παντί τρόπω», όπως θεωρεί ότι του το πήρε εφέτος ο Μελισσανίδης. Ο Ιβάν δέχεται διάφορες εισηγήσεις για το πώς πρέπει να «παιχτεί» το έργο την προσεχή σεζόν σε επίπεδο παρασκηνίου. Κι επειδή στην Ελλάδα ο κάθε «φραγκάτος» κάνει ό,τι γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν, ειδικά αν είναι «φίλος» με την κυβέρνηση, οι FIFAτζήδες προσπαθούν να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις. Μαθαίνουμε ότι στα αυτιά του Ιβάν δεν ήχησε καλά το μαντάτο από τη FIFA για την έλευση του ξένου «ειδικού» αλλά και του τρίτου μέλους της ΚΕΔ. Διότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η όποια παρεμβατικότητα στην ΕΠΟ μέσω τους «δικού μας» Βαγγέλη Γραμμένου. Όχι ότι πέρυσι είχε κανένα όφελος από την παρουσία του Γραμμένου, αφού το ’χασε το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό και θέλησε να τον αλλάξει και να ξαναβάλει τον Δρόσο. Όμως, μετά την έλευση κι άλλων από τη FIFA, δεν έχει νόημα πια.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα το οποίο η Φατμά θέλει να λύσει, αυτό με τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων. Να εξαλειφθούν, δηλαδή, περιπτώσεις όπως αυτές του Σκουτέρη που έβγαζε αποφάσεις ξημερώματα ή ότι αργούσε κανά μήνα για μία απόφαση. Κατά μία πληροφορία, η οποία ωστόσο δεν είναι διασταυρωμένη και γι’ αυτό απλά την αναφέρω, ο «ειδικός» που θα στείλει η Φατμά θα ασχοληθεί και με τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων. Δεν θα υποκαταστήσει τα δικαιοδοτικά όργανα, για να μην παρεξηγηθούμε. Απλά, θα λέει τη γνώμη του. Ξέρει η Φατμά ότι στην Ελλάδα ο κόσμος του ποδοσφαίρου ψηφίζει και με κριτήριο την ομάδα του, οπότε κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της θέλει να το εκμεταλλευτεί. Οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων στην Ελλάδα, και ειδικότερα ο τρόπος που «επικοινωνείται» από τις ΠΑΕ, χτίζουν ένα σοβαρό στερεότυπο στον κάθε οπαδό, αν η ομάδα του αδικείται ή όχι.

Η «εξυγίανση» του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι Κυριακές που θα επέστρεφαν και όλα θα έπαιρναν τον δρόμο της… κανονικότητας, απέτυχαν παταγωδώς και η «Α» το… φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο σε «θάνατο». Όπερ και εγένετο. Πρώτα η ΕΠΟ τού «δεν είμαι του τζάμπα» Γ. Δρόσου και μετά η ΕΠΟ του Ευάγγελου (Βαγγέλη, για τους φίλους) Γραμμένου, διέδιδαν πομπωδώς, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση είχε την «πολιτική βούληση» να τα αλλάξει όλα, ότι FIFA/UEFA θα έμειναν με ανοικτό το στόμα από την αξιοπιστία που θα επέβαλαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λόγια, λόγια, λόγια…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα