Από Σεπτέμβριο διακοπές για το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε όλους τους υπουργούς του ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει γκάζι, θέτοντας τον Σεπτέμβριο ως ορόσημο για τη νέα εποχή

Στα θέματα οικονομίας επιθυμεί να οδηγήσει το πολιτικό παιχνίδι το Μαξίμου. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε αυτό τον τομέα υπερέχει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χώρα, όπως και όλη η υφήλιος, προέρχεται από 15 μήνες, όπου μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας βρισκόταν σε ψυγείο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρ’ όλα αυτά, το Μαξίμου θεωρεί ως προνομιακό ζήτημα αυτό της οικονομίας και προς τα εκεί θέλει να οδηγήσει την αντιπαράθεση.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυριαρχεί η άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ενδιαφέρεται κυρίως για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Μάλιστα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επικαλούνται και τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, όπου η βασική προτεραιότητα των ερωτηθέντων είναι η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Εξάλλου ακόμη και σήμερα, όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, «οι πολίτες θυμούνται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπερφορολόγησης με το ζόρι κατάφερναν να πάνε λεφτά στο σπίτι. Τώρα αυτό άλλαξε και το σημαντικότερο η κυβέρνηση έδρασε ώστε να μη μείνει κανένας αβοήθητος εν μέσω της πανδημίας». Σε αυτό στέκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισημαίνει στις συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην καταστροφολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιλογή που απέτυχε».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αποτυπώνει το στίγμα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες κινήσεις του, σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με τις βασικές πολιτικές επιλογές που θα εκφραστούν στο άμεσο μέλλον. Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε τον πρωθυπουργό να επιχειρηματολογεί για τις διαφορές που έχει η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, επικοινωνιακά θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά της οπισθοδρόμησης και της μιζέριας και θα τον διαχωρίζει ξεκάθαρα από τις προοδευτικές δυνάμεις. Η αρχή άλλωστε έγινε από την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία ομιλία που έσπασε τα νεύρα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί το καλοκαίρι του 2015. Ίσως νομίζοντας πως απευθύνεται σε λωτοφάγους.

 Το νομοθετικό έργο

Ταυτόχρονα με την πολιτική αντιπαράθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε όλους τους υπουργούς ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει γκάζι και να τρέξει το νομοθετικό έργο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, θεωρούν στο Μαξίμου πως θα γίνει ακόμη πιο ευδιάκριτη η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι κατ’ αρχάς η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω. Επίσης, το Μαξίμου επιθυμεί την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέσα και από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ενώ ήδη δημοσιεύθηκε και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. 

Και το μεγάλο στοίχημα ασφαλώς και είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη εντός του καλοκαιριού, το πιθανότερο τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, αναμένονται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα (περί των δύο δισεκατομμυρίων) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολιγοήμερη ξεκούραση…

Σε αυτό το πλάνο θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι και οι φετινές διακοπές των υπουργών θα είναι ολιγοήμερες και ότι πρέπει μέχρι τη ΔΕΘ (μάλλον φέτος θα διεξαχθεί) να έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Κάτι που σημαίνει ότι, τώρα που αίρονται οι περισσότεροι των περιορισμών, πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων. Και η εντολή είναι σαφής: «Πρώτα η επίλυση των εκκρεμοτήτων και μετά διακοπές». Βασική στόχευση είναι ο Σεπτέμβριος να αποτελέσει για τη χώρα την αφετηρία μίας νέας πορείας, με ορίζοντα το 2023 όταν και ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη στους υπουργούς για πολλή δουλειά και το καλοκαίρι, βεβαίως, δεν είναι αρκετή για να βάλει τέλος στους ψιθύρους και τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς μετά το διάλειμμα του Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σε κανέναν, ούτε το ίδιο το Μαξίμου ασχολείται με τη σχετική φιλολογία. Βουλευτές αλλά και υπουργοί, βεβαίως, συζητούν τα σενάρια, αλλά μέχρι εκεί, με το σκεπτικό ότι το προοδευτικό τέλος της πανδημίας φέρνει και την ολοκλήρωση ενός πολιτικού κύκλου.

Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός

Το στοίχημα του ανασχεδιασμού τού ΕΣΥ

 Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε την αξία του, χάρη και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το ΕΣΥ αποτελεί την πρόκληση της επόμενης ημέρας. Ή, πιο σωστά, η συγκρότηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας «που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία υπό τον τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», παραδέχθηκε ότι «πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε κάτω από το χαλί». Μάλιστα, κατά την έναρξη της ομιλίας του είχε σταθεί στο γεγονός ότι το ΕΣΥ βρέθηκε σε πολιορκία από την πανδημία όταν ήδη είχε περάσει «μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υπό δύσκολες συνθήκες. «Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ», προσθέτοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας». Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να εξευρεθούν νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, στο καλύτερο δυνατό κόστος.

Μία ρήση του πρωθυπουργού, όπου ήδη προκάλεσε αντιδράσεις και ο Αλέξης Τσίπρα στο ίδιο συνέδριο έκανε λόγο ότι η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, ενώ οι προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες έγραφαν ότι ο Μητσοτάκης υλοποιεί το όνειρο του πατέρα του να γκρεμίσει το ΕΣΥ του Ανδρέα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και μάλιστα μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτά θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο». Μάλιστα, σημείωσε ότι o χάρτης θα πρέπει να σχεδιαστεί πέρα από τοπικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις, διασφαλίζοντας νοσηλευτικές μονάδες οι οποίες θα έχουν δυνατότητα να παρέχουν άλλες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για το κτίσιμο νέων νοσοκομείων (σε συνεργασία και με κοινωφελή ιδρύματα) και την υλοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα