ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθάρισμα κομματικών και κυβερνητικών λογαριασμών

Με την επίσημη «πρώτη» μιας νέας τάσης θα συνεδριάσει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που, μολονότι εσωκομματική διαδικασία, αναμένεται να έχει άμεσα συνέπειες στην κυβέρνηση.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Μεταξύ των προεδρικών που βρίσκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και των «53+» που ενισχύουν συνεχώς τη δύναμή τους, σήμερα Σάββατο αναμένεται να φανεί και μια νέα αβάπτιστη προς ώρας τάση η οποία κινείται κάπου ενδιάμεσα. Σε αυτή φαίνεται να συσπειρώνονται στελέχη που προέρχονται από τους προεδρικούς, αλλά πλέον είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολουθείται. Μαζί τους και κάποιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνοι που ζητούν συνεργασίες με την Κεντροδεξιά, αποκλείοντας οτιδήποτε πιο αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια πιο αναλυτική αναφορά: το «πιο Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ» για αυτούς έχει ονοματεπώνυμο. Εκτός της ομάδας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος πλέον ακολουθεί δική του πορεία, ειδικότερα αναφέρονται στα μικρομεσαία στελέχη που τον Σεπτέμβριο του 2015 απείχαν ακόμα και από την εκλογική διαδικασία, μειώνοντας τη δύναμη του κόμματος, ενώ προηγουμένως είχαν και επίσημα παραιτηθεί από τις οργανώσεις ή τα όργανα που συμμετείχαν. Όλοι αυτοί, λοιπόν, για αυτή την τάση είναι εχθροί και δεν θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τάση αυτή είναι –μεταξύ άλλων– ο Δημήτρης Βίτσας και ο Γιάννης Μπαλάφας.

 

Ο γραμματέας

Επί του πρακτέου τώρα, η Κεντρική Επιτροπή είναι η τελευταία πράξη για την αλλαγή του γραμματέα του κόμματος και επί της ουσίας αποτελεί απαίτηση του Πάνου Σκουρλέτη. Ο πρώην υπουργός ευθύς εξαρχής για να αποδεχθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είχε θέσει δύο όρους: η ανάληψη των νέων του καθηκόντων θα γινόταν με κανονική εκλογή ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησής του (όπως και έγινε) και να αλλάξει η Πολιτική Γραμματεία στην οποία θα προωθηθούν στελέχη με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό θα συμβεί τώρα.

Εκπλήξεις εδώ δεν αναμένονται, μιας και στόχος τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Σκουρλέτη είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις. Ειδικά στην περίπτωση του Νίκου Παππά, ο οποίος είναι ήδη στην Πολιτική Γραμματεία, ο πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή του στο όργανο σε μια περίοδο που βάλλεται πανταχόθεν.

 

Ανησυχία για τις πολιτικές αντιδράσεις

Η ανησυχία, πλέον, εστιάζεται στις πολιτικές αντιδράσεις που θα καταγραφούν. Το προηγούμενο διάστημα και με αποκορύφωμα την κατά μέτωπο επίθεση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής με αφορμή την ΕΡΤ, φέρνει στη συνεδρίαση μια ένταση για τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτό προστίθεται η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου και προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αναθεωρεί αυθαίρετα την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τo εναλλακτικό σχέδιο για το Μακεδονικό που φέρεται να κατέθεσε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κλείσει τα μέτωπα αυτά με την ομιλία του πολύ πριν προλάβουν να πάρουν έκταση έτσι ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν διαδικαστικά. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός καλείται άμεσα να λάβει ζωτικής σημασίας αποφάσεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το κόμμα.

 

Νέο σενάριο για κάλπες

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου να προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία τοποθετεί την εκλογική αναμέτρηση στον Οκτώβριο, όμως οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο αυτό φλερτάρει με το απίθανο.

Έχοντας αντιληφθεί πως η κάλπη των ευρωεκλογών θα «γεννήσει» τη συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη Δευτέρα ξεκινά αγώνας δρόμου για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για το πολιτικό ατύχημα. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», έχουν προσεγγιστεί πρόσωπα «τύπου Ψαριανού και Τατσόπουλου» (σ.σ. όχι αυτούς καθ’ αυτούς), κίνηση η οποία έχει ήδη προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων και εσωκομματικής γκρίνιας.

 

Τα δύο ενδεχόμενα και οι υποστηρικτές

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δύο είναι οι τάσεις που κυριαρχούν στην κυβέρνηση. Η μία είναι οι πολλαπλές κάλπες τον Μάιο με την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα ξεσπάσουν στις υπόλοιπες πλην των εθνικών και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρήσει δυνάμεις και να μην υποστεί τη συντριβή που βίωσε το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή η οποία έχει δοκιμαστεί με σχετική επιτυχία στο παρελθόν, αλλά η κοινωνική οργή της περιόδου δεν επιτρέπει αισιόδοξα σενάρια για το Μέγαρο Μαξίμου. Υπέρ αυτής της επιλογής τάσσεται με επιμονή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επηρεάζει και τον πρωθυπουργό λόγω των προσωπικών τους σχέσεων.

Η άλλη τάση θέλει πρόωρες κάλπες μέσα στον Μάρτιο. Άλλωστε στα τέλη του Μαρτίου αναμένεται να είναι το μεγάλο φινάλε της συγκυβέρνησης. Ήδη ο Πάνος Καμμένος δείχνει πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάθε κίνηση, η οποία θα του επιτρέψει να προσεγγίσει εκ νέου μια μικρή κοινωνική ομάδα ψηφοφόρων που θα του εξασφαλίσουν την εκ νέου είσοδο στη Βουλή. Η αναστάτωση που προκάλεσε από τις ΗΠΑ αλλάζοντας προς στιγμή την εξωτερική πολιτική της χώρας κατά το δοκούν είναι ένα μικρό μόνο δείγμα τού μέχρι πού μπορεί να φτάσει!

Ο Μάρτιος, επίσης, φαντάζει ιδανικός μήνας καθώς θα υπάρχουν κάποια μέτωπα ανοικτά, ενώ μέσω του αιφνιδιασμού εκτιμάται πως θα συσπειρωθεί ο κόσμος της Κεντροαριστεράς που θα αναγκαστεί μέσω του διλήμματος «Αριστερά ή Δεξιά» να στρατευθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για τις επιδόσεις ούτε του Κινήματος Αλλαγής ούτε του Ποταμιού. Ειδικά για το δεύτερο η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πιθανότερο είναι να αποσπάσει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τον Μάρτιο θα είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τον περιβόητο 13ο μισθό και αυτό θεωρείται πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Υπέρ αυτής της πρότασης είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος, παρά την προσωπική ήττα στη διαχείριση της φονικής καταστροφής από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στο Μάτι, παραμένει προνομιακός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.

 

ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΩΣ Η ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ «ΓΕΝΝΗΣΕΙ» ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

 

Ο «τρίτος δρόμος»

Ανεξαρτήτως των παραπάνω δύο σεναρίων, δεν λείπουν και εκείνοι που προτείνουν τον «τρίτο δρόμο». Ποιος είναι αυτός; Μια νέα κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά σε συνεργασία τόσο με το ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και με το Ποτάμι, στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε προ ημερών η Φώφη Γεννηματά για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, δεν μοιάζει πιθανό διότι όπως εξηγούν στην «Α» οι καλά γνωρίζοντες πολύ δύσκολα η Φώφη Γεννηματά θα θυσίαζε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματός της, με αντάλλαγμα λίγων μηνών εξουσίας. «Είναι έτοιμη για συνεργασία μετά τις εκλογές και από άλλη εκκίνηση και πάντα πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία», σχολιάζεται.

Άλλωστε το ΚΙΝ.ΑΛ. και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας (χωρίς να αποκλείει και τη Νέα Δημοκρατία):

«Η δική μας θέση είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή Κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας) με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Που θα έχει ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα (από 3,5% στο 2%) και να εξασφαλιστούν πόροι για κίνητρα ανάπτυξης αλλά και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

»Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε την πρότασή μας για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το “Σχέδιο Ελλάδα”, μία ολοκληρωμένη πρόταση –με στόχους, προτεραιότητες, αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα– για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή αυτού του σχεδίου.

»Αδιαπραγμάτευτη πολιτική προϋπόθεση για αυτό είναι η σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών μας, ώστε με ισχυρή εντολή στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, να δράσουμε ως ο κρίσιμος καταλύτης για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα δώσει, επιτέλους, βιώσιμη λύση για τη χώρα.

»Σε κάθε περίπτωση, εμείς συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων δεν θα γίνουμε. Γιατί αυτή θα είναι μια αδύναμη Κυβέρνηση που δεν θα προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!»

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα