Αλάσκα: «Πέπλο» μυστηρίου με την εύρεση «δερμάτινης» χρυσής σφαίρας στον ωκεανό

Το αντικείμενο βρέθηκε στον ωκεανό σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων

Η μυστηριώδης χρυσή σφαίρα ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας στον Ειρηνικό από ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) στις ΗΠΑ, που έκαναν την ανακάλυψη, εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα εκκολαφθέν αυγό ή ένα θαλάσσιο σφουγγάρι που ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας στον Ειρηνικό.

Μέσα από δοκιμές και ανάλυση DNA που διενεργούν οι ερευνητές, αναζητούν  την προέλευση του γενετικού υλικού αυτού του γυαλιστερού αντικείμενο, το οποίο μοιάζει με «ιστό δέρματος».

Μιλώντας σε live streaming τα μέλη της ομάδας ανέπτυξαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα του αντικειμένου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να είναι περίβλημα αυγού ή ότι επρόκειτο για σφουγγάρι.

Οι θεωρίες των ειδικών για την προέλευση της «χρυσής» σφαίρας

Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξαν η τρύπα δημιουργήθηκε από ένα πλάσμα που εκκολάπτεται ή από ένα αρπακτικό που εισέβαλε.

«Ελπίζω απλώς όταν το πιέσουμε, να μην αποφασίσει κάτι να βγει από μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας επιστήμονας αστειευόμενος.

Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από τον πυθμένα του ωκεανού, το αντικείμενο είχε μια χρυσαφένια εμφάνιση, αλλά αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου.

Μια φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε στο εργαστήριο δείχνει ένα καφέ-κίτρινο χρώμα.

Οπως είναι γνωστό, αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών βαθέων υδάτων, όπως οι καρχαρίες, αφήνουν τις αυγοθήκες τους στον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο πιθανό να ξεβραστούν από τα ωκεάνια ρεύματα.

Ενώ από την άλλη, τα σφουγγάρια είναι απλά υδρόβια ζώα με πυκνούς, πορώδεις σκελετούς που προσκολλώνται στους βράχους.

Οι έρευνες στο DNA της «χρυσής» σφαίρας είναι σε εξέλιξη ακόμα κι οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια θαλάσσιας ζωής ανήκει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα