Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα «αδήλωτα τετραγωνικά»

Με μικρό πρόστιμο για τους... ξεχασιάρηδες

Ως τελευταία παραχώρηση καλής θέλησης προς… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει  τα σωστά τετραγωνικά των περιουσιών τους, μεταφράζεται σε απλά ελληνικά η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορά το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης προς τους δήμους των «αδήλωτων» τετραγωνικών, με καταληκτική πλέον ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου.

Το καλό της τροπολογίας είναι ότι σε όσους δεν είχαν μεριμνήσει σχετικά θα του δοθεί η δυνατότητα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλουν δηλώσεις των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης.

Το «κακό» ή μάλλον το δίκαιο της ίδιας τροπολογίας το εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι «αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος», κι αυτό ως έμμεση επιβράβευση εκείνων των δημοτών που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά. Θυμίζεται ότι χωρίς την εφαρμογή της ψηφισθείσας τροπολογίας το πρόστιμο που θα πλήρωνε ο εκπρόθεσμα δηλών τα ορθά τετραγωνικά θα ήταν της τάξης του 60%!

Η υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής https://tetragonika.govapp.gr και για τη διευκόλυνση των πολιτών η εφαρμογή «επικοινωνεί» κατ’ αρχάς με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων αλλά και με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα