Βόμβες στο Βέλγιο, «θύμα» η Ελλάδα

ΤΟ PLAN B’ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

Στο σημείο μηδέν, και με το μέλλον να προδιαγράφεται μάλλον δυσοίωνο, και δη για τη χώρα μας, επέστρεψε η ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Και αίφνης η πολυπόθητη, αλλά αμφισβητούμενη εξ αρχής συνθήκη της Ε.Ε. με την Τουρκία, που υπεγράφη λίγες ημέρες πριν από τα μοιραία χτυπήματα στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, έμεινε γράμμα κενό, με τα σενάρια περί κατάργησης της συνθήκης του Σένγκεν να έχουν επί της ουσίας γίνει πραγματικότητα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με τις εξελίξεις να ξεπερνούν τις ίδιες τις πολιτικές, και με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να οχυρώνονται το ένα μετά το άλλο πίσω από τα σύνορά τους, χιλιάδες οικογένειες πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν εγκλωβισμένοι ανά την ελληνική επικράτεια. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να απεγκλωβιστεί από το μωσαϊκό προβλημάτων και εμποδίων, καθώς βλέπει το σχέδιο μετεγκαταστάσεων και επαναπροωθήσεων προσφύγων να θάβεται κάτω από τα συντρίμμια των Βρυξελλών. Τα στοιχεία που η ίδια δίνει, δείχνουν καθημερινή αύξηση των προσφύγων που εγκλωβίζονται στη χώρα.

Σε ρόλο ισχυρού αλλά με αφελή επιχειρήματα, η Άγκυρα συνεχίζει να επισκιάζει τη Δύση, καθώς ο αριθμός των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς στην Ελλάδα παραμένει αμείωτος. Άλλωστε, το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για να του μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τα μη προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ, είναι ενδεικτική της πρωτοφανούς κατάστασης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ανεπίσημα, συνδέουν άμεσα την τουρκική στάση με ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ εκβιασμών και απώτερο στόχο τη βίζα που τόσο πολύ επιθυμεί η Άγκυρα. Μάλιστα, τον προβληματισμό του αυτό αλλά και τον εκνευρισμό του από την υποκριτική ανησυχία των Ευρωπαίων προτίθεται να γνωστοποιήσει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ντόμινο εθνικής εσωστρέφειας
Κι ενώ η ομάδα του Βίζεγκραντ παραμένει άκαμπτη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες προκάλεσαν ένα νέο ντόμινο εθνικής εσωστρέφειας. Πρώτη η Πολωνία, διά στόματος της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο, αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της να τηρήσει συμφωνία της προηγούμενης, κεντρώας κυβέρνησης για τη φιλοξενία περίπου 7.000 προσφύγων στο πολωνικό έδαφος, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε πέρυσι από την Ε.Ε. Θέμα χρόνου να προβούν σε ανάλογες κινήσεις η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Όπως προαναφέρθηκε, η Αθήνα αναζητά –ανεπιτυχώς προς ώρας– ένα plan b που θα της επιτρέψει να απεγκλωβιστεί από την κακή αυτή κατάσταση, ενώ την ίδια ώρα έχει να αντιμετωπίσει και την καθημερινότητα.

Η συνάντηση με τον Αβραμόπουλο
«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οφείλουν όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό μια διάχυτη ανησυχία που υπάρχει και στην Ε.Ε.

«Από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, και ξέρετε ότι ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, διότι κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει και τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει, μάλιστα, της συμφωνίας», εξήγησε ο Επίτροπος.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους εταίρους: «Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

Ο βουρκότοπος της Ειδομένης
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία δύο γραμματειών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όσον αφορά τις επιστροφές: μία για την πρώτη υποδοχή και μία για θέματα ασύλου, ώστε οι διαδικασίες να «τρέχουν» γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Μουζάλας παραμένει στην κυβέρνηση ως υπεύθυνος για το μεταναστευτικό. Άλλωστε, στις προτεραιότητές του είναι ο σχεδιασμός για τη μακροχρόνια παραμονή προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ακόμη 19 καταυλισμούς στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, χωρίς να ανακοινώνει το πού, ώστε να αποφύγει αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στην Ειδομένη και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει και μπορεί να εκκενωθεί η περιοχή. Οι προτάσεις για βίαιη εκκένωση έχει (για την ώρα) απορριφθεί.

Ήδη πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», από εκεί έχουν φύγει οι πλέον οικονομικά πιο ισχυροί, αλλά και οι πιο μορφωμένοι. Δύσκολα βρίσκεις πλέον άνθρωπο να μιλάει αγγλικά, ειδικά μεταξύ των Αφγανών, σημειώνει μέλος αποστολής της περιοχής. Το ανησυχητικό όμως είναι πως πλέον είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες οι γειτονιές: εδώ οι Σύριοι, εκεί οι Αφγανοί, παραπέρα όλοι οι άλλοι, σε ένα ιδιότυπο γκέτο που γεννά και διαμάχες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα