Αναστασιάδης προς Τατάρ: «Έχει και τα όριά της η υπομονή»

Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά από το αδιέξοδο της Πενταμερούς για το Κυπριακό

Με ρητορικές ερωτήσεις-«καρφιά» αλλά και μία σαφή υπόμνηση ότι ξεπερνά τα εσκαμμένα ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που είχε σχολιάσει με παραληρηματικό τρόπο το πασχαλινό μήνυμα του Κύπριου προέδρου.

«Ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου. Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης για να καταλήξει: «Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, αλλά η υπομονή έχει τα όριά της». 

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του αδιεξόδου που προέκυψε στην Πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, σε σχέση με τις θέσεις της στο Κυπριακό οι οποίες είναι εκτός των παραμέτρων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα δεδομένης της έντασης με την οποία εκφράζει τις θέσεις αυτές η τουρκική πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το θέμα είναι αν υπολόγισαν το κόστος που θα προκαλέσουν στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την απομόνωση στην οποία τους οδηγούν. Είναι κάτι που δεν είναι εφικτό, είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από την ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα