Αναταράξεις στην Χαριλάου Τρικούπη

Δεν περίμενε ο Ανδρουλάκης ότι και η Χριστοφιλοπούλου θα πάει στη Νέα Δημοκρατία και ο Λοβέρδος τελικά θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος

Η μεταγραφή της Εύης Χστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία (αναμένεται να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος), αλλά και η αναγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι σύντομα θα ανακοινώσει το δικό του κεντρώο κόμμα, με το οποίο θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου προκάλεσαν αναταράξεις στην Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ότι είχαν δεμένους τους δυσαρεστημένους κεντρώους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και πάσχιζαν τόσο καιρό να επαναπατρίσουν όσους εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ λόγω του πρώτου μνημονίου και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ξαφνικά βλέποντας δύο πρώην στελέχη τους να ανοίγουν τα φτερά τους, αναμφίβολα δημιουργούνται εντυπώσεις κατά του ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος υπήρξε υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, δύο φορές διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (2015 και 2021), ενώ ήταν και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά. Αντίστοιχα η Εύη Χριστοφιλοπούλου ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1999, βουλευτής για μία δεκαπενταετία, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ενώ επί της αείμνηστης Γεννηματά είχε αναλάβει Πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, του Insocial. Άρα δεν μπορείς να κάνεις λόγο για κατιμά, ή για πολιτικά στελέχη β’ διαλογής.

Αυτό που ενόχλησε την Χαριλάου Τρικούπη περισσότερο και από τις ανακοινώσεις της κ. Χριστοφιλοπούλου και του κ. Λοβέρδου για το νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν, ήταν ότι περιέγραψαν το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα που βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «ο λόγος που ιδρύεται αυτό το κόμμα προκύπτει από το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι το εξής: ένας πρωθυπουργός που ως προς την καταλληλότητα για το αξίωμα αυτό φτάνει το 42% ενώ όλοι υπόλοιποι παίρνουν κάτω από 7 %», τονίζοντας πάντως ότι η αντιπολίτευση του μαύρου και ο λαϊκισμός δεν περνούν, ενώ προσδιόρισε ότι το νέο κόμμα θα διεκδικήσει τους ψηφοφόρους που κινούνται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης φανερά ενοχλημένος από τις εξελίξεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel » τους χαρακτήρισε «δορυφόρους του κ. Μητσοτάκη», εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Μάλιστα έσπευσε να καλέσει κόμματα και στελέχη της Κεντροαριστεράς για συζητήσεις μετά τις ευρωεκλογές, αποκλείοντας τον Στέφανο Κασσελάκη. Εντύπωση προκάλεσε ότι η Νέα Αριστερά απάντησε άμεσα υποστηρίζοντας πως «η εκτίμηση που κάνουμε είναι πως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει μια ευρεία, ανασυνθετική διαδικασία του χώρου. Κι εμείς θέλουμε να παίξουμε ρόλο προς αυτήν την υπόθεση». Όπως λέει και ο λαός μας όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Οι ευρωεκλογές

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εστιάσει στις ευρωεκλογές που την θεωρούν ως την μεγαλύτερη μάχη μέχρι την επόμενη. Ήδη το ΠΑΣΟΚ από την διπλή εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται μετά από σχεδόν μία δεκαετία σε διψήφιο ποσοστό, ενώ δημοσκοπικά φαίνεται ότι είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 2ης θέσης στις ευρωεκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά του. Στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, και η επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών θα γίνει με βάση αυτό το αφήγημα, δηλαδή την δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, κάτι που θα του επιτρέψει να ελέγξει από την θέση του οδηγού τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Η επίσημη διαδικασία διαλογής με τη σύσταση και της αρμόδιας επιτροπής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει ο ίδιος επαφές, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που στο τέλος θα πρέπει να λάβουν και το χρίσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα επικυρώσει τη λίστα.

Εκ νέου υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μοναδικός νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος πήρε τη θέση μετά την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και θα διεκδικήσει την παραμονή του στο Στρασβούργο. Σχεδόν δεδομένη, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ενώ δύο πρώην υπουργοί του κόμματος, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιάννης Μανιάτης, αναμένεται να βρίσκονται επίσης στη λίστα για το Στρασβούργο – ο ένας προέρχεται από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο με ευρύτερη αποδοχή και ο άλλος εκπροσωπεί περισσότερο τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, ωστόσο και οι δύο αποτελούν γνώριμα πρόσωπα από τις θητείες τους στις τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

Ως πιθανοί υποψήφιοι ακούγονται επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστας Χρυσόγονος (ο οποίος ήταν επίσης η πρώτη «αντίστροφη μεταγραφή» που έγινε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ), ο σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και προερχόμενος από τους παπανδρεϊκούς) Ηλίας Κικίλιας, καθώς επίσης ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου (που στις ευρωεκλογές του 2019 είχε έρθει πέμπτος) και ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής.

Από τη νεότερη γενιά στελεχών συζητείται το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Όλγα Μαρκογιαννάκη και ο Πάνος Γκανιάτσος, ενώ από τον τομέα Περιβάλλοντος ακούγεται ο Παναγιώτης Δημόπουλος. Μια τριάδα νέων γυναικών έχουν μεγάλες πιθανότητες να επιλεγούν. Ο λόγος για την Ελένη Χρονοπούλου, που ήταν στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, η Δανάη Τσάκαλου από τον βόρειο τομέα Αθήνας που βρέθηκε στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ακρίβεια

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις θέσεις του για την ακρίβεια με ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμουν ακόμη και κεντρικά στελέχη. Εξάλλου το ζήτημα της ακρίβειας είναι εξόχως σημαντικό για την κοινωνία. Για το ζήτημα της ακρίβειας μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξε την διαφορά μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι αυξήσεις στα τρόφιμα τρέχουν με 5,7% καις την Ελλάδα με 8,9%.

Στα βασικά προϊόντα ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε τέσσερις ομάδες βασικών προϊόντων όπου όντως οι τιμές είναι κατά πολύ πιο πάνω από την Ευρώπη. Στα λαχανικά κατά 4,9%, στο τυρί 7,7%, στο Ελαιόλαδο 10% και στα λαχανικά κατά 4,1%. Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως «η κυβέρνηση έχασε τη μάχη με την ακρίβεια, γιατί πολύ απλά δεν έδωσε καμία μάχη για να προστατεύσει τους καταναλωτές με αποτέλεσμα αυτοί να είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης και οι πολυεθνικές οι μεγάλοι κερδισμένοι».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα