«Ανθρωπιστική κρίση διατροφής» στον… παράδεισο του Μαδούρο

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, για τον… σοσιαλιστικό παράδεισο της Βενεζουέλας, το κοινοβούλιο της χώρας κήρυξε κατάσταση «ανθρωπιστικής κρίσης».

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν την έχει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αλλά η αντιπολίτευση που εκδήλωσε πρόθεση να καταγγείλει την κατάσταση στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS). «Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει ανθρωπιστική κρίση στη διατροφή (…) και αποδέχεται να απαιτήσει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να υιοθετήσουν επείγοντα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πείνα από την οποία υποφέρει ο λαός», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την αντιπολίτευση.

Η νομοθετική εξουσία θα δημιουργήσει συνεπώς μια επιτροπή που θα αναλάβει να εντοπίσει «πηγές» σε διεθνές επίπεδο «για να καταπολεμήσουμε την πείνα», οι οποίες θα περιλάβουν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικές αντιπροσωπείες. «Ένα αντίγραφο (αυτής της συμφωνίας) θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (τον Λουίς Αλμάγκρο) και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (τον Αντόνιο Γκουτέρες)», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Παρότι ο κ. Μηταφίδης -και αρκετοί άλλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ- είχε παρουσιάσει τη χώρα σχεδόν ως… παράδεισο, λέγοντας μάλιστα ότι «ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα», πρέπει να σημειώσουμε ότι η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις στο 68% των βασικών προϊόντων και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (το ΔΝΤ προβλέπει 1.660% για το 2017). Το κοινοβούλιο εκτιμά ως το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης, «βασισμένο στον κρατισμό και τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις», προκάλεσε πτώση της εθνικής παραγωγής και επέφερε «πληθωρισμό 700% και ελλείψεις σε ποσοστό 90%».

Σύμφωνα με μια έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα πανεπιστημιακών, στη χώρα αυτή των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών κατά το 2016, σχεδόν κατά εννέα μονάδες περισσότερους απ’ ό,τι το 2015. Επίσης το 51% θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα