Απόλυτη στήριξη Γιούνκερ στην Κύπρο αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Παράλληλα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να σταματήσει άμεσα η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Την απόλυτη στήριξή του εξέφρασε στην Κύπρο ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, για το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ζήτησε να σταματήσει άμεσα η εισβολή της Άγκυρας στη Συρία.

«Υπάρχουν θέματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία», είπε ο Γιούνκερ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και συμπλήρωσε: «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε περίπλοκες αλλά σημαντικές τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αποτελεί σημαντικό εταίρο για το προσφυγικό.

Γιούνκερ: Να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ο Γιούνκερ, στην ομιλία του, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να τηρεί πιστά τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει την επιχείρηση και προειδοποίησε ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, για την οποία η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», υπογράμμισε.

 

Διαβάστε επίσης