ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δυο μήνες μετά τον εμβολιασμό η προστασία από τον κορωνοϊό

Στο κόκκινο θα παραμένουν ενάμιση μήνα μετά τον εμβολιασμό τους για κορωνοϊό οι πολίτες, καθώς τόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να δημιουργηθούν αντισώματα. Με δεδομένο πως η πρώτη δόση των 200.000 εμβολίων αναμένεται στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, είναι ξεκάθαρο πως τα πρώτα αποτελέσματα θα υπάρξουν από τον Μάρτιο και μετά!!

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα γίνουν σε δύο δόσεις, οι οποίες θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους. Πότε λοιπόν θα έχουμε προστασία;

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, οι δύο δόσεις θα εγχυθούν στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.

«Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι», εξήγησε ο Ηλ. Μόσιαλος.

Τι συνεπάγεται αυτό; Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca, μέχρι να υπάρξει πλήρης προστασία από τον κορωναϊό.

Μάλιστα για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τις νέες παρτίδες των εμβολίων, κάθε 15 με 20 μέρες και στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός μέχρι τον Μάρτιο. Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι ως τον Μάρτιο θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι:

«Ο εμβολιασμός έχει να κάνει με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάθε μήνα. Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σχετικά με το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, ο Β. Κικίλιας, εξήγησε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας.

«Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές» είπε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα