Αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια

Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν φτάσει τα 108 δισ. ευρώ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναζητούν λύση μέσω της σύστασης -ελεγχόμενων και από τις ίδιες- εταιρειών διαχείρισης των ανοιγμάτων τους.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή απομείωση των ανοιγμάτων τους κατά 40% έως τα τέλη του 2019. Σε πρώτη φάση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδείξουν απτά και σύντομα αποτελέσματα μειώνοντας ένα κομμάτι των κόκκινων δανείων εντός του 2017 ώστε να μην βρεθούν σε δυσάρεστη θέση λόγω των stress tests που θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ το 2018.

Ήδη δύο από αυτές η Alpha Bank και η Eurobank προχώρησαν και προχωρούν στην κοινοπρακτική σύσταση εταιρειών που θα αναλάβουν να τρέξουν την διαχείριση κατά πρώτον των δικών τους ανοιγμάτων και κατά δεύτερον άλλων συστημικών τραπεζών. Ήδη μετά την κοινοπραξία της Alpha Bank με την ισπανική Aktua εγκρίθηκε και η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος της Eurobank FPS η οποία θα διαχειριστεί δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων) ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αδειοδότηση της Pillastone της πλατφόρμας διαχείρισης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων για την οποία συνέπραξαν η Alpha Bank, η Eurobank, η KKR και η EBRD.

Στόχος των παραπάνω κοινοπραξιών διαχείρισης κόκκινων δανείων και πιθανότατα και άλλων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες είναι να αναλάβουν οι ίδιες οι τράπεζες δραστικά μέτρα με εταιρείες διαχείρισης στις οποίες θα έχουν τον έλεγχο ώστε να περιοριστεί και να απομειωθεί σύντομα το στόκ των ανοιγμάτων τους. Έκτος αυτών οι τράπεζες αναμένουν και τη νομοθέτηση του περίφημου εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να λυθούν τα χέρια τους και να εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους μικρότερα ανοίγματα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους χωρίς την εμπλοκή ξένων Fands.

Αυτό, καθώς είναι αβέβαιο κατά πόσον τα ξένα funds θα πετύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα αναφορικά με την απομείωση των κόκκινων δανείων λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική νοοτροπία αλλά και τις έντονες αντιδράσεις αλληλέγγυων κινημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα, με την ακύρωση πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω δανείων, στα δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα