Αυξάνονται ραγδαία οι αυτοκτονίες

Χρονιά-ρεκόρ για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα ήταν το 2011, αφού πραγματοποιήθηκαν 477 αυτοκτονίες! Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο εντυπωσιακός όντως αριθμός των 477 αυτοκτονιών αποδεικνύει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών, που έχει καταγραφεί επισήμως στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια και από τότε που καταγράφονται με επίσημο τρόπο όλες οι αυτοκτονίες. Και φυσικά χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν άμεσα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιο αναλυτικά και με βάση τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από αυτούς που έθεσαν τέρμα στην ζωή τους ήταν 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Και ναι μεν σε συντριπτικό ποσοστό πλειοψηφούν οι άνδρες, εντούτοις ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στις γυναίκες αφού από το 2010 φτάνει το 104,8%.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή 172 περιστατικά σημειώθηκαν στην Αττική (έναντι 109 την προηγούμενη χρονιά), 53 στην Κεντρική Μακεδονία, 37 στην Κρήτη, 36 στη Δυτική Ελλάδα και τα υπόλοιπα είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα. Για το έτος 2012 έχουν καταμετρηθεί 4.000 περίπου κλήσεις στη «γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018». Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων προερχόταν από άτομα 36 έως 40 ετών ή 21 έως 25 ετών, ενώ το 47,3% όσων τηλεφώνησαν ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη, το 49,4% ήταν άνδρες και το 48,9% γυναίκες, το 20,9% δήλωσαν άνεργοι, το 5,5% φοιτητές και το 4,5% μαθητές. Σε ένα ποσοστό 31,2% εντοπίστηκε ιστορικό αυτοκτονιών στο οικείο περιβάλλον, ενώ το 16,4% απέδωσε την αυτοκτονική του συμπεριφορά σε οικονομικά προβλήματα.
Σε επίπεδο υπηρεσιών και δομών προκύπτει η ανάγκη καλύτερης συνεργασίας των υπαρχόντων μονάδων ψυχικής υγείας, του καλύτερου συντονισμού για την καταγραφή των αποπειρών και των αυτοκτονιών. Και φυσικά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σοβαρότερης εκπαίδευσης όλων εκείνων που εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα με το πρόβλημα ειδικοτήτων (π.χ. αστυνομικοί, ιατροί και εκπαιδευτικοί).

ΣΩ.ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα