Απειλεί με διαγραφές η Φώφη

Αναμφίβολα τα όσα συμβαίνουν εντός του Κινήματος Αλλαγής μάλλον παραπέμπουν σε αλαλούμ, παρά σε ένα κόμμα που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια δύναμη. Ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν γίνει πολλά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρωτοφανής καβγάς του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για το θέμα της αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια. Η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου απαίτησε την κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία χτυπήματα του  Σταύρου Θεοδωράκη, που στην αρχή τάχθηκε ανοιχτά κατά της πρωτοβουλίας Γεννηματά να ζητήσει εκλογές πριν από τη λήξη του 3ου μνημονίου, στη συνέχεια επιτέθηκε κατά των βουλευτών της ΔΗΣΥ που δεν ψήφιζαν το άρθρο του ν/σ για την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μετά την ψήφιση δήλωσε ότι άλλαξαν απόφαση στη ΔΗΣΥ χάρη στην επιμονή και την πίεση του Ποταμιού.

Και φυσικά η κορυφή του παγόβουνου ήταν οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συμπεριφέρθηκε επί 48 ώρες ως υπουργός Εξωτερικών με αλλεπάλληλες συναντήσεις με Τσίπρα, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Μητσοτάκη. Εάν σε αυτά προσθέσουμε ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αρνήθηκε να ψηφίσει την αναδοχή δηλώνοντας ότι «εγώ δεν θα κάνω τα ρεπό του Καμμένου», τότε ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι κάτι πάει στραβά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

 Ηχηρή παρέμβαση

Όπως ήταν φυσιολογικό, κάποιος έπρεπε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, διότι η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει. Οπότε η κα Γεννηματά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία δήλωση, προκειμένου να επανέλθει η τάξη. Και φυσικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δίχως να κατονομάσει κάποιον συγκεκριμένα επέκρινε όλους όσοι διαφοροποιήθηκαν από τις κεντρικές επιλογές της.

Η δήλωση της κας Γεννηματά είναι ξεκάθαρη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έχουν κάθε συμφέρον να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας. Και αυτό κάνουν. Εμείς είμαστε το εμπόδιο στα σχέδιά τους, τη διπλή όψη του συντηρητισμού τους. Το γνωρίζουμε, το αντιμετωπίζουμε. Έχουν γνώση οι φύλακες. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές, για να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στον λαό. Προϋπόθεση όμως είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ενότητας. Γι’ αυτό η  κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση. Οι προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν το εγχείρημα είναι η δύναμή μας. Έχω προσωπικά την ευθύνη και την υποχρέωση να πετύχουμε. Να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η εντολή  που έχω από τους 212.000 πολίτες  που αποτέλεσαν τους συνιδρυτές του Κινήματός μας. Και θα την τιμήσω».

 Γιατί ζήτησε εκλογές

Πάντως στο θέμα του αιτήματος των πρόωρων εκλογών, ήδη η κα Γεννηματά ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τους λόγους που την ανάγκασαν να ζητήσει εκλογές. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας ότι για το θέμα του χρέους ο νέος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς, ζητά την υπογραφή εκ μέρους της Ελλάδας νέας συμφωνίας για να αποδεχθεί τη ρύθμιση του χρέους. Και μάλιστα έχει στο πλευρό του άλλες έξι χώρες, οι οποίες μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα στο Eurpogroup, όπως γίνονταν κι επί εποχής του Βόλφρανγκ Σόιμπλε.

Και οι πληροφορίες που υπάρχουν εντός της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση –για να στήσει ένα νέο επικοινωνιακό τρυκ σχετικά με το χρέος– είναι έτοιμη να αποδεχθεί την απαίτηση των Γερμανών. Αυτό, λοιπόν, το εξήγησε σε όλους, και ήδη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδέχθηκε και μέσω δηλώσεών του στήριξε την πρωτοβουλία Γεννηματά, ενώ ο Θεοδωράκης τη στροφή την κάνει σιγά-σιγά και μέσω του Γιώργου Μαυρωτά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού δήλωσε πως «εμείς δεν το θεωρούσαμε προτεραιότητα, αλλά ενδεχομένως η κα Γεννηματά ήθελε να τονίσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πως είμαστε ένας χώρος που αυτοπροσδιορίζεται. Στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να διατρανώσουμε τις θέσεις μας, γιατί η οποιαδήποτε προσέγγιση των χώρων πρέπει να γίνεται μέσω προτάσεων και θέσεων και όχι μέσω ατόμων, που παίζουν ρόλο καταλύτη».

Πάντως στο Ποτάμι έγινε μεγάλη κουβέντα σε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών, αλλά και των μελών του πολιτικού σχεδιασμού όπου αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα γύρω από το αίτημα των εκλογών, καθώς και οι συνέπειές του. Βασικό κομμάτι της εισήγησης έκανε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, που ανέλυσε την τρέχουσα διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα του κοινοτικού προϋπολογισμού. Κοινή τελική συνισταμένη ήταν πως οι πρόωρες εκλογές «θα βλάψουν οικονομικά τη χώρα», χωρίς ωστόσο η διαφορετική προσέγγιση να θεωρείται πως «μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού».

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Καμίνη, συνεχίζει στην πάγια τακτική του «κατά της πολυφωνίας και της διγλωσσίας». Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης εστιάζει στο διακύβευμα των εκλογών και όχι στον χρόνο διεξαγωγής τους, καθώς «αυτός είναι αποκλειστικό προνόμιο της πλειοψηφίας».

 Προβληματισμός για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Μαξίμου

Επισήμως στο Κίνημα Αλλαγής λένε πως ήταν όλοι ενημερωμένοι για τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που τόνισε και σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου έχει προκαλέσει προβληματισμό και πολλές συζητήσεις. Και διατυπώνονται σκέψεις για το τι πραγματικά θέλει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Πάντως, από ΠΑΣΟΚγενή στελέχη διατυπώνεται η κριτική ότι το επιχείρημα της επικείμενης επίσκεψής του στην Τουρκία δεν είναι και πολύ πειστικό, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει προσκληθεί για μια ομιλία από τουρκικό πανεπιστήμιο, και όχι από την κυβέρνηση, ή έστω την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα