Ανάλυση του φαινομένου και εφαρμογή των μέτρων

Τι δεν ακούσαμε από την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Τσέφεριν και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ

Τελικά τι μας έμεινε από την μεγάλη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και των ιδιοκτητών των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας; Επί της ουσίας αυτό που διαπιστώνει ένας απλός πολίτης είναι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης να καταπολεμηθεί η οπαδική βία.

Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε ότι η οπαδική βία είναι ότι χειρότερο σε μία εποχή, όπου λόγω και των επενδύσεων των ομάδων, οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα. Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο πέραν του μεγάλου ανταγωνισμού είδαμε με χαρά ότι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης γέμιζαν τα γήπεδα τους και παρά τις γκρίνιες για την διαιτησία (που πάντα θα υπάρχουν) ο κόσμος σε γενικές γραμμές ευχαριστήθηκε ποδόσφαιρο. Μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι εντός αγωνιστικών χώρων δεν είχαμε επεισόδια, εάν εξαιρέσουμε κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια-λόγω της απόφασης του Αχιλλέα Μπέου στον Βόλο-καταλάβαμε και το πόσο ευεργετικός είναι ο αθλητικός τουρισμός και για το ποδόσφαιρο στις επαρχιακές πόλεις.

Οπότε τι μας έμεινε από την σύσκεψη κορυφής; Μόνο η βούληση του πρωθυπουργού. Διότι τα μέτρα που ανακοίνωσε έχουν νομοθετηθεί και είναι ψηφισμένα από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, στα σκαλιά μίας πολυκατοικίας στην περιοχή του Χαριλάου από οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι προ ημερών καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Να εφαρμοστούν

Άρα που βρισκόμαστε; Στο ότι επιτέλους μία ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια ψήφισε. Με βάση και τη νέα σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μαξίμου την Πέμπτη το μεσημέρι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2022 κι επανέλαβε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, θα έχουν άμεση εφαρμογή. Κάτι που το θέλουν όχι μόνο οι ομάδες, αλλά πολύ περισσότερο ο απλός φίλαθλος-οπαδός, ο οποίος επιθυμεί να πηγαίνει στο γήπεδο και να νιώθει ασφαλής φεύγοντας χορτασμένος από το ποδοσφαιρικό θέαμα, αφήνοντας για κάποιες ώρες την ρουτίνα του και ξεχνώντας τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα.

Όμως οφείλουμε να πούμε ότι δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως για τον ισόβιο αποκλεισμό των ταραξιών από τα γήπεδα με την συνεργασία Αστυνομίας-ΠΑΕ, αλλά και την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος, ώστε οι χούλιγκανς που τιμωρούνται από το δικαστήριο για επεισόδια να τιμωρούνται ανάλογα με τα αδικήματα και να εκτίουν τις ποινές τους. Είτε είναι ένας μήνας, είτε δέκα χρόνια. Μόνο όταν υπάρχει έκτιση ποινής θα νιώσουν όλοι αυτοί οι ταραξίες πως όντως κάτι άλλαξε στην αντιμετώπιση τους. Διαφορετικά την κάθε σύλληψη για επεισόδια θα την χρησιμοποιούν ως… επιτυχία στο βιογραφικό τους. Οι δε Κροάτες που ήρθαν στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει πλέον το επίπεδο, καθώς κομπάζουν για το ποιοι έχουν περισσότερες συλλήψεις σε επεισόδια εκτός της χώρας τους.

Ανάλυση

Πριν, λοιπόν, φτάσουμε κι εμείς σε αυτό το επίπεδο, εξάγοντας αλητεία κι εν δυνάμει δολοφόνους, καλό είναι να υπάρξει ένας ευρύς, αλλά όχι ατέρμονος διάλογος, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των ειδικών, προκειμένου να αναλυθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Από πού προέρχεται, ποιοι το κατευθύνουν και εάν έχουν παρεισφρήσει μέσα, είτε ακραία στοιχεία, είτε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Μόνο εάν αναλύσουμε το φαινόμενο θα μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Διαφορετικά θα φτάσουμε στην ρήση Τόσκα «κάνε ότι κοιμάσαι»

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα