Αλβανία: Τέσσερις μέρες μετά… (ΦΩΤΟ)

Στα συντρίμμια του σεισμού-Η αλληλοβοήθεια και στήριξη των κατοίκων της Αλβανίας

Ρεπορτάζ: Έλενα Ξύτσα

Ήταν από τους ισχυρότερους σεισμούς των τελευταίων δεκαετιών και άφησε το στίγμα του με 50 νεκρούς , περισσότερους από 900 τραυματίες και καταστροφές ! Τα 6,4 ρίχτερ που χτύπησαν στις περιοχές γύρω από τα Τίρανα, συγκεκριμένα,30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων,προκάλεσαν ισχυρές ζημιές , κατεδαφίσεις και την καταστροφή ολόκληρων περιουσιών! Τα τραύματα δεν είναι μόνο σωματικά , αλλά και ψυχικά !Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε.

Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά , και συγκεκριμένα στη βόρεια πόλη Θουμάνε ,βρέθηκαν συμπολίτες τους από τα Τίρανα για να βοηθήσουν με την πρόσφορα τροφίμων και πρώτων αναγκών , όπως είναι κάποια ρούχα κουβέρτες και στρώματα ! Τα σπίτια και οι περιουσίες τους καταστράφηκαν ολοσχερώς , οι τοίχοι έπεσαν , οι σκεπές κατεδαφίστηκαν και το μόνο που έχει απομείνει είναι τούβλα και συντρίμμια . Ό,τι μπόρεσαν να περισυλλέξουν από την περιούσια τους, βρίσκεται έξω στις αυλές των σπιτιών,πρόχειρα καλυμμένο.

Οι σεισμοπαθείς διαμένουν αυτές τις ημέρες σε ειδικές σκηνές και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ! Η παροχή πρώτων υλών και τροφίμων , η σίτιση και η στέγαση τους , αποτελούν τις κύριες ανάγκες τους . Σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και της Ελλάδας , έχει ξεκινήσει η συλλογή τροφίμων που θα σταλθούν σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη !

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Η Ελλάδα είναι σύμμαχος αρωγής για την γειτονική χώρα, μιας και στις περισσότερες μητροπόλεις και δήμους της χώρας έχει ξεκινήσει ήδη η συγκέντρωση όλων των άμεσων ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Αλβανίας ( κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού, παπούτσια, είδη ατομικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας), που θα σταλούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης