«Ας έρθουν για δουλειά στην Τουρκία, οι Έλληνες γιατροί»

Κάλεσμα στους Ελληνες γιατρούς να εργαστούν στα νοσοκομεία της Τουρκίας, απευθύνει δημοσίως ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός παραδέχθηκε ότι στα νοσοκομεία της χώρας του υπάρχουν κενές θέσεις και η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη από το 2007 να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές σχολές. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να έρθουν στην Τουρκία γιατροί από το εξωτερικό και μάλιστα από την Ελλάδα.

Ο κ. Μουεζίνογλου είχε ήδη δηλώσει για το ίδιο θέμα τον Οκτώβριο του 2013: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεόνασμα γιατρών, στην χώρα αντιστοιχούν 61 γιατροί για 10.000 κατοίκους, ενώ στην Τουρκία η ανάλογη αντιστοιχία είναι 17 γιατροί. Επτά χιλιάδες Ελληνες γιατροί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και τους χρειαζόμαστε. Οι πόρτες στην Τουρκία είναι ανοιχτές για τους Ελληνες γιατρούς».

Στην τελευταία αναφορά του για τους Ελληνες γιατρούς ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι ήδη η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία με την Γερμανία για να εργαστούν εκεί 15.000 Ελληνες γιατροί για περίοδο εννέα ετών. Ωστόσο, η σημερινή νομοθεσία στην Τουρκία δεν επιτρέπει να εργάζονται αλλοδαποί γιατροί στην χώρα και ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μελετά το θέμα με το διοικητικό συμβούλιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκπαίδευσης (YÖK), για να επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το τέλος του έτους.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι ξένοι γιατροί που θα αναζητήσουν εργασία στην Τουρκία θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στην τουρκική γλώσσα και να λάβουν τουλάχιστον βαθμολογία Β. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εποπτεύονται από την «Ανώτατη Αρχή για την Γλώσσα και τα Ερευνητικά Κέντρα» (Tomer) και διεξάγονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών.

Διαβάστε επίσης