Αισιοδοξία Ντιμιτρόφ για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και πιστεύω πως όλα είναι καθ’ οδόν και θα πρέπει να συμβούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η συμμαχία είναι πιθανό να εγκρίνει τις ενταξιακές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας. Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως η πρόσφατη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τον τερματισμό μιας διένεξης δεκαετιών είναι «μια ιστορική συμφωνία που προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η συμφωνία εξακολουθεί να συναντά αντιστάσεις και στις δύο χώρες.

«Η οριστικοποίηση από την πλευρά μας της συμφωνίας (για το όνομα) θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των δικών της ανησυχιών επειδή η δυτική συμμαχία παρεισφρέει στις δικές της παραδοσιακές σφαίρες επιρροής, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008.

«Έτσι πιστεύουμε σταθερά πως αυτό δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και θα επιδράσει πολύ κατευναστικά στη σταθερότητα της περιοχής. Όμως ασφαλώς μέχρι να συμβεί αυτό θα ανησυχούμε για οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί», κατέληξε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα