Απειλεί με πρόωρες εκλογές

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η στάση της τρόικας, καθώς οι πιστωτές όχι μόνον υπαναχωρούν από συμφωνηθέντα (μετακύλιση ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες) αλλά εμφανίζονται να εγείρουν νέες απαιτήσεις, κυρίως, ως προς τη λήψη νέων μέτρων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, για το 2014.

Σε μία περίοδο που η Αθήνα θα ανέμενε μία σχετική χαλάρωση εκ μέρους των πιστωτών και, κυρίως, την εκ μέρους τους αναγνώριση του κινδύνου κοινωνικής και πολιτικής έκρηξης στην Ελλάδα, η τρόικα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο εμφανίζεται να εμμένει σε στενές λογιστικές προσεγγίσεις. Ειδικά για το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων, δηλαδή του δημοσιονομικού κενού για το 2014, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, δεδομένου ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα είχε συμφωνήσει ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και, στο μεσοδιάστημα, όχι μόνον δεν υπήρξε επιδείνωση των δεδομένων αλλά, αντιθέτως, τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ύψος του ποσού που αναζητείται δεν υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια, ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί από διαρθρωτικά μέτρα. Παράλληλα, αρνείται οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο καθώς είναι σαφώς ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή και την αντοχή της ίδιας της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνονταν ότι είναι οι πιστωτές που θα πρέπει να βρουν τρόπους αναπλήρωσης των ANFA’s και όχι η Ελλάδα ενώ σημειώνονταν ότι το ποσό είναι τόσο χαμηλό, περί τα 11 δισ. ευρώ, που σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογεί το αίτημα για ένα νέο δάνειο και μαζί ένα νέο μνημόνιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει. Προστίθεται, δε, η εκτίμηση ότι αντίστοιχη… αλλεργία προς ένα τρίτο μνημόνιο δείχνουν, εκτός από την Ελλάδα, και οι πιστωτές καθώς θα πρέπει να αιτιολογήσουν στη κοινή γνώμη των χωρών τους, και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών, το λόγο πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία κατά τα λοιπά παρουσιάζεται ως… ιστορία επιτυχίας.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα της άμεσης έναρξης των σχετικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του βάρους της Ελλάδας για τόκους και χρεολύσια, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται πώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει επιτευχθεί.

Απειλεί με εκλογές

Από την πλευρά της, η ευρωζώνη μοιάζει να παίζει καθυστέρηση μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για αργότερα, ενδεχομένως και μετά τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, στερώντας έτσι από τους Σαμαρά και Βενιζέλο ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί που, προφανώς, θα ήθελαν να έχουν στην κατοχή τους πριν τις κάλπες.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία με την αδιάλλακτη στάση της Τρόικα η οποία φαίνεται να βλέπει δημοσιονομικό κενό το 2014, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει λήψη νέων μέτρων που η πλευρά των δανειστών υπολογίζει να ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την Τετάρτη για πρώτη φορά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι εάν η Τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα