Λείπει ο Στέφανος συνεδριάζουν τα όργανα

Άδραξαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ που ο Κασσελάκης είναι φαντάρος και προσπαθούν μπας και ενεργοποιήσουν τον εναπομείναντα κομματικό μηχανισμό

Με το βλέμμα στην Θήβα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου ο Στέφανος Κασσελάκης υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και την ερχόμενη Δευτέρα, όπως λέγεται θα παρελάσει. Κάτι που «απογειώνει» τον ίδιο, αλλά ανησυχεί το κόμμα, καθώς ακόμη και αυτό θα λάβει διαστάσεις life style.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάντως με την ευκαιρία της απουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τα κομματικά όργανα συνεδρίασαν κανονικά ασχολούμενα με τον τρόπο διαχείρισης των διαφόρων θεμάτων.  Έτσι πριν από την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για το δυστύχημα των Τεμπών συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον πρόεδρος της Σωκράτη Φάμελο. Προχθές Πέμπτη υπήρξε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ χθες Παρασκευή μαζεύτηκε  μετά από αρκετό καιρό η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την ανακατανομή ρόλων στο επικοινωνιακό κομμάτι, όπου αναμένονται αρκετές αλλαγές. Το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ορίστηκε να είναι η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδοπούλου, με τα κεντρικά να παραμένουν στην Κουμουνδούρου. Προκειμένου να καλυφθούν κενά που υπάρχουν σε πολλούς νομούς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκπροσώπηση, καθορίστηκε ποιοι βουλευτές θα είναι πλέον «διπλοθεσίτες», αναλαμβάνοντας να ενημερώνονται για τις ανάγκες των περιφερειών όπου το κόμμα δεν κατάφερε να πάρει κάποια έδρα.

Για παράδειγμα, η Θεοδώρα Τζάκρη θα αναλάβει την Πιερία και την Ημαθία, ο Πέτρος Παππάς τις Σέρρες, ο Γιάννης Σαρακιώτης την Ευρυτανία, η Κατερίνα Νοτοπούλου την Καβάλα, ο Χρήστος Γιαννούλης τη Λέσβο, η Ράνια Θρασκιά τη Χίο, o Γιώργος Καραμέρος τη Δυτ. Αττική. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, επειδή ήταν παρόντες μόνο 25 βουλευτές, που στο τέλος φέρεται να μειώθηκαν κι άλλο, τέθηκε και θέμα καταγραφής των απόντων έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να μην υπάρχουν απουσίες.

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία οι «νεοπροεδρικοί» είναι μέσα στα χαμόγελα λόγω της δημοσκοπικής ανόδου του κόμματος, όμως ο κομματικός μηχανισμός δυσλειτουργεί. Και δυσκολεύεται να βρει σημείο επαφής με την βάση, η οποία δείχνει απρόθυμη να ακολουθήσει στο ρυθμό του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συμπεριφέρεται ως σταρ και όχι ως πρόεδρος του κόμματος. Μάλιστα μεταξύ σοβαρού αστείου κάποιο από τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σε μία από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων πως «εάν ήξερε ο πρόεδρος ότι δεν θα του επιτρεπόταν τόσες ημέρες να μην χρησιμοποιεί κάμερα θα προσπαθούσε να αποφύγει τη στράτευση». Βέβαια οι υπόλοιποι γέλασαν, όμως οι πιο υποψιασμένοι κατανοούν τι έχει να γίνει μόλις απολυθεί. Θα υπάρξει μία νέα υπερπροβολή, όπου όλοι θα του ζητούν να μιλήσει για την εμπειρία του στον στρατό και όχι για την πολιτική.

Αναζητείται ανασύνταξη

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν προλαβαίνει στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές να ανασυνταχθεί ο κομματικός μηχανισμός. Εδώ και μήνες ηχούν τα καμπανάκια, αλλά ουδείς έχει δείξει ενδιαφέρον. Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έγιναν εκλογές για σύνεδρους, αλλά όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον βαπτίστηκαν σύνεδροι. Ακόμη και για τις τοπικές η προσέλευση των μελών ήταν δραματική. Ψήφισαν μόλις 10.000, όταν τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τα 150.000. Ανεξάρτητα εάν τα ενεργά είναι πολύ κάτω  από τις 100.000.

Και βέβαια η αγωνία των παλαιοτέρων είναι το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με ένα κομματικό μηχανισμό που θυμίζει ασύνταχτο αστέρι. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο κυβερνών κόμμα, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ.

Τα παραπάνω, δείχνουν ότι στη βάση του κόμματος επικρατεί απογοήτευση και παγωμάρα. Αρκετά έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς εκτιμούν πως υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, που ακόμα ταλαντεύεται ανάμεσα στο κόμμα τους και τη Νέα Αριστερά.

Επομένως, θεωρούν ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα πείσουν τους ψηφοφόρους που ταλαντεύονται, ότι το κόμμα υπάρχει και παράγει πολιτική – όχι, προφανώς σαν αυτή την ακραία φιλελεύθερη πρόταση που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για το φορολογικό και την ακρίβεια.

Επομένως, είναι λογικό το ότι επιχειρούν να επανεκκινήσουν τα κομματικά «γρανάζια» όσο απουσιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, στη Θήβα. Όχι μόνο για να καθορίσουν τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά για να μπορέσουν να σχεδιάσουν το πως θα πορευτούν μέχρι και τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς και το μέλλον του κόμματος τους.

Η κίνηση Σπίρτζη

Πάντως η κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη να ζητήσει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τη συγκρότηση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για το πρόσωπό του και με τη συμμετοχή δικαστών, θυμίζει περισσότερο μία κίνηση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, επί εποχής Τσίπρα.

Αναλυτικά ο κ. Σπίρτζης -μιλώντας για έγκλημα στα Τέμπη- επικαλείται το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Το αίτημά του αυτό υπέβαλε, «για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές του ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του. Η συγκεκριμένη διάταξη την οποία επικαλείται ο Χρήστος Σπίρτζης ορίζει πως «αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

«Με την ευκαιρία, κ. Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου συμπολιτών μας, για την περαιτέρω τροποποίηση του θεσμού της ευθύνης υπουργών, ευελπιστώντας ότι τελικά και η Βουλή θα τείνει ευήκοον ούς και θα ολοκληρώσει το δειλό βήμα της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με την οριστική κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και την ανάθεση της αρμοδιότητας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά αυτών αποκλειστικά στα Δικαστήρια (με αυξημένες, πάντως, εγγυήσεις)», τονίζει ο κ. Σπίρτζης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Με την κίνηση του αυτή ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί της ουσίας θέλει να πιέσει τον διάδοχο του Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί της ασυλίας του. Διότι ο κ. Σπίρτζης δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και φυσικά δεν έχει καμία ασυλία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα