Αλλήθωρη Δικαιοσύνη…

Η εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενώ ζητάει  να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και τουλάχιστον 10 ακόμη αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι, την ίδια ώρα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάλογη ενέργεια για άλλες «διαρροές», που γίνονται από συγκεκριμένα έντυπα και αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως στην περίπτωση της Novartis, με τον γιατρό-σύζυγο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου.  

Δικαιοσύνη… δύο ταχυτήτων εφαρμόζει η εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για υποθέσεις μείζονος σημασίας και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Δεν εξηγείται αλλιώς, πώς, ενώ ζητάει  να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και τουλάχιστον 10 ακόμη αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις, για το αδίκημα της εξ αμελείας ανθρωποκτονίας 23 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και για εγκληματικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στην πρόκληση της πλημμύρας και στην τραγωδία στη Μάνδρα, την ίδια ώρα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάλογη ενέργεια για άλλες «διαρροές», που γίνονται από συγκεκριμένα έντυπα και αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως στην περίπτωση της Novartis, με τον γιατρό-σύζυγο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου.

Και όλα αυτά, όταν ακόμη δεν έχει στεγνώσει το… μελάνι από την προηγούμενη παραγγελία της εισαγγελέως του ΑΠ, η οποία με έγγραφό της προς τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο, ζήτησε να καθυστερήσει η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι, για να ληφθεί υπόψη πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημοσίας Διοίκησης.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τον Τύπο και οι σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν οδηγήσει τότε την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αναδίπλωση, καθώς την αμέσως επόμενη ημέρα, μετά την αρχική της παραγγελία, δόθηκε νέα εντολή από την ίδια την κα Δημητρίου, κατ’ αρχάς να συνεχίσει την έρευνα ο κ. Ζαγοραίος, που τότε ήταν ακόμη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς επίσης και να μετέχει προσωπικά στις έρευνες.

Η ενέργεια της κας Δημητρίου για το Μάτι είχε ερμηνευτεί από όλο τον νομικό κόσμο, ως καθυστέρηση της έρευνας, η οποία ενώ είχε ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από 1,5 μήνα και είχε φτάσει στο στάδιο της κλήσης των υπόπτων, έγινε προσπάθεια να «παγώσει», κάτι που φαίνεται ότι εντάσσεται σε προσφιλείς τακτικές της εισαγγελέως ΑΠ, αφού και η έρευνα για τη Μάνδρα, όπως και η αποστολή κλήσεων σε υπόπτους είχε επίσης καθυστερήσει, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι αρμόδιες αρχές περίμεναν το πόρισμα των επιθεωρητών που έφτασε μετά από 8 μήνες!

Μάλιστα, στην περίπτωση της Μάνδρας, όπου η εισαγγελέας  ΑΠ προχώρησε στην εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διαρροή των ονομάτων των υπόπτων, είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά από πρόσωπο που είχε κληθεί ως ύποπτο για την τραγωδία της Μάνδρας.

Διαμαρτυρήθηκε η Δούρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το  πρόσωπο που διαμαρτυρήθηκε για τη δημοσιοποίηση της κλήτευσής του ως υπόπτου ήταν η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου, η περιφερειάρχης φέρεται να απέστειλε την αναφορά της στον νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, κοινοποιώντας την και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την επισύναψη σχετικών δημοσιευμάτων και την επισήμανσή της ότι στην ίδια «μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις».

Μετά την αναφορά Δούρου και την παραγγελία της κας Δημητρίου για προκαταρκτική εξέταση, η υπόθεση χρεώθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος διενεργεί έρευνα, αναζητώντας ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων για παράβαση καθήκοντος και  διαρροή εγγράφων δικογραφίας.

Όμως πώς εξηγείται, στην προκαταρκτική εξέταση για τη  Μάνδρα, η Εισαγγελία ΑΠ να επικαλείται τη  μυστικότητα της  έρευνας και να κινεί ποινική διαδικασία εναντίον όσων διέρρευσαν το όνομα της κας Δούρου, και να μη γίνεται κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση της Novartis, όπου διέρρευσε το όνομα του συζύγου της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μεταξύ των γιατρών που φέρονται να είχαν λάβει χρηματικά ποσά από την «αμαρτωλή» φαρμακευτική εταιρεία;

Μήπως όλο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι, ήδη εστάλησαν κλήσεις σε περίπου 20 άτομα,  για να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι;

Κλήσεις σε ανωμοτί εξηγήσεις

Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι εισαγγελείς κ.κ. Ηλ. Ζαγοραίος, Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος, που διενήργησαν την έρευνα, καλούν μεταξύ άλλων σε ανωμοτί εξηγήσεις: την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου –η οποία ήδη έχει κληθεί ως ύποπτη και για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο–, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Μεταξύ των διερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνονται και τα  κακουργήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της έκθεσης κ.λπ., όπως αυτά περιγράφονται στις μηνύσεις που έχουν καταθέσει συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκ

Διαβάστε επίσης