Thumbs up για τράπεζες και οικονομία, αλλά και «υπενθύμιση» Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο οίκος Moody’s δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές (αλλά και οι κυπριακές) τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους τις ζημιογόνες χρήσεις, με τις περισσότερες τράπεζες να σημειώνουν κέρδη στα τελευταία τρίμηνα εκμεταλλευόμενες και τη μείωση του κόστους

Με καλό… mood κλείνει η εβδομάδα για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς o διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys έστρεψε ψηλά τους αντίχειρες ως ένδειξη αναγνώρισης της θετικής δυναμικής που αναδύει η πορεία τους.

Στη σχετική έκθεσή τους οι αναλυτές τής Moody’s αναφέρονται στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, εν προκειμένω την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι παράγοντες όπως η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, η ενίσχυση της φερεγγυότητάς τους καθώς και οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξής τους, οδηγεί «σε ένα θετικό momentum για τις αξιολογήσεις», μαρτυρώντας με τη διατύπωση αυτή την πιθανή αναβάθμιση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο νέος χρησμός τής Moody’s για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων με θετικό outlook του αξιόχρεου των τραπεζών που έκανε ο οίκος στις 20 Σεπτεμβρίου, «βαθμολογώντας» την ΕΤΕ, την Eurobank και την Alpha Bank με Β2 (από Caa1) και την Τράπεζα Πειραιώς με Β3 (από Caa2).

Όπως ομολογείται και τώρα, έτσι και στην αρχή του φθινοπώρου η Moody’s ανέβασε βαθμίδα τις τράπεζες «πατώντας» στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας των ιδρυμάτων, καθώς και στις καλές προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους. Γινόταν μάλιστα στην έκθεση του Σεπτεμβρίου ειδική μνεία ότι το θετικό outlook αντανακλούσε την προσδοκία του οίκου ότι οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα προβληματικά δάνεια που θα «γεννήσει» η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.

Επάρκεια κεφαλαίων

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, η Moody’s εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει επάρκεια που ενισχύθηκε σε κάποιες εκ των περιπτώσεων και από τις αυξήσεις κεφαλαίων που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα.

Ο νεοϋορκέζικος οίκος αξιολόγησης δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές (αλλά και οι κυπριακές) τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους τις ζημιογόνες χρήσεις, με τις περισσότερες τράπεζες να σημειώνουν κέρδη στα τελευταία τρίμηνα εκμεταλλευόμενες και τη μείωση του κόστους. Όπως επισημαίνει η Moody’s, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, χάρη και στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευκαιρίες και για τις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Η «αλήθεια» Στουρνάρα

Από την έκθεση της Moody’s δεν θα μπορούσε να λείπει το κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων. Για τον γνωστό… βραχνά, οι αναλυτές του οίκου στέκονται με ευαρέσκεια στη μείωσή του σε ποσοστό της τάξης του 70% χάρη κυρίως στις τιτλοποιήσεις και πωλήσεις τέτοιων δανείων, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα το όφελός που υπήρξε από το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, τα γνωστά «Ηρακλής» και «Ηρακλής II». Συγκεκριμένα, η Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών NPEs έως το τέλος του 2022. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν βάλει τον πήχη των «κόκκινων» δανείων τους σε ποσοστά 6%-7% μέσα στους επόμενους μήνες.

Μιας και ο λόγος για «κόκκινα» δάνεια, δεν μπορεί πάντως να παραγνωριστεί μία μεγάλη αλήθεια που εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες –και δεν χάνει την ευκαιρία να την επαναλαμβάνει– ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γ.Σ. της Ένωσης Εταιρειών Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε με νόημα πως το γεγονός ότι το χρέος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων δεν «διαβάζεται» πλέον στους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιτίας της μεταφοράς του στις Εταιρείες Διαχείρισης δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί σημαντικό το να καταφέρουν οι εν λόγω εταιρείες να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν αναλάβει. Αυτό, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, προϋποθέτει:

>>>Πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

>>>Τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020.

>>>Προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις.

Σύμφωνα, πάντα, με τον διοικητή τής ΤτΕ είναι σημαντικό οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου –όπου αυτό είναι απαραίτητο– ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έως τώρα, καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης άδειας –κατά τα προβλεπόμενα στον Ν. 4354/2015– που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι τράπεζες ακολουθούν ή/και «σπρώχνουν» την ισχυρή ανάκαμψη του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας τη σε υψηλότερες πιστοληπτικές βαθμίδες. Έστω κι αν η χώρα παραμένει κάτω από το όριο του investment grade, το 2021 ήταν μια χρονιά αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία που έχει στο φετινό παλμαρέ της τρία θετικά reviews και συγκεκριμένα από την S&P Global Ratings και την DBRS που μας «έδωσαν» ΒΒ με θετικές προοπτικές, αλλά και από την Scope που «ανέβασε» την Ελλάδα στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα