«Αναγκαία η συμβολή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση του Λιμενικού»

Η παράνομη μετανάστευση τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αμερικανό Πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς. Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε την ανάγκη ότι «οι ΗΠΑ μπορούν  να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος» ενώ από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Πιρς τόνισε πως υπάρχει προοπτική για συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

«Για εμάς η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί κύρια προτεραιότητα και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν με τεχνικά μέσα, καθώς και με μεταφορά τεχνογνωσίας στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Η θάλασσα πλέον συνιστά την κορυφαία πρόκληση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, όχι μόνο για τη χώρα μου αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τις ίδιες αγωνίες με εμάς μοιράζονται και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης και είναι κάτι που και στην υπόλοιπη Ευρώπη οφείλουν να αντιληφθούν» πρόσθεσε ο υπουργός.

Για το ζήτημα της υποδοχής των μεταναστών συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα είναι κοινό και η Ελλάδα δεν μπορεί επί μακρόν να παρακρατά αυτούς τους ανθρώπους στα όρια της».

Ο κ. Πιρς αναφέρθηκε στα οφέλη για τη συνεργασία των δύο χωρών μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως υπάρχει προοπτική για συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, μίλησαν για τους τρόπους επέκτασης των συνεργασιών σε θέματα που αφορούν τη Ναυτιλία, την προσέλκυση επενδύσεων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τις Ακτοφυλακές και την προώθηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης