Αλύπητο χτύπημα του κορωνοϊού στην Ινδία – Παγκόσμιο ρεκόρ με +300.000 νέα κρούσματα σε μία μέρα

Τεράστιες οι ελλείψεις σε οξυγόνο στα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 315.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί είναι αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου.

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 314.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, ημερήσιο απολογισμό στον οποίο δεν είχε φθάσει μέχρι εδώ καμία άλλη χώρα του κόσμου. Το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε τις 15,9 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο πίσω από των ΗΠΑ.

Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 2.074 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε σχεδόν 185.000 νεκρούς. Πάντως, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμένουν κατά κεφαλήν χαμηλότεροι από αυτούς πολλών άλλων κρατών, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας (1,3 δισεκ.).

Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί. Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μείνουν στη ζωή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε δεκάδες, οι ελλείψεις είναι οξύτατες, τα αποθέματα που διαθέτουν δεν διαρκούν παρά για μερικές ώρες.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», τόνισε ο Δρ. Κιρίτ Γκάντβι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της μεγαλούπολης Αχμενταμπάντ (δυτικά). «Οι ασθενείς δυσκολεύονται πολύ να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομεία για την COVID-19. Υπάρχουν εξαιρετικά οξείες ελλείψεις οξυγόνου».

Πλάνα που μεταδόθηκαν από ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν ουρές ανθρώπων με άδειους κυλίνδρους οξυγόνου που περίμεναν να μπουν σε μια εταιρεία που διαθέτει ιατρικό οξυγόνο για να τους ξαναγεμίσουν ώστε να μείνουν στη ζωή άρρωστοι συγγενείς τους.

Ειδικοί σημειώνουν πως η Ινδία μείωσε το επίπεδο επαγρύπνησής της τον χειμώνα, όταν κατέγραφε ακόμα και κάτω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, και ήρε περιορισμούς, επιτρέποντας να ξαναρχίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ναρέντρα Μόντι επικρίνονται διότι το κυβερνών κόμμα οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τεράστια πλήθη και επέτρεψε τις εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, στις οποίες πήραν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι.

Την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και μια γενιά, οι πολίτες στο ανατολικό ομόσπονδο κράτος της Δυτικής Βεγγάλης ψήφιζαν για να αναδείξουν τα μέλη της νέας τοπικής Βουλής. Στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχε ο ίδιος ο Μόντι.

(Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα