«Ασπρισμένα» εκατομμύρια ευρώ εκτός Ελλάδος από «μαυρισμένους» του «Τειρεσία»

Τις πρώτες μεταμνημονικές ημέρες του ζει (και) το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες όμως δεν είναι και τόσο ανθηρές ώστε να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Ή τουλάχιστον δεν ανοίγει για όλους, παρά μόνο για τους έχοντες… μπάρμπα στην Κορώνη, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Μια παλιά αλλά κατά καιρούς επαναλαμβανόμενη με διαφορετικούς πρωταγωνιστές ιστορία, αυτή της πλάγιας και σκοτεινής δανειοδότησης επιχειρηματιών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πέρασε στην αρχή της εβδομάδας το κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου ως αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε ο Ν. Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον Αχαιό πολιτικό, άτομα που τα ονόματά τους είχαν καταχωρισθεί στην black list του «Τειρεσία», όχι μόνο κατάφερναν να ξεπερνούν το εμπόδιο του «μαυρίσματος» και να εξασφαλίζουν δάνεια, αλλά διοχέτευσαν κιόλας μεγάλα ποσά στο εξωτερικό! Την πρόδηλα παράτυπη διαδικασία κατήγγειλε ο Ν. Νικολόπουλος σε σχετική ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάνοντας λόγο για εκτεταμένο κύκλωμα τραπεζικών υπαλλήλων που συνεργάζονταν με πρόσωπα-κλειδιά του συστήματος «Τειρεσίας».

 

Έτσι γινόταν το… άσπρισμα

Όπως εξιστορεί στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, το κύκλωμα δρούσε ως εξής: Ο «μιλημένος» υπάλληλος της τράπεζας, έχοντας μπροστά του όλα τα δικαιολογητικά του επιχειρηματία που ζητούσε εκ νέου επιχειρηματικό δάνειο και γνωρίζοντας ότι είναι μαυρισμένος, καλούσε τον υπάλληλο στα τερματικά του «Τειρεσία» και ζητούσε την επίμαχη μέρα και για συγκεκριμένες ώρες το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου να είναι καθαρό!

Το ζητούμενο ήταν ότι κατά τον τυπικό μεν, αλλά ουσιαστικό έλεγχο του τραπεζικού υπαλλήλου, ο πελάτης να εμφανίζεται να έχει άριστη πιστοληπτική ικανότητα και φυσικά αυτό να απεικονίζεται-πιστοποιείται στο επίσημο έγγραφο από τον «Τειρεσία».

Ο υπάλληλος τύπωνε το αλλοιωμένο έγγραφο και αφού το σφράγιζε το έβαζε μέσα στον φάκελο που περιείχε και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Αυτή, βεβαίως, την τακτική την ακολουθούσαν, όταν όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κρίνονταν επαρκή για την έγκριση του δανείου.

 

Από €20.000 έως και €50.000 η ταρίφα

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Ν. Νικολόπουλος αποκαλύπτει πως όταν κάποιος καθυστερούσε να δώσει το συμφωνηθέν ποσό, απειλούσε και δημιουργούσε διάφορα προβλήματα πάντα παρασκηνιακά. Τα χρήματα για ευνόητους λόγους έπρεπε να δίνονται μετρητά για να μην υπάρχουν ίχνη και αποδείξεις, με τον κίνδυνο πάντα κάποιος από τους ευνοημένους πελάτες να μην αποδώσει όλο το ποσό.

Η «ταρίφα» δεν ήταν συγκεκριμένη και δεν είχε πάντα να κάνει με το ποσό που ζητούσε ο δανειολήπτης. Οι άνθρωποι του κυκλώματος είχαν επιλέξει να ζητούν από 20.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ για να μπορούν να τα εισπράττουν όλο το ποσό μέσα στο εύλογο, για αυτούς, χρονικό περιθώριο των έξι μηνών.

Βάσει των όσων καταγγέλλει στην ερώτησή του ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχαν αντιληφθεί τη… φάμπρικα, έως ότου η Black Rock ήλεγξε αναλυτικά τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν «μαυρισμένοι», πελάτες π.χ. από το 2007 έως το 2015 και το 2010 είχαν πάρει δάνειο. Ο Ν. Νικολόπουλος εξηγεί ότι αυτό «πονήρεψε» τους ελεγκτές ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα, με φυσικό επακόλουθο να ζητήσουν τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου. Ξεκίνησε, μάλιστα, έλεγχος τόσο σε συγκεκριμένα καταστήματα, όσο και σε δικηγορικά γραφεία για να συνδυάσουν ονόματα και περιόδους.

 

Τα 5 μεγάλα ερωτήματα

Με φόντο τη σκανδαλώδη παράκαμψη του «Τειρεσία» από επίορκα στελέχη του συστήματος, τα οποία… άσπριζαν τη «μαυρισμένη» πιστοληπτική ικανότητα εμπόρων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Nικολόπουλος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να απαντήσει στα παρακάτω 5 ερωτήματα:

1] Αν ο ΥΠ.ΟΙΚ. γνωρίζει για τον χορό εκατομμυρίων που έφυγαν εκτός Ελλάδας από κύκλωμα που εκταμίευε παράνομα δάνεια σε «μαυρισμένους» στον «Τειρεσία» επιχειρηματίες.

2] Αν η επιθεώρηση της ΤτΕ έχει ασχοληθεί με την εγκληματική οργάνωση που ήδη ανακάλυψε η Black Rock, η οποία έκανε αναλυτικό έλεγχο στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών, διαπίστωσε ότι υπήρχαν «μαυρισμένοι» πελάτες από π.χ. το 2007 έως το 2015 και το 2010 είχαν πάρει δάνειο και, εάν ναι, ποιο είναι και αν απεστάλη το πόρισμα στην Εισαγγελία.

3] Αν το Δημόσιο έχει ζητήσει –ως οφείλει– από τους εκπροσώπου του στα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να περιορισθεί η μεγάλη ζημιά από τον χορό των εκατομμυρίων που παρανόμως χορηγήθηκαν.

4] Αν έχει σχηματισθεί δικογραφία.

5] Αν οι εμπλεκόμενοι και οι ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη παραμένουν στις θέσεις ευθύνης τους και εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα υπογραφής, έγκρισης και χορήγησης δανείων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα