«Ασύμμετρη ένωση η Ε.Ε. που κινδυνεύει με συντριβή»

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποίησε την κρίση για να επανασχεδιάσει τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της με συνέπεια το βάρος της προσαρμογής να πέφτει στους ώμους των ασθενέστερων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, εκτίμησε πως εάν παραμείνει αυτή η «ασύμμετρη ένωση» εν τέλει θα συντριβεί. «Η ΕΕ είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στο Παρίσι, στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) και συγκεκριμένα σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» έκανε λόγο για ηθικολόγους «που κουνούν το δάχτυλο» και «δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατηγόρησε και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι «είναι άκαμπτα και δεν δείχνουν την ευελιξία που απαιτείται». «Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση; Όχι», ανέφερε για να συνεχίζει: «Οι θεσμοί δημιούργησαν μία ασύμμετρη ένωση και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Όχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η ανακύκλωση των πλεονασμάτων από το Βορρά προς το Νότο στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και υπογράμμισε πως στην Ελλάδα είχαμε μια μακρά περίοδο «παράλογης ευφορίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα