ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Οι μπλε φάκελοι “μίλησαν”

Διαχειριστική ικανότητα της υγειονομικής κρίσης και λειτουργικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως έγραψε η “Α” στην τελευταία έντυπη έκδοσή της η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα κρινόταν σε μεγάλο βαθμό από τους μπλε φακέλους που έχουν έλαβαν οι υπουργοί. Φαίνεται λοιπόν ότι οι μπλε φάκελοι “μίλησαν” και όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες ώρες ο ανασχηματισμός δεν να αργήσει να συμβεί.

Κατά κάποιο τρόπο και πέρα των όσων κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία για τον ανασχηματισμό, την είδηση “μαρτύρησε” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα Κυριακή (3/1) δεν διέψευσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς με χαρακτηριστική του δήλωση ανέφερε ότι «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», προαναγγέλλοντας έτσι τις αλλαγές που επίκεινται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας πως ο ανασχηματισμός ανακοινώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο τόνισε πως κάποιοι θα πάνε σπίτια τους, κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι θα μείνουν σταθεροί.

Τα “στοιχήματα” των αλλαγών  

Αυτό που δεν αμφισβητείται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει και σβήνει ονόματα το μπλοκάκι του έχοντας στραμμένο το βλέμμα του τόσο στο σχήμα που θα διαχειριστεί καλύτερα την υγειονομική κρίση -συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία στις 11 Ιανουαρίου-, όσο και στη λειτουργικότητα που πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, εξ ου και οι αλλαγές δεν θα είναι απλώς διορθωτικές όπως ήταν το καλοκαίρι.

Αυτά τα δύο στοιχήματα θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να ανοίξει το συντομότερο τις οικονομικές της δραστηριότητες αναχαιτίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού με τα ήδη αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλει, όπως την παράταση του lockdown.

Όλοι σε αναμμένα κάρβουνα

Πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν ίσως και στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στο τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις περισσότερες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις αστοχίες υπουργών και υφυπουργών, αλλά και για τις δυνατότητες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τη δεξαμενή της οποίας θα προέλθουν οι αντικαταστάτες τους. Βέβαια, σχεδόν κανένας, πλην ενός ή δύο πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν έχει εικόνα των αλλαγών αυτών, καθώς η λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και πρόθεση είναι να υπάρξουν εκπλήξεις στα πρόσωπα.

Αλλαγές και μετακινήσεις πρωτοκλασάτων

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, είτε με έξοδο από την κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές «καραμπόλες» περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Οι μεγαλύτερες σε επίπεδο υφυπουργών

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα