Bwin: Τα φορολογικά άδυτα ενός χορηγού

Η γνωστή διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία διέκοψε το 2013 τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, το 2016 επέστρεψε ως θυγατρική του Ομίλου GVC, και πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε χορηγικό deal ύψους €10.000.000 με τον μπασκετικό Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η εταιρεία έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο από το προηγούμενο πέρασμά της από τη χώρα μας.

Κοινή εκδήλωση πραγματοποίησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΚΑΕ Ολυμπιακός και η διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία bwin, μέλος του διεθνούς ομίλου GVC, για την επίσημη παρουσίαση της χορηγικής τους συνεργασίας.

Η παρουσίαση προβλήθηκε, μάλιστα, με εκτενή ρεπορτάζ στον Tύπο και εντύπωση προκάλεσε τόσο η μακρά διάρκεια της χορηγικής συμφωνίας όσο και οι επισημάνσεις ότι πρόκειται, ίσως, για τη «μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού».

Το οικονομικό όφελος της ΚΑΕ από την πενταετή συμφωνία μπορεί να μην έγινε επίσημα γνωστό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα, στα ταμεία του Ολυμπιακούαναμένεται να εισρεύσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ποια είναι η bwin

Οι παίκτες του online στοιχήματος γνωρίζουν την bwin από το 2009, όταν και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Τότε, η ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος παρείχε τη δυνατότητα στις online εταιρείες που εισέρχονταν σε αυτή να λειτουργούν χωρίς να αποδίδουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ελλείψει οποιασδήποτε ουσιαστικής εποπτείας και ρυθμιστικού ελέγχου.

Λίγο μετά την ψήφιση του νόμου 4002/2011 από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αξίωνε την απόδοση φόρων επί των μεικτών κερδών (GGR) των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών, η bwin εντάσσεται στη «μαύρη λίστα» των μη αδειοδοτημένων παρόχων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Τότε, η εταιρεία αποφασίζει να διακόψει οριστικά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2013. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, σε ανακοίνωσή της προς τους παίκτες, η bwin επικαλέστηκε εμπορικούς λόγους για την έξοδό της από την ελληνική αγορά, χωρίς να κάνει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε νομικά ζητήματα.

Τα πενιχρά φορολογικά έσοδα του κράτους από τη στοιχηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο έχουν αναδειχθεί ως θέμα πάρα πολλές φορές (δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων στο ελληνικό Κοινοβούλιο).

Την περίοδο 2009-2013, υπολογίζεται ότι μπήκαν στα ταμεία της bwin ως μικτά έσοδα (GGR) περίπου 125 εκατ. ευρώ (τι φόρους κατέβαλε για αυτά η εταιρεία στο ελληνικό Δημόσιο;). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία (ετήσιες εκθέσεις, παρουσιάσεις σε αναλυτές, κ.λπ.), η bwin κατέγραψε από τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μικτά έσοδα 48 εκατ. ευρώ το 2009, 33 εκατ. ευρώ το 2011, 32 εκατ. ευρώ το 2012, και 19,6 εκατ. ευρώ το 2013 (τα εκτιμώμενα μικτά έσοδα για το 2010 είναι 40 εκατ. ευρώ). Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, το ποσό που όφειλε να έχει καταβάλει η bwin στο Δημόσιο ως φόρο επί του GGR εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ.

Ολική επαναφορά

Το 2016 η bwin επέστρεψε στην ελληνική αγορά ως θυγατρική πλέον του Ομίλου GVC, κάνοντας χρήση της άδειας της Sporting Odds (επίσης θυγατρικής της GVC).

Τα εύλογα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν είναι: έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να παρουσιάζει «πανηγυρικά» μία συμφωνία εκατομμυρίων με έναν μεγάλο ελληνικό σύλλογο; Είναι τελικά εμπορικοί και μόνο οι λόγοι που επικαλέστηκε η bwin για να διακόψει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2013;

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω από την εμπλοκή και της μητρικής GVC σε υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο ελληνικός Τύπος αποκάλυψε ότι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 186,77 εκατ. ευρώ στην GVC για φορολογικές οφειλές άλλης θυγατρικής της (Sportingbet.gr) που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Ο καταλογισμός αφορά τα ανέλεγκτα φορολογικά έτη 2010 και 2011. Η σοβαρότητα των αποδιδόμενων παραβάσεων και το ύψος του προστίμου «ανάγκασαν» την GVC να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία, αν και δηλώνει ότι θα προσφύγει εναντίον του προστίμου, αναφέρει ότι προτίθεται να συνάψει πρόγραμμα πληρωμών με τις ελληνικές αρχές, με το οποίο θα καταβάλλονται στην εφορία περίπου 7,8 εκατ. ευρώ τον μήνα για μία περίοδο δύο χρόνων.

Το ερώτημα που προκύπτεί είναι αν τα ποσά αυταά εισπράττονται απο το κράτος. Την απάντηση προφανώς έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο προϊστάμενός της κύριος Πιτσιλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα