Αναγκαίες οι 100 θετικές ψήφοι από τη Ν.Δ.

Έντονη ανησυχία στο Μαξίμου ότι αν οι διαφωνούντες δεν επιλέξουν την αποχή να υπάρξει πρόβλημα στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που απορρέει, αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για να γνωρίζουμε και τις βασικές αρχές του, αλλά και τα σκοτεινά σημεία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και αυτή την εβδομάδα έγιναν όλα τα παράλογα. Στην Πειραιώς υπήρξε διήμερο φροντιστήριο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τους Άκη Σκέρτσο, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Μπρατάκο και Μαρία Συρεγγέλα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει σε κομματική πειθαρχία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τέθηκε προς συζήτηση την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Κι όλα αυτά δίχως να έχει κατατεθεί ούτε στην δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου εκ μέρους του υπουργείου Επικρατείας που ανέλαβε την επιχείρηση και όχι από το υπουργείο Οικογένειας.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι αριθμοί δεν βγαίνουν στο Μαξίμου και εάν τελικά οι διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν επιλέξουν την αποχή, αλλά την καταψήφιση, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δραματικά για την κυβέρνηση. Οι απώλειες εκ μέρους των κομμάτων που στηρίζουν επί της αρχής τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που απορρέει από τον γάμο προς ώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζαν στο Μαξίμου.

Πριν πάμε στη Νέα Δημοκρατία ας ξεκινήσουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μοναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προσέλθει ως μπετόν αρμέ είναι οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Από τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς οι δύο μουσουλμάνοι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Από τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σίγουρα είναι κατά της νομοθετικής ρύθμισης οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν. Επίσης ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, ενώ ο βουλευτής Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, τόνισε πως θα υπερψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και όχι την τεκνοθεσία μόνο εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κάτι που, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και θα αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Άλλοι έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με την τεκνοθεσία. Είναι ο Ανδρέας Πουλάς (Άργους), Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης από το Ηράκλειο, η Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασιθίου), ο Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνου) και η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη από την Λάρισα, η οποία ως νομικός έχει και νομικές αντιρρήσεις στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι πέντε βουλευτές του Κινήματος που ισχυρίζονται πως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν θέτει κομματική πειθαρχία και κάνει παιχνίδι με την αποχή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να μην περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία και να γρατζουνιστεί η κυβέρνηση. Αυτή τη γραμμή φαίνεται να υποστηρίζει ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ φαίνεται να συμφωνούν και βουλευτές της περιφέρειας.

Οπότε γίνεται αντιληπτό, εάν το μασάζ που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, τότε ίσως υπάρξουν διαρροές από την Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως επαναλαμβάνουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 την Δευτέρα το βράδυ «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε κομματική πειθαρχία σε θέμα δικαιωμάτων». Εν κατακλείδι στο ΠΑΣΟΚ, εάν εξαιρέσουμε τον βουλευτή Χίου (προερχόμενο από τη Ν.Δ.) Σταύρο Μιχαηλίδη, η κοινοβουλευτική ομάδα συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά εκφράζονται αντιρρήσεις για την τεκνοθεσία.

Απώλειες παρά την κομματική πειθαρχία 

Στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον τρεις φορές ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, έχει δηλώσει ότι θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Κι όμως υπάρχουν πέντε βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου υπό παρακολούθηση είναι η Αθηνά Λινού, η Νίνα Κασιμάτη, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.

Κάποιος με κοινή λογική άνθρωπος θα σκεφτεί μα πως είναι δυνατόν σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ως σχέδιο νόμου μία πιο προωθημένη πρόταση και στο τέλος να έχει απώλειες στην ψηφοφορία και με κομματική πειθαρχία, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα; Πρώτον όλοι οι βουλευτές όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση υπογράφουν για πλάκα οποιαδήποτε πρόταση νόμου γνωρίζοντας ότι η πρόταση τους θα πάει στα σκουπίδια. Δεύτερον ο προβληματισμός και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στην τεκνοθεσία. Μάλιστα έχει σχολιαστεί με καθόλου κολακευτικό τρόπο ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του κ. Κασσελάκη, ότι θέλει δύο αγόρια, όπου το ένα θα μοιάζει στον ίδιο και το άλλο στον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ. Μία δήλωση που ανάγκασε την βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα να απαντήσει μέσω στο Facebook, απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, ως μητέρα υιοθετημένου παιδιού: «Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η αναπαραγωγή του DNA μας (και σιγά το DNA δηλαδή) αλλά η αγκαλιά, η στοργή και η προστασία σε ένα παιδί που ήδη βρίσκεται ανάμεσα μας. Δεν πειράζει, ας μη μάς μοιάζει το παιδί μας. Δεν έγινε και τίποτα».

Τέλος το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει. Ειδικά σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω αν από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πειστεί τουλάχιστον 100 βουλευτές για να υπερψηφίσουν τη νομοθετική ρύθμιση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην πιάσει το όριο των 151 θετικών ψήφων. Ειδικά εάν τελικά δικαιωθούν οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τουλάχιστον 70 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και δεν θα επιλέξουν την αποχή. Κάτι που δεν μπορεί προς ώρας να αποκλειστεί. Βέβαια μέχρι να φτάσει η ώρα της ψήφισης θα ενταθούν οι πιέσεις και ήδη υπάρχει έντονη αντίδραση μεταξύ των βουλευτών από κάποιες σπόντες που άφησαν οι δάσκαλοι στα σεμινάρια της Πειραιώς ότι «όλα θα συνυπολογιστούν όταν γίνει ο απολογισμός του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας».

«Η αριθμητική», όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού  «δεν είναι της παρούσης». Και παραπέμπει στην (πολιτική και επικοινωνιακή) γραμμή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις υιοθεσίες: «Να εξηγήσουμε, να πείσουμε, ή και να μεταπείσουμε». Στην πραγματικότητα έχει να κάνει εξαρχής και με αριθμητική το παράθυρο της αποχής που άνοιξε ο Πρωθυπουργός στο κλαμπ των διαφωνούντων βουλευτών του ως μια «αξιοπρεπή στάση έκφρασης αντίθεσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη συγκεκριμένη τακτική, γιατί πρώτον το νεοδημοκρατικό, εσωκομματικό μέτωπο διευκολύνεται με μερική πλην σημαντική εκτόνωση και οι γαλάζιοι αποκτούν νέα διέξοδο και όχι εκείνη της πιο επιθετικής επιλογής της μαζικής καταψήφισης. Αυτό σηματοδοτεί την προοπτική για έστω μικρότερο πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης διευκολύνεται η υπερψήφιση του νόμου, δεδομένου ότι το μίνιμουμ των απαιτούμενων ψήφων εξαρτάται από το εύρος της αποχής. Με εξαίρεση περιπτώσεις που απαιτούν ειδική πλειοψηφία (όπως οι 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο κ.ά.), η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της (με τους μισούς συν έναν), η οποία όμως ουδέποτε μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του συνολικού αριθμού βουλευτών. Δηλαδή στο σύνολο των 300 η πλειοψηφία αποτυπώνεται με κατ’ ελάχιστον 75 ψήφους – ακόμα κι αν υπάρχουν 74 «όχι», το νομοσχέδιο περνάει. Άρα η αρχική απόφαση του κ. Μητσοτάκη για βελούδινες κινήσεις προς την ομάδα του έχει και πρακτικό αποτύπωμα. Το «παιχνίδι των αριθμών» παίζεται πλέον στην αποτελεσματικότητα που θα έχει η εκστρατεία πειθούς στους διαφωνούντες, επιφυλακτικούς, ή προβληματισμένους γαλάζιους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών της Ν.Δ., πάντα με την προσδοκία οι καταψηφίσαντες να περιοριστούν σε έναν μικρό πόλο, δείχνουν ότι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη και των επιτελών του τριγυρίζει πλέον ένας ακόμη αριθμός: Η προοπτική για 100+ γαλάζια «ναι» στην ψηφοφορία. Θεωρητικά, εάν υπάρξουν 100 ψήφοι και αποχή των υπόλοιπων 58 βουλευτών της Ν.Δ., ο πήχης της απαιτούμενης πλειοψηφίας διαμορφώνεται ως εξής: στους 242 παρόντες η απόλυτη πλειοψηφία είναι 122.

Η ατζέντα

Είναι σαφές ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να προτάξει ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο ένα κομβικό θέμα της ατζέντας «συμπερίληψης» στοχεύει και σε μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη στάση της αντιπολίτευσης. «Εμείς τηρούμε μια παράδοση της Ν.Δ. για τη μη επιβολή πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος και, απορρίπτοντας την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη περί «πολιτικής δειλίας του Μητσοτάκη», έλεγε ότι ο Πρωθυπουργός «ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή», είπε ότι είναι «καλύτερη από την καταψήφιση» και «ζήτησε υπερψήφιση». Κοινώς, η στάση ειδικά των κυβερνητικών και οι τοποθετήσεις τους μέχρι την ψήφιση θα κρίνουν αντίστοιχα τη στάση του Μαξίμου.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει ανοιχτή και τη δική του πόρτα στους γαλάζιους (προ ημερών είχε εφ όλης της ύλης συζήτηση με βουλευτή του Βορρά), ενώ δουλειά «πεδίου» με τηλεφωνικές και διά ζώσης επαφές ξεκίνησε η βασική ομάδα κρούσης του Μαξίμου (Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης). Πολλά στελέχη ανέλαβαν παράλληλα τις δημόσιες παρεμβάσεις, όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας, από την Πειραιώς η Μαρία Συρεγγέλα και ο Νίκος Ρωμανός, βουλευτές της νεότερης γενιάς όπως η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Δεδομένη θεωρείται και η «γέφυρα» με την Εκκλησία, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει διάλογο.

Σημειώνεται πως στην ενημέρωση «μασάζ» δεν συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει συνταχθεί με τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με το θέμα της έμμεσης προτροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη, να απέχουν από την ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές διαφωνούν σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αρνητικές ψήφους και να αποφύγει την κομματική πειθαρχία. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων είναι χολωμένος και θεώρησε υποτιμητικό για τους βουλευτές να τους κάνουν σεμινάρια και να μην συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα παρουσία του πρωθυπουργού να διατυπωθούν οι ενστάσεις και να υπάρξουν απαντήσεις.

Δεν είναι ικανοποιημένοι

Στο μεταξύ από το Μαξίμου- ανεξάρτητα τι διαρρέεται- δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από το διήμερο φροντιστήριο. Το μασάζ δεν άλλαξε πολλές γνώμες, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την δεύτερη ημέρα του φροντιστηρίου έδωσε το παρών και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος που έχει εκφράσει έντονα και δημόσια τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο. Ακόμη, μεταξύ των βουλευτών που διαφωνούν βρέθηκε η βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου και ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος που εξίσου έχουν αντιδράσει στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια του… φροντιστηρίου ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση» φέρεται να είπε ο Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας ότι το 2018 η Ν.Δ. είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. «Σήμερα δεν θα πάει ποτέ σε ίδρυμα παιδί που πεθαίνει ο βιολογικός γονέας του, υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα», υποστήριξε. Στις τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. απάντησε ο Άκης Σκέρτσος τονίζοντας ότι μετά το 2019 εκπονήθηκε εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και το θέμα εντάχθηκε στο πρόγραμμα της παράταξης. Απαντήσεις έδωσε και η καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανένδοτοι βουλευτές επιμένουν στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, ενώ ετοιμάζουν κινήσεις με σκοπό να συνασπιστούν οι βουλευτές που διαφωνούν προκειμένου να καταθέσουν πρόταση επέκτασης του σύμφωνου συμβίωσης, ώστε να μην χρειάζεται νομοθέτηση για τον πολιτικό γάμο, όπως αναφέρουν. Ακόμη, απών από το φροντιστήριο ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, που έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο, ενημερώνοντας ότι θα ψηφίσει κατά.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα του φροντιστηρίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης -ο οποίος ανοιχτά εκφράζει έντονη διαφωνία για το επερχόμενο νομοσχέδιο– ρώτησε γιατί δεν προωθείται λύση στο θέμα με αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης. Από τη δική της πλευρά η βουλευτής  Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών Άννα Καραμανλή, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε αμετακίνητη από τις ενστάσεις της.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα