Αφόρητο πρέσινγκ για Τέμπη και email

Η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλλει την δική της ατζέντα και προσπαθεί να σβήσει εστίες που διαρκώς αναζωπυρώνονται

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αδυνατεί να θέσει την δική της ατζέντα στον δημόσιο διάλογο και το τελευταίο διάστημα θυμίζει περισσότερο τον τερματοφύλακα μίας ομάδας που πιέζεται πολύ και προσπαθεί με αποκρούσεις να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και το λέμε αυτό διότι πέραν από την επικοινωνία, στην οποία έτσι κι αλλιώς έχει πάρει σπίτι της η κυβέρνηση το χρυσό μετάλλιο, αυτά τα οποία προωθεί το Μαξίμου στα φιλικά ΜΜΕ εξαϋλώνονται μέσα σε λίγες ώρες. Και δύσκολα περνούν στο υποσυνείδητο των πολιτών. Και πάνω σε αυτό το ταμπλό το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένει στις εταιρείες Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν παρανόμησε, αλλά το αδίκημα του είναι ένα πλημμέλημα. Περισσότερο και από την παρανομία αναδεικνύεται η ανυπαρξία τόσο του ίδιου, όσο και των συνεργατών του. Διότι το θέμα θα είχε λυθεί εάν ο κ. Κασσελάκης είχε απεμπλακεί από τις επιχειρήσεις του με το μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος.

Την ίδια ώρα, όμως η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει αποδεχθεί τα όσα ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών. Οι πλέον των 1.300.000 υπογραφών που ζητούν να αρθεί η ασυλία των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, ώστε να δικαστούν για το έγκλημα των Τεμπών είναι κάτι που μπορεί να μην βρίσκεται ψηλά στην θεματολογία των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, αλλά είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλες τις πολιτικές εκπομπές των περιφερειακών καναλιών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και επαρχία. Και φυσικά με τα Τέμπη έχουν αρχίσει να ασχολούνται και στην Ευρώπη, ειδικά μετά την κλήση της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο. Η παιδίατρος από την Θεσσαλονίκη έχασε την κόρη της στο δυστύχημα των Τεμπών κι έχει αναλάβει πρόεδρος του συλλόγου των χαροκαμένων γονέων. Στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Καρυστιανού ζήτησε την αρωγή της Ευρώπης, διότι όπως είπε «εμείς οι γονείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συγκαλύψουν τις ευθύνες», αποδίδοντας μομφή τόσο στην Δικαιοσύνη, όσο και στην κυβέρνηση.

Θέματα που δεν κλείνουν

Και δεν είναι μόνο η τραγωδία των Τεμπών, όπου η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι τελικά θα την πληρώσουν μόνο ο σταθμάρχης και κάποιοι άλλοι ακόμη. Υπάρχει και το σκάνδαλο με την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των από την λίστα των ομογενών ψηφοφόρων. Η αποπομπή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, του Μιχάλη Σταυριανουδάκη από την θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του τομεάρχη αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Σωτηρόπουλου δεν έκλεισαν το ζήτημα. Τουναντίον όπως και με τα Τέμπη το ζήτημα φαίνεται να έχει ουρά.

Για τα Τέμπη σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την άρση ασυλίας του Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών την εποχή του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση ζητούν την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Και στις δύο περιπτώσεις η αντιπολίτευση διακινεί σενάρια, τα οποία μπορούν να γίνουν πιστευτά στην κοινή γνώμη και φυσικά να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στο κυβερνών κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Και δεν μιλάμε φυσικά για ήττα, αλλά για απώλεια ποσοστών, που αναμφίβολα θα πληγώσουν την εικόνα και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Ειδικά εάν το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι άνω του 30%.

Το ένα σενάριο που διακινείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι υπάρχει συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, να «προστατευθεί» ο εξάδελφος και από την άλλη η ομάδα των λεγόμενων καραμανλικών να είναι… ήσυχη και να μην μιλάει ακόμη και όταν διαφωνεί με κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Το δεύτερο σενάριο που διακινείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι εκτός των email έχουν διαρρεύσει και προσωπικά στοιχεία που αφορούν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ. Και ότι έγινε αυτό για να ελέγξουν τις ψήφους των ομογενών, κάνοντας λόγο για διαβλητό σύστημα στις ευρωεκλογές. Φυσικά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα πιο πάνω σενάρια περισσότερο θυμίζουν κινηματογραφική ταινία παρά την πραγματικότητα.

Όμως από την άλλη το όλο σκηνικό προβληματίζει την κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο αρνητικός αντίκτυπος ξεφεύγει εκτός συνόρων. Ήδη μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, η υπόθεση μένει ανοιχτή και πρόκειται να απασχολήσει άλλες δύο επιτροπές – την TRAN και τη LIBE – στις Βρυξέλλες. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η προ ημερών δήλωση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Επίσης για το θέμα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των ομογενών ψηφοφόρων νέος πονοκέφαλος δημιουργήθηκε με ένα έγγραφο που απέστειλε ο Εισαγγελέας που προΐσταται της ποινικής έρευνας για στην υπόθεση Ασημακοπούλου, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαφορετική προσέγγιση στην υπόθεση. Σε έγγραφο που απέστειλε (ήδη από τις 12 Μαρτίου) στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών-Τμήμα Εκλογών και Πολιτικών Κομμάτων, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης ζητά επί λέξει τα εξής: «Να μας χορηγήσετε έγγραφη βεβαίωση της Υπηρεσίας σας όπου θα αναφέρονται όλοι οι υπάλληλοι της που ήταν αρμόδιοι για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ψηφοφόρων εξωτερικού στις εθνικές εκλογές του 2023 ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024». Είναι, δηλαδή, σαφές ότι ο κ. Νούλης επεκτείνει την έρευνα σε χρονικά όρια που ξεφεύγουν από αυτά του κυρίαρχου κυβερνητικού αφηγήματος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, επίσης, ζητά να μάθει τον υπεύθυνο που έχει αναλάβει τον εσωτερικό έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το σχετικό πόρισμά της εφόσον αυτός έχει ολοκληρωθεί.

Απέναντι σε δύο υποθέσεις που λαμβάνουν πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις, το Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με εντατική στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπου κι εκεί υπάρχει δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών και η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Εμφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι θέλει να ανοίξει βήμα, προτάσσοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κύκλου. Δηλαδή την οικονομία, την ακρίβεια, την δημόσια υγεία, το αγροτικό, την ασφάλεια και τα παιδεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα