Ετοιμάζεται η ατζέντα για το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και προετοιμάζεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το διήμερο 14-15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Και όπως γίνεται αντιληπτό για να υπάρχουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο δεν μιλάμε για μία συνάντηση-ξεπέτα απλά και μόνο για να υπάρξουν οι ανάλογες φωτογραφίες. Τουναντίον θα υπάρξει ατζέντα και μπορεί να είναι το πολύ μέχρι μία ώρα το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, αλλά η συζήτηση θα αναλωθεί τόσο στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όσο και αυτά που οι αμερικανοί θέλουν να περάσουν για το στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά η ελληνική πλευρά αναμένει ότι στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν θα υπάρξει και η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα προς το τέλος του φθινοπώρου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί και δεν πρέπει να λησμονούμε την θερμή τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ Μπάιντεν και Μητσοτάκη ανήμερα της εθνικής μας εορτής την 25η Μαρτίου. Επίσης όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού κι επίσκεψη του Αντόνι Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψουν τη νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις, με την Ουάσιγκτον να επιμένει στην πάγια θέση της για πενταετή σύμβαση.

Και με Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Άγκυρα, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο μέχρι τότε να έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητες των δυο χωρών. Αρχές Μαΐου, εξάλλου, ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δίκη για την τουρκική τράπεζα Halkbank, η υπόθεση της οποίας αφορά άμεσα προσωπικά τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του. Ίσως πρόκειται για το πλέον καυτό θέμα στις σχέσεις των δυο ανδρών, έως ότου συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Είναι, πάντως, σαφές ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν- Ερντογάν θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολύ περισσότερο που έως τότε –και εκτός μεγάλου απροόπτου- θα έχει πραγματοποιηθεί ένας ακόμη γύρος των διερευνητικών επαφών, θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ θα έχει προσδιοριστεί και η νέα πενταμερής για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πάντως, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αφού προηγηθεί πρώτα η έλευση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ως ανταπόδοση της –ιστορικής πλέον- επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα