Αναστασιάδης: «Συνεχιζόμενη η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία»

«Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών και των αξιών του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών και των αξιών του Διεθνούς Δικαίου», ήταν άποψη που εξέφρασε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την επιβεβλημένη ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυπριακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και εναντίον του ίδιου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα