Αντίστροφη μέτρηση για αναίμακτο διαζύγιο

Σε ξεχωριστά… κρεβάτια «κοιμούνται»  ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Ο γάμος ανάγκης δεν μοιάζει ούτε καν με το αναγκαστικό κινηματογραφικό παντρολόγημα της Τζένης Σκούταρη (Τζένη Καρέζη) με τον Νίκο Μαντά (Ανδρέα Μπάρκουλη) στην ταινία «Τζένη, Τζένη», όπου το ανδρόγυνο τουλάχιστον τα έβρισκε στο τάβλι μέχρι να τους βρει ο έρωτας. Στη δική μας περίπτωση, το καλύτερο σενάριο προσβλέπει σε ένα αναίμακτο διαζύγιο…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αντίστροφα φαίνεται να μετρά η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι τεράστιες. Μπορεί αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας να είδε στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου το λιγότερο κακό, όμως το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα δείξει μέχρι πότε θα μπορούν να διαβούν στο ίδιο μονοπάτι χωρίς να γίνεται λόγος για δεδηλωμένη. Άλλωστε ήδη την Πέμπτη –όπως αναμενόταν– στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια τα δύο κόμματα λειτούργησαν αυτόνομα και τελικά το νομοσχέδιο πέρασε με τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν περιορίστηκαν στο να καταψηφίσουν, αλλά ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν τόσο επί της αρχής όσο και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλει τον πυρήνα της ιδεολογίας τους καθώς επίσης πως προκαλεί την «καταστροφή» της χώρας. Παράλληλα, επιτέθηκαν στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου για ακατανόητη και προκλητική επιμονή στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε μια στιγμή που απαιτείται συνεννόηση και σεβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενόψει της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους.

Θα ψηφίσουν τη συμφωνία;
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι τελικά θα πράξουν οι ΑΝΕΛ στην ψήφιση της συμφωνίας με τους Θεσμούς. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος τους κάλεσε να αναλογιστούν τη στάση που θα κρατήσουν, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη των ΑΝ.ΕΛ.».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμα ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. «Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Ενδέχεται να έχουμε και ιστορική ευθύνη», τόνισε. «Συζητήσαμε και συνεκτιμήσαμε την κατάσταση. Δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, διαπραγματεύεται η Ελλάδα, και ελπίζουμε ότι η έκβαση θα είναι θετική για τον λαό», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος. «Η κυβέρνηση, τηρώντας την εντολή, θα προχωρήσει σε οριστική λύση του χρέους. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν μπορεί να μην περιλαμβάνεται λύση για το χρέος.

«Εμείς δεν είμαστε Σαμαράς για να αρκεστούμε σε μια μικρή αναφορά στο χρέος», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καμμένος επέμεινε και στην κόκκινη γραμμή αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας να μην αυξηθεί», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πώς θα γλιτώσουν τα 200 εκατ. ευρώ μέτρα που ζητούν οι δανειστές από τον ΦΠΑ στα νησιά».

Μόνο που, όπως είναι γνωστό, ο ΦΠΑ των νησιών είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι τελικά θα πράξουν οι βουλευτές του Π. Καμμένου όταν θα έρθει η ώρα να τοποθετηθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως τελικά δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καθώς όπως εκτιμούν «θα μπει σε προτεραιότητα η κυβερνητική σταθερότητα και όχι μια αντίδραση για χάρη των εντυπώσεων αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν μυστικά τα όσα διαμείβονται στα ενδότερα των κομματικών επιτελείων, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήδη γίνονται σχέδια για την επόμενη μέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του πως έχει βρει αρκετούς πρόθυμους με τους οποίους θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αν οι ΑΝ.ΕΛ. προκαλέσουν προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με το Ποτάμι, είτε και με τα δύο κόμματα. Μπορεί σήμερα να θεωρείται από πολλούς αδιανόητο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνοι που γνωρίζουν ονόματα και πράγματα δηλώνουν βέβαιοι πως δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Όσον αφορά την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο πως η νέα ηγεσία του κόμματος θα ανταποκρινόταν θετικά σε ένα κάλεσμα Τσίπρα. Τα παραπάνω σενάρια εξετάζονται στην περίπτωση που η χώρα δεν οδηγηθεί σε εκλογές. Στην αντίθετη περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα επιχειρηθεί συνεργασία, η οποία όμως δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα