ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ: Ένας (billionaire) ιππότης για τη… Βασούλα (Τράπεζα Πειραιώς)

Απόδειξη εμπιστοσύνης του επονομαζόμενου «βασιλιά του χαλκού» στις αναπτυξιακές προοπτικές του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος

Εκτός από τη μεγάλη συλλογή αυτοκινήτων που έχει ως χόμπι ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος ΑριστοτέληςΤέλης για τους περισσότερους– Μυστακίδης, είναι και «συλλέκτης» επενδύσεων. Και σε αυτήν τη μεγάλη επενδυτική συλλογή που περιέχει κυρίως ακίνητα εδώ και λίγες ημέρες φιγουράρουν πάνω από 22 εκατομμύρια κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές μίας ελληνικής συστημικής τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς.

Η απόκτηση του μετοχικού πακέτου αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν βλέπουν την «απόβαση» του Έλληνα μεγιστάνα στα μέρη μας ως μία buy and sell κίνηση για άντληση γρήγορου και εύκολου κέρδους που συνηθίζουν να κάνουν οι επιχειρηματίες. Αντιθέτως, τη μεταφράζουν ως απόδειξη εμπιστοσύνης του περιώνυμου μπίζνεσμαν στις αναπτυξιακές προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, παρά τα τραύματα που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού και το αναμενόμενο βάθεμα της ύφεσης.

Έστω κι αν οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα δέχονται νέες πιέσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης που αναπόφευκτα θα επιδεινώσουν τα υποκείμενα «νοσήματά» τους, όπως είναι π.χ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν παύουν να αποτελούν ελκυστικότατες επενδυτικές επιλογές. Κι αυτό διότι ακόμη και στην παρούσα δύσκολη συγκυρία ο κλάδος θα στηριχθεί προκειμένου να μπορέσει με τη σειρά του να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων όταν αυτά οριστικοποιηθούν.

Αλλιώς δεν θα είχε και νόημα η αγορά τού εν λόγω μετοχικού πακέτου από τον Αριστ. Μυστακίδη, που τον καθιστά τον δεύτερο ιδιώτη μεγαλομέτοχο της Πειραιώς πίσω από τον Τζον Πόλσον, ιδρυτή της επενδυτικής «Paulson & Co» που κατέχει κάτι παραπάνω από το 9% της ελληνικής τράπεζας.

 

Το ραντεβού του 2013

Το ενδιαφέρον του 60χρονου σήμερα trader εμπορευμάτων για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι όψιμο. Λίγοι, μάλλον, ενθυμούνται ότι επτά χρόνια πίσω, την άνοιξη του 2013, ο Τέλης Μυστακίδης προσγειωνόταν στην Ελλάδα και περνούσε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν η εποχή που οι ελληνικές συστημικές τράπεζες τελούσαν υπό διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και οι διοικήσεις τους έσπευδαν να ικανοποιήσουν την εκ των ων ουκ άνευ «ντιρεκτίβα» της Τράπεζας της Ελλάδος για επίτευξη του ορίου του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, προκειμένου να μην παραδώσουν τα… κλειδιά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο εκείνου του «προσκλητηρίου», ο Έλληνας «κροίσος» βρέθηκε εκείνη την εποχή στην Ηρώδου Αττικού και όπως είχε δεσμευτεί έδωσε το «παρών» στη μετέπειτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που «έτρεξε» τότε η Εθνική Τράπεζα.

Το who is who του «King» Τέλη

Σε κάθε περίπτωση, το άκουσμα της είδησης για την είσοδο του Τέλη Μυστακίδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε τροφή για αναζήτηση όλων πτυχών του βιογραφικού του Έλληνα δισεκατομμυριούχου με τη διπλή –ελληνική και βρετανική– υπηκοότητα. Ένα βιογραφικό που σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή είναι η επιτομή των χαμηλών τόνων (σ.σ. σπιτόγατος όσο τον αφήνουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειάρχης, πατέρας ενός παιδιού), αλλά υψηλών ντεσιμπέλ σε επαγγελματικό επίπεδο.

Και μόνο το ύψος της περιουσίας του είναι τέτοιο που και να ήθελε ο Τ. Μυστακίδης δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, αφού με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια φιγουράρει ανάμεσα στους 2.000 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το 2020 στη σχετική λίστα που επικαιροποιεί και δημοσιεύει το περιοδικό «Forbes».

Αυτοί που τον ξέρουν καλά, περιγράφουν έναν άνθρωπο πολύ διορατικό, καλά ενημερωμένο, που μιλά πέντε γλώσσες και κυρίως διαθέτει το ακρογωνιαίο για dealmaker ταλέντο να πουλάει ακριβά αυτό που προηγουμένως έχει αγοράσει πάμφθηνα. Με τέτοια προσόντα εξηγείται και το πώς ο Τ. Μυστακίδης αναγορεύτηκε σε «βασιλιά του χαλκού», όντας ο άνθρωπος που έκανε την ελβετική εταιρεία εξορύξεων Glencore τον κορυφαίο παίκτη στην παγκόσμια αγορά εμπορίου του αρχαιότερου όλκιμου και ελατού μετάλλου.

Σημειώνεται ότι ο Τ. Μυστακίδης εργαζόταν στην Glencore από το 1993 έως και το 2018 ως επικεφαλής των τμημάτων χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της επιχείρησης, οπότε και παραιτήθηκε αφήνοντας, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, τη σκυτάλη στα χέρια της νεότερης στελεχιακής γενιάς, χωρίς όμως να απεμπολήσει το μερίδιό του σε αυτήν. Θυμίζεται, επίσης, ότι η Glencore ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στον άκαρπο διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛ.ΠΕ.

Ας σημειωθεί, τέλος, για την ιστορία ότι το όνομα του 60χρονου σήμερα Έλληνα μεγιστάνα εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια όχι μόνο στις οικονομικές στήλες (σ.σ. είχε διεκδικήσει ένα φεγγάρι και τη ΛΑΡΚΟ σε ένα πρότζεκτ που κόλλησε διαγωνιστικά), αλλά στις αθλητικές σελίδες του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς ο Τ. Μυστακίδης φερόταν ως ο σωτήρας του ποδοσφαιρικού Άρη, φήμη που παρέμεινε… φήμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα