ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν σε ναυάγιο το εγχείρημα της European Super League

Σε χρόνο… μηδέν βυθίστηκε το καράβι της European Super League, καθώς το μπλοκ των 12 έσπασε με τη μια αποχώρηση να διαδέχεται την άλλη. Σε λίγες ώρες το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σείστηκε συθέμελα, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε ξανά την ισορροπία του.

Πώς όμως γκρεμίστηκε το οικοδόμημα που επιχείρησαν να χρίσουν κάποιοι απ’ τους μεγάλους του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που το εγχείρημα δεν στέφθηκε από επιτυχία και δεν τους είχαν μετρήσει όσο θα έπρεπε οι εμπνευστές του.

  1. Ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη μεγάλη ανατροπή των σχεδίων της ESL. O Mπόρις Τζόνσον φέρεται να απείλησε τις έξι αγγλικές ομάδες (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ) με εκβιαστικό τρόπο. Ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι αν φύγουν από την UEFA θα τους επιβληθεί μεγαλύτερος φόρος πολυτελείας και με όπλο το Brexit θα δυσκολέψουν κι άλλο τις άδειες παραμονής για τους ξένους παίκτες.

Γιατί έκανε αυτές τις εντυπωσιακές ενέργειες ο Βρετανός Πρωθυπουργός; Εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη μάχη για να αυξήσει περαιτέρω τη λαϊκή υποστήριξή του. Είδε μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει πολιτικά και δεν την έχασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της η Super European League έκανε λόγο για εξαναγκασμό των ομάδων να κάνουν πίσω. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τις ποδοσφαιρικές Αρχές της Αγγλίας, καθώς και με φιλάθλους, και τους διαβεβαίωσε η κυβέρνησή του δεν θα βάλει πλάτη σε μια μικρή ομάδα ιδιοκτητών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα «κλειστό κλαμπ», να καταστρέψουν την ιστορία 132 χρόνων του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Για τους Άγγλους το ποδόσφαιρο είναι… ιερό και με τη θρησκεία φρόντισε να μην παίξει ο Μπόρις Τζόνσον αλλά να την στηρίξει. Είπε στους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε ότι η νέα διοργάνωση αντίκειται στον ανταγωνισμό και ότι μια «νομοθετική βόμβα» -ένας νέος νόμος δηλαδή- πρέπει να ριφθεί για να σταματήσει τη European Super League, και «πρέπει να γίνει τώρα».

«Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανότητα, ακόμα και νομοθετική παρέμβαση, για να διασφαλίσει ότι δεν θα προχωρήσει το εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον. Διέρρευσε μάλιστα  το ενδεχόμενο να αφαιρεί τις άδειες εργασίας από τους παίκτες που θα αγωνίζονται στη European Super League ή να σταματήσει να πληρώνει την αστυνομία για την τήρηση της ασφάλειας τις ημέρες των αγώνων τους.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε ισχυρά όπλα στον Τζόνσον που έξω από το Ευρωπαϊκό δίκαιο είχε τη δυνατότητα να πάρει σειρά μέτρων που θα εξόντωνε τους… αποστάτες.

  1. Η UEFA πέτυχε να έχει στο πλευρό της και τις 55 Εθνικές Ομοσπονδίες. Αυτές είχαν τον τρόπο να θέσουν εκτός εθνικών ομάδων όλους τους ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν στην ESL. Και για να μην το… παίδευαν πολύ, θα μπορούσαν να πουν στους Ομοσπονδιακούς προπονητές να μην τους καλούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Μάλιστα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε την απόλυτη στήριξη και της FIFA προς αυτή την κατεύθυνση, παρά την κόντρα του με τον Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο ισχυρός άνδρας της FIFA στάθηκε σθεναρά απέναντι στο νέο εγχείρημα. Ο Ινφαντίνο είπε χαρακτηριστικά: «Στην FIFA, μπορούμε μόνο να απορρίψουμε έντονα την δημιουργία μίας Super League που είναι ένα κλειστό εργαστήριο και προκαλεί ρήξη με τα σημερινά θεσμικά όργανα, πρωταθλήματα, συλλόγους, UEFA και FIFA. Θα είμαι εξαιρετικά σαφής: Η FIFA βασίστηκε στις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Το καταστατικό καθορίζει το πεδίο εφαρμογής της FIFA και της UEFA. Κάποιος μπορεί μόνο να αποδοκιμάσει έντονα τη δημιουργία της Super League. Είναι έξω από το σύστημα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απορριφθούν για ένα ίσως βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος για ορισμένους. Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι καθήκον μου και καθήκον μας, να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, τους αγώνες των συλλόγων, τις εθνικές ομάδες. Εάν ορισμένοι επιλέγουν να πάνε με τον δικό τους τρόπο, τότε πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της επιλογής τους. Είναι υπεύθυνοι για την επιλογή τους. Εάν ορισμένοι επιλέξουν το λάθος μονοπάτι, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους».

  1. Οι εγκέφαλοι της ESL δεν υπολόγισαν την αντίδραση του κόσμου. Σε χρόνο μηδέν οι… πελάτες του προϊόντος τους, ξεσηκώθηκαν κι έστειλαν μήνυμα απομόνωσης και αποδοκιμασίας. Ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν γίνεται. Και οι φίλαθλοι έβγαλαν κόκκινη κάρτα στο εγχείρημα. Παράλληλα όλες οι κυβερνήσεις όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, βγήκαν μπροστά και αντιστάθηκαν στην ποδοσφαιρική μετάλλαξη. Ο λόγος; Το πολιτικό κόστος. Η δύναμη του ποδοσφαίρου είναι τεράστια. Όταν διαπίστωσαν πως οι φίλαθλοι-οργανωμένοι και μη-ήταν κάθετα αντίθετοι με το νέο εγχείρημα ήταν μονόδρομος να το πολεμήσουν. Οι Ιταλοί ήθελαν να βλέπουν τη Μίλαν, τη Γιουβέντους, την Ίντερ στο δικό τους εθνικό πρωτάθλημα, οι Ισπανοί αντίστοιχα την Ρεάλ, την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Ποιος θα μπορούσε να τους το στερήσει αυτό και με ποιες… πλάτες;

Παράλληλα οι εκατοντάδες επώνυμοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Είναι χαρακτηριστική η ρήση του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος χαρακτήρισε «άδικη» τη διοργάνωση των 6 δισ. ευρώ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αθλητισμός εφόσον δεν έχει σημασία αν χάσεις».

Αυτή είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Όταν ο Δαβίδ αντιμετωπίζει τον Γολιάθ να μπορεί να νικήσει κάποιες φορές και αυτός. Όταν συγκρούεται ο Γολιάθ με τον Γολιάθ, ποια είναι η αξία για τον νικητή; Το χρήμα;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα