Όταν ο Σαμαράς έβλεπε τον αγροτικό ξεσηκωμό να έρχεται!!!

Από την άνοιξη του '23 ο πρώην πρωθυπουργός στηλίτευε τις μη ρεαλιστικές διεθνείς “πράσινες” συμφωνίες που στραγγαλίζουν την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία

Τη μορφή πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού τείνουν να πάρουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών που με τα τρακτέρ τους πολιορκούν τη μία μετά από την άλλη τις μεγάλες πρωτεύουσες της ηπείρου, ζητώντας την άρση των αδικιών που γεννά η καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. αλλά και οι εξαρτώμενες  εθνικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Όσοι, πάντως, νομίζουν ότι πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία λανθάνουν οικτρά. Κι αυτό διότι και οι οιωνοί ότι το καζάνι βράζει ήταν ξεκάθαροι και κάποιοι είχαν προβλέψει το τι έρχεται. Στους τελευταίους ανήκει δικαιωματικά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, που σε ανύποπτο χρόνο και δίχως να το επιβάλει η επικαιρότητα είχε την διορατικότητα να αναφερθεί στο ζήτημα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, θέτοντας τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Ήταν συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, παραμονές των εθνικών εκλογών της απλής αναλογικής, όταν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος στην Πελοπόννησο και μπροστά σε χιλιάδες κόσμου όχι μόνο δεν χάιδεψε τα αυτιά των ψηφοφόρων αλλά έκρουσε το προειδοποιητικό καμπανάκι «ότι έρχονται μεγάλες ανηφόρες, που όλα δείχνουν ότι θα συγκλονίσουν, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ήταν δε ξεκάθαρος ο Μεσσήνιος, αναφερόμενος στα θέματα της παγκοσμίας οικονομίας, της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στο διατροφικό ζήτημα.

«Αντιμετωπίζουμε ήδη θεωρίες περίεργες που οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι διεθνείς “πράσινες” Συμφωνίες είναι υπερβολικές σε πολλά σημεία. Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα είναι μη ρεαλιστικά κι οδηγούν σε παραλογισμούς. Περιορίζουν την κτηνοτροφία κι οδηγούν την αγροτική παραγωγή σε πλήρη εξάρτηση από συγκεκριμένους μόνο σπόρους. Κι έτσι απειλείται ο κτηνοτροφικός κι ο αγροτικός τομέας! Όταν μάλιστα έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Δύση παράγει εδώ και καιρό λιγότερα προϊόντα. Και θα δείτε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν σημάδια ότι μία επισιτιστική κρίση είναι πιθανή!» είπε χαρακτηριστικά ο Σαμαράς και συνέχισε:

«Προσέξτε: στην Ολλανδία η κυβέρνηση δήμευσε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των “πράσινων” Συνθηκών. Αποτέλεσμα; Αγρότες και κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά ξεσηκώθηκαν! Απέκλεισαν πόλεις και δημόσια κτίρια, επί μήνες. Κι όχι μόνο αυτό: ίδρυσαν και κόμμα. Ξέρετε ποιο κόμμα ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές για την Ολλανδική Γερουσία; Το Κόμμα των Αγροτών! Αγροτικές κινητοποιήσεις έγιναν και στις Βρυξέλλες και στην Ιταλία και σ άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς».

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας έκλεισε εκείνο το κομμάτι της ομιλίας του υποστηρίζοντας σθεναρά ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να χαράξει της δική της αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον και να πρωταγωνιστήσει, βασιζόμενη στην τεράστια, μοναδική ποικιλότητα και ποιότητα των προϊόντων της.

Το γιατί κανείς δεν άκουσε ή δεν συμβουλεύτηκε κανείς τον Σαμαρά είναι μια πικρή ιστορία. Διότι αν το είχαν κάνει οι επαΐοντες, μπορεί η Αθήνα να είχε κερδίσει από τις Βρυξέλλες κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις στην ΚΑΠ προς όφελος των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων αγροτών δίχως να χρειάζεται να τρέχει τώρα να αυξάνει την αρωγή ύψους 5-10.000 ευρώ και να ανακοινώνει καινούργια μέτρα για να ικανοποιήσει εκ των υστέρων και πυροσβεστικά (γιατα μπλόκα) τα δίκαια στην πλειοψηφία τους αιτήματα του κόσμου που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Και το κυριότερο: Συρόμενοι πλέον σε εφήμερες λύσεις, με απώλεια του πλεονεκτήματος της ορθής και δίκαιης διακυβέρνησης, που πανηγυρικά είχε κερδίσει στις εκλογές του Ιουνίου…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα