Ο Μουρούτης του 2010-2015 και ο Γιώργος του 2019-2024

Το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. και στην κυβέρνηση υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια εντελώς αντίθετες απόψεις από τον πρώην πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν –λανθασμένα– πως όσα έλεγε ο δημοσιογράφος είχαν τη σύμφωνη γνώμη του Μεσσήνιου

Υπό κανονικές συνθήκες η ανακοίνωση του ονόματος του Γιώργου Μουρούτη για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα στριμωχνόταν σε κάποιο μονόστηλο των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου και θα χανόταν στη ροή της επικαιρότητας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ως μία είδηση κοινής λήψης.

Το θέμα, ωστόσο, πήρε ξαφνικά δυσανάλογες διαστάσεις εξαιτίας της καλπάζουσας φαντασίας κάποιων πολιτικών συντακτών να συνδέσουν τη συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Κάπως έτσι φτάσαμε να δούμε τίτλους όπως «Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ ο “σαμαρικός” Μουρούτης» ή ακόμη πιο ψαγμένες προσεγγίσεις που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει το μάτι της συμφιλίωσης στον πρώην πρωθυπουργό που σε θέματα αρχής δεν κάνει… σκόντο.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι ο Γιώργος Μουρούτης και ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι άγνωστοι. Αντιθέτως ο νυν εκδότης και δημοσιογράφος υπήρξε διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. την περίοδο 2009-2012 αλλά και διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο της πρωθυπουργίας του (2012-2015).

Αυτό, όμως, δεν καθιστά αυτομάτως τον Μουρούτη και «εκλεκτό» του Σαμαρά. Διότι είναι επίσης αλήθεια ότι από το 2015 και μετά οι δρόμοι των δύο ανδρών χώρισαν. Ο μεν Σαμαράς παρέμεινε βουλευτής (και στρατιώτης) της παράταξης, ο δε Μουρούτης επικεντρώθηκε στα της δημοσιογραφίας.

Όσοι μάλιστα ξέρουν το παρασκήνιο αυτής της σχέσης «πιστοποιούν» ότι ο χωρισμός είχε κι ένα τρόπον τινά ιδεολογικό-πολιτικό πρόσημο, υπό το πρίσμα ότι ο Μουρούτης σε κάθε δημοσιογραφικό πάνελ που συμμετείχε εκθείαζε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, δίχως ποτέ να διευκρινίζει ότι αυτές είναι οι προσωπικές δημοσιογραφικές εκτιμήσεις του και τίποτε άλλο.

Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν να αιωρείται η αίσθηση ότι οι απόψεις Μουρούτη απηχούν «σώνει και ντε» τις απόψεις του Σαμαρά ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί, καθώς ο Μουρούτης είχε για παράδειγμα υπερθεματίσει για τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είχε ταχθεί με κάθετη επιχειρηματολογία εναντίον της συγκεκριμένης νομοθέτησης.

Αυτή τη στρεβλή αίσθηση διέλυσαν την Παρασκευή κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. υποστηρίζοντας με κάθετο τρόπο ότι «η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, ούτε και τη στήριξη μας.».

Προς επίρρωση αυτή της ξεκάθαρης τοποθέτησης, η «Α» αποκαλύπτει σήμερα και το ακόλουθο: πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις της υποψηφιότητας Μουρούτη ο άλλοτε συνεργάτης του Σαμαρά επικοινώνησε με το περιβάλλον του Μεσσήνιου επιζητώντας την υποστήριξή του ένεκα του παλιού καλού καιρού. Κι αυτό που εν τέλει εισέπραξε ήταν ένα τεράστιο «άκυρο»…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα