Τελευταία ζαριά για Θεοδωράκη

Τι και εάν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι έχει πάρει την κατιούσα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει πως το κόμμα του πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο., την ίδια γνώμη έχει και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έβρισκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Γεννηματά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το σίγουρο είναι ότι στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως στο τέλος θα δικαιωθεί η στάση τους και η «νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία» θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται το Ποτάμι για να επιτύχει την ανάκαμψη και να πείσει την κοινωνία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ποταμιού το μεσημέρι της Δευτέρας ο Θεοδωράκης, «τα κόμματα όλα έχουν δώσει εξετάσεις στον ελληνικό λαό. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια μεγάλη κοινωνική καινούργια συμμαχία. Δεν θέλουμε μια συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα. Θέλουμε μια μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «βεβαίως εκεί μπορεί να προσέλθουν όλοι, πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί. Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Πρέπει να αφήσουμε μερικές καρέκλες κενές για τις νέες δυνάμεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση.  Αυτό λέμε απέναντι σε όλους αυτούς που είναι ή που δηλώνουν μεταρρυθμιστές».  Ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανέναν τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί δηλαδή να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας. Πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει. Θέλει, αν είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών. Αρκεί τελικά να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον».

Οι μεταρρυθμίσεις
Ο Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του προτάσσουν τις μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες πρέπει να γίνει ο διάλογος από όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι προτάσεις αυτές είναι:
* Νέο, μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, χωρίς κομματικούς στρατούς.
* Εξοβελισμό των συντεχνιών από την παραγωγική διαδικασία.
* Κοινωνικό κράτος που θα υποστηρίζει και δεν θα ελεεί τους ανήμπορους.
* Μείωση της κρατικής σπατάλης και ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας.
* Εξωστρεφή και όχι παρασιτική οικονομία και παραγωγή.
* Μια επανάσταση στην Παιδεία, στην Έρευνα και την Τεχνολογία.
* Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς κυκλώματα.
* Νέο Σύνταγμα με διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και δυνάμωμα των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως τονίζουν από τη Σεβαστουπόλεως, «όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να συζητηθούν από παλιές και νέες δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να μιλήσουν καθαρά, χωρίς λαϊκισμούς και συναισθηματικές ρητορείες. Η ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και προσώπων δεν είναι σήμερα η λύση».

Και βέβαια, έχουν απάντηση σχετικά με την ύπαρξη νέου φορέα, όπως αναφέρουν πολλοί. Υποστηρίζουν πως ένας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο εάν συσπειρώσει νέες δυνάμεις. Κι αυτές, κατά το Ποτάμι, είναι οι πολίτες που θα μπουν τώρα στην πολιτική, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της οικονομίας, των πανεπιστημίων, του συνδικαλισμού, που δεν υπηρέτησαν το πελατειακό κράτος. Ξεχωριστή θέση έχουν οι απελπισμένοι επιχειρηματίες της μεσαίας τάξης, όπως επίσης και νέα παιδιά που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.

Συνεργάτες του Θεοδωράκη επισημαίνουν ότι «η επιτυχία του διαλόγου θα κριθεί από τη συμμετοχή των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.  Είμαστε το Κίνημα του διαλόγου αλλά και των λύσεων. Και αυτό τον διάλογο χωρίς ταμπού και χωρίς αποκλεισμούς θα τον υπερασπιστούμε, αρκεί να είναι πειστικός και να φέρνει αποτελέσματα στη ζωή των Ελλήνων».

Αποχωρήσεις
Την ώρα πάντως που το Ποτάμι προσπαθεί από τη μία να ανέβει δημοσκοπικά και από την άλλη να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά, ήδη παρατηρούνται αρκετές αποχωρήσεις.  Ενδεικτικό είναι ότι αποχώρησαν όλοι, πλην δύο στελεχών, από τα Τρίκαλα, ενώ το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στη Λάρισα. Οι εθελοντές των Τρικάλων, μάλιστα, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής τους, μιλούν για κόμμα-φέουδο και ιδιοκτήτη-αφεντικό, με ιδιοτελείς, προσωπικές επιδιώξεις. Μάλιστα, στην επιστολή τους τόνισαν ότι συνειδητά δεν συμμετείχαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και στελέχη του κόμματος από την Κρήτη. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, με επιστολή τους έκαναν γνωστή την αποχώρησή τους, καταγγέλλοντας τον διάλογο του κόμματος ως προσχηματικό. Σημείωσαν επίσης ότι οι ίδιοι επέλεξαν την παραίτηση προκειμένου να παραμείνουν «στην όχθη της σοβαρότητας».

Ο κατάλογος των αποχωρήσεων από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δεν έχει τελειωμό, με πιο πρόσφατη αυτήν του μέχρι πρότινος υπεύθυνου πολιτικής στρατηγικής, Θανάση Σκόκου, ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρεται σε όλα όσα τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι γνωστοποίησα στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αποχωρώ από το Ποτάμι. Όπως του έγραψα, όχι μόνο δεν μετανιώνω για την επιλογή που έκανα πριν από δύο χρόνια, αλλά είμαι και θυμωμένος με τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να τον πείσω ώστε να ακολουθήσει ορθές, κατά τη γνώμη μου πάντα, πολιτικές επιλογές, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν δικαιώσει τη μεγάλη πρωτοβουλία του», τόνισε μεταξύ άλλων.

Βέβαια, ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Οι διαφοροποιήσεις τού πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού είναι συχνές. Χαρακτηριστικές είναι και οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η πρόβλεψή του επιβεβαιώνεται από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.), να προσεγγίσουν τον χώρο της κεντροαριστεράς, τόνισε ότι θα πρέπει να αποκρουστούν αυτές οι κινήσεις, και υποσχέθηκε ότι προσωπικά θα συμβάλει στη δημιουργία αυτού του μεγάλου πολιτικού σχηματισμού της κεντροαριστεράς, διαψεύδοντας έτσι γι’ άλλη μια φορά σενάρια που τον ήθελαν να προσχωρεί στη Ν.Δ.

«Θα ήθελα να βοηθήσω, ώστε να φτιαχτεί αυτός ο μεγάλος σχηματισμός μέσα από τον χώρο αυτό, γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται τρεις πόλους, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με δύο», τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν συμφωνεί με την πρόταση του Ποταμιού, ή με αυτήν της Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα