Σχέδια για αντεπίθεση από το Μαξίμου

Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη το αντίδοτο για την πίεση από τα Τέμπη και την διαρροή των email

Στροφή στην καθημερινότητα με λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και με μεγάλες δόσεις από το διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σκοπεύει να αντεπιτεθεί το Μαξίμου για να ξεπεράσει την πίεση των τελευταίων ημερών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μπορεί το βασικό πρόβλημα της μεγάλης πλειοψηφίας να είναι η ακρίβεια, αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εβδομάδα με την εβδομάδα και όσο οδηγούμαστε προς το Πάσχα –εν αρχή- κι εν συνεχεία προς τις ευρωεκλογές οι τιμές θα αποκλιμακώνονται και οι οικογένειες θα βλέπουν έμπρακτα στους προϋπολογισμούς τους την μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα θα γίνει μία νέα προσπάθεια να τονωθεί το διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού, ώστε να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους, ότι είναι ο άνθρωπος που ξέρει να κάνει καλύτερα την δουλειά έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Έτσι η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αντεπίθεση εκ μέρους του επικοινωνιακού στρατηγείου του Μαξίμου. Και η Σύνοδος είχε μεγάλη ατζέντα, όπως η εκ νέου στήριξη στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η Μέση Ανατολή και το αγροτικό ζήτημα. Και εν συνεχεία το ταξίδι του πρωθυπουργού στον Καναδά για να υπογράψει τη συμφωνία για την αγορά των επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ νέας γενιάς από τα 24 που θα έρθουν στην Ευρώπη. Και βέβαια το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις αρχές του επόμενου μήνα και η συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Όπως είπαμε η περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού ως εκ των πρωταγωνιστών στην Ευρώπη είναι η αρχή της αντεπίθεσης εκ μέρους του Μαξίμου, καθώς και από την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και από την συζήτηση στην Βουλή επί του πορίσματος της πλειοψηφίας η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη. Αναγκάστηκε να απολογείται στα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ το χειρότερο ήταν η εικόνα με τα άδεια βουλευτικά έδρανα του κυβερνώντος κόμματος στην ολομέλεια της Βουλής. Και παρά την καλή εικόνα του Μάκη Βορίδη που λόγω της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ετοιμόλογος, η απουσία και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των κυβερνητικών βουλευτών χτύπησε άσχημα.

Αυτό, όμως που ανησυχεί πολύ το Μαξίμου είναι ότι το δυστύχημα των Τεμπών πονάει πολύ την κυβέρνηση. Και βέβαια διαψεύδονται όλοι όσοι έλεγαν ότι το αποτέλεσμα των διπλών εθνικών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου του 2023 έκλεισε το θέμα. Τουναντίον τώρα φαίνεται ότι πληρώνει η κυβέρνηση τα Τέμπη. Και αυτό διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό που δηλώνει πεπεισμένο ότι θα υπάρξει συγκάλυψη. Μάλιστα το ποσοστό αυτό κινείται μεταξύ 77-80% και αυτό είναι ότι χειρότερο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Και αυτό το μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δείχνει να μην πιστεύει και τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι περιμένει από την Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως.

Μάλιστα ήδη μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών συζητείται έντονα για ποιον λόγο δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα και η δυσπιστία που υπάρχει στην κοινή γνώμη. Δηλαδή να ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, όπως έκανε προ ημερών ο Χρήστος Σπίρτζης. Όσο ο Κώστας Καραμανλής δεν κάνει κάποια κίνηση, τόσο βαραίνει ολοένα και περισσότερο η ατμόσφαιρα και το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει όλη την κυβερνώσα παράταξη. Διότι η παράταξη στήριξε τον Κώστα Καραμανλή και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν τον απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές, όπως είχε δεχθεί εισηγήσεις.

Το πρόβλημα θα διογκωθεί, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα οι δικαστικές αρχές θα στείλουν την δικογραφία με τον φάκελο των Τεμπών στην Βουλή, καθώς έπεσαν τόσο στο όνομα του, όσο και σε αυτό του Χρήστου Σπίρτζη. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν καταθέσει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδουνιάς, ο οποίος παρουσίασε και τις επιστολές που είχαν αποστείλει οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ προς τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά και ένα σχετικό εξώδικο, όπου ζητούσαν άμεσα μέτρα, προβλέποντας ότι θα γίνει το κακό. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει τότε η κυβερνητική πλειοψηφία; Και η μόνη λύση είναι για να αποφορτιστεί η οργή το να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και να ζητήσει την άρση της ασυλίας του.

Η ανησυχία των δημοσκοπήσεων

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις. Ναι μεν όλοι θεωρούν ότι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έχει κλειδώσει, όμως το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα λάβει τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τον Μάιο του 2023, οι δημοσκοπήσεις έβρισκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%-34% και εν τέλει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά βίας πέρασε το 20%. Με άλλα λόγια, οι πολίτες έχουν δείξει πως όταν θέλουν να στείλουν μήνυμα, τότε μπορούν να το κάνουν με τρόπο εκκωφαντικό τρόπο.

Αν, λοιπόν, σ’ αυτό τον προβληματισμό προστεθεί η κακή εικόνα στα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων, που δείχνουν ότι η κοινωνία βαθμολογεί πολύ χαμηλά την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, τότε καθίσταται σαφές ότι ευλόγως στο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να μην κοιμούνται ήσυχοι. Άλλωστε, οι Ευρωεκλογές δεν κρίνουν την τύχη της χώρας και, ως εκ τούτου, όσοι ψηφοφόροι θελήσουν να στείλουν μήνυμα, γνωρίζουν πως μπορούν να το πράξουν απελευθερωμένοι από εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα και κρίσιμα διακυβεύματα για την επόμενη μέρα. Η υπόκωφη οργή, λοιπόν, που εκφράζεται σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσκόπων πλην της πρόθεσης ψήφου, είναι αυτό που όπως είπαμε ανησυχεί τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κλίνατε επί δεξιά

Για τον λόγο αυτό, η απόπειρα προσέγγισης των «προβληματικών κοινών» στο εκλογικό σώμα έχει ήδη ξεκινήσει από τη Ν.Δ. Μετά την στροφή που σηματοδότησε στο Κέντρο η θέσπιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στοχοπροσηλωθεί στην ανάγκη ανάσχεσης των διαρροών προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι αστυνομικές επιδρομές σε Αριστοτέλειο και Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου, όπου ανακάλυψαν λαβράκια ικανοποιεί το συντηρητικό κοινό της κοινωνίας, που διαμαρτύρεται για την ανασφάλεια περισσότερο και από την ακρίβεια. Γι’ αυτό το λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο ότι θα διαγράφονται από φοιτητές όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όμως γι’ αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δεν έχει δοθεί καμία εντολή στον Κυριάκο Πιερρακάκη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλία.

Συν τοις άλλοις αυτή τη στιγμή συζητείται το ενδεχόμενο στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να συμπεριληφθεί ο έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρης, αλλά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρώην πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ξεκίνησε την κοινοβουλευτική του καριέρα από τη Νέα Δημοκρατία και θεωρείται ότι αυτός μπορεί να συγκρατήσει ένα μέρος των δεξιών ψηφοφόρων που πηγαίνουν προς την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Κάπως έτσι σχεδιάζουν στο Μαξίμου να αντιμετωπίσουν και τις όποιες απώλειες προς το κέντρο, λόγω των Τεμπων και του   «email gate» με την Άννα Ασημακοπούλου. Η υπόθεση με την διαρροή των στοιχείων αναιρεί το αφήγημα «σύγχρονης κυβέρνησης με την ψηφιακή επανάσταση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας» επιστρέφοντας στις χρόνιες παθογένειες του κομματικού κράτους.

Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πάνω σε αυτό, δηλαδή στον εκσυγχρονιμσό του κράτους είχε πολλάκις αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το μακρινό 2019. Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη υπόθεση πλήττει και το μαλακό υπογάστριο του ψηφιακού προφίλ της κυβέρνησης, καθώς πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της Ν.Δ. να διαχειριστεί βάσεις πολύτιμων δεδομένων. Μάλιστα, αυτή η συζήτηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τα μάλα ψηφοφόρους του Κέντρου, πολίτες ανώτερης μόρφωσης, που ως τώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούν να εκτιμήσουν το πόσο μεγάλες θα είναι οι λαβωματιές από την υπόθεση των Τεμπών. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του ζητήματος σε όλες τις συναρμόδιες επιτροπές του, σε συνδυασμό με την γενικότερη αίσθηση συγκάλυψης που παρουσιάζεται σε όλες τις μετρήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτείλ και απολύτως επικίνδυνο για τα ποσοστά που θα λάβει η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Θετικές ειδήσεις

Οπότε η στροφή στην καθημερινότητα και της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών είναι ο μοναδικός δρόμος για να ξεφύγει από τις δυσκολίες η κυβέρνηση. Ακόμη και όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην μηναία συνάντηση τους προς ημερών έδειξε την στρατηγική του Μαξίμου. Σε συνδυασμό με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη που προανήγγειλε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι των 800 ευρώ, αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για μείωση στις τιμές των τροφίμων.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κ. Σακελλαροπούλου είπε πως «πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένο και ότι σταματούμε την προσπάθειά μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα