Ανακαλύφθηκε ο τάφος της Ολυμπιάδας;

Το εύρημα στην Πιερία για τον τάφο της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου που προκαλεί συζητήσεις

Μια ευχάριστη έκπληξη παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Κι αυτό επειδή ο καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας παρουσίασε στην κάμερα από τον Κορινό Πιερίας τα στοιχεία που υποδηλώνουν πως το εύρημά του αφορά μια μεγάλη ανακάλυψη, καθώς πιθανολογεί ότι βρήκε τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τον μεγαλύτερο μακεδονικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Έχει μήκος 22 μέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει πως σε αυτόν έγινε η ταφή ενός πολύ σημαντικού προσώπου. Επρόκειτο για κάποιον βασιλέα ή ήρωα πολέμου.

Ο κ. Μπίντας ανέφερε πως ο τάφος ανήκει σε γυναίκα. «Απέναντι βρίσκεται ο τύμβος του στρατηγού Νεοπτόλεμου, που ήταν συγγενής της Ολυμπιάδας. Επίσης, βρέθηκαν τρεις επιτύμβιες επιγραφές οι οποίες αναφέρονται στους Αιακίδες, την οικογένεια που ζούσε εδώ. Η μία επιγραφή αναφέρει τον τύμβο της Ολυμπιάδας», τονίζει ο καθηγητής.

Συν τοις άλλοις, όπως εξήγησε ο κ. Μπίντας, μέσα στον τάφο υπάρχει ένα ανάγλυφο φίδι. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι ο Άμμωνας Δίας μεταμορφωμένος σε φίδι επισκεπτόταν την κρεβατοκάμαρα της Ολυμπιάδας η οποία συχνά διακήρυττε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του Άμμωνα Δία και όχι του Φιλίππου.

Όσον αφορά τον λόγο που δεν αναγνωρίζεται επίσημα το εύρημα, ο καθηγητής σημείωσε πως θα χρειαστεί λίγος καιρός για να γίνει αυτό, καθώς θα πρέπει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου, να αποφανθεί σχετικά η επιστημονική κοινότητα.

Αρχαιολόγοι βρήκαν τον συγκεκριμένο τάφο το 1850 στην Ελλάδα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, ο οποίος έκτοτε έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης. Πρόσφατα ο Αθανάσιος Μπίντας, επίτιμος καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νις στη Σερβία, μελέτησε τον τάφο και τώρα υποστηρίζει ότι εκεί έγινε η ταφή της Ολυμπιάδας.

Ο είκοσι δύο μέτρων τάφος είναι φτιαγμένος από πέτρα και αποτελείται από αρκετά δωμάτια, ενώ το σχέδιό του κάνει τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν προσφορές ούτε κάποιο σώμα, καθώς ο τάφος είχε πέσει θύμα επιδρομών και ληστών στα αρχαία χρόνια.

Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, ο Κάσσανδρος, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσπάθησε να κυβερνήσει τη Μακεδονία και να απαγάγει ή να σκοτώσει τον γιο και τη γυναίκα του Αλέξανδρου. Η Ολυμπιάδα στάθηκε απέναντί του με δικό της στρατό, αλλά ηττήθηκε το 316 π.Χ. Μετά την παράδοσή τους, ο Κάσσανδρος σκότωσε την Ολυμπιάδα και λίγα χρόνια μετά, το 309 π.Χ., σκότωσε τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο τον 4ο. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος δεν επέτρεψε να υπάρξει τιμητική ταφή για την Ολυμπιάδα, αλλά ο κ. Μπίντας επιμένει στην ιδέα ότι η σορός της όντως ενταφιάστηκε στον περίτεχνο αυτό πέτρινο τάφο. «Μία νεκρή βασίλισσα δεν ήταν πλέον κίνδυνος για τον Κάσσανδρο», είπε ο κ. Μπίντας στο Live Science. Υπάρχει περίπτωση ο τάφος να ήταν πιο απλοϊκός όταν έγινε η ταφή και να επεκτάθηκε το 288 π.Χ., όταν ο ανιψιός της Ολυμπιάδας, ο Πύρρος, έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα