Αξιολόγηση και φύγαμε (…για ανασχηματισμό)

«Τελειώνουμε!» Ο Αλέξης Τσίπρας με κάθετο τρόπο την Πέμπτη το πρωί απάντησε στο αγωνιώδες ερώτημα του τακτικού του συνομιλητή για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Εκείνοι που θέλουν να καθυστερήσουμε και να προηγηθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία, είναι μειοψηφία. Η πλειοψηφία δεν θέλει να φτάσει εκεί με ένα ανοιχτό μέτωπο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στο έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη στοιχηματίζει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Μελανό σημείο στις διαπραγματεύσεις αποτελούν τα επιπλέον μέτρα που απαιτούν οι δανειστές σε περίπτωση που αποτύχουν τα ήδη συμφωνηθέντα. Ο πρωθυπουργός όμως έχει ξεκαθαρίσει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

«Αφενός θα είναι σαν να αποδεχόμαστε όλοι πως τα μέτρα θα αποτύχουν. Και αφετέρου ζητούν τι; Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα πετύχει και αν κάτι θα αποτύχει να λάβουμε απόφαση για επιπλέον μέτρα στα τυφλά;» φέρεται να υποστήριξε στον συνομιλητή του την Πέμπτη. «Αν αποτύχουν τα μέτρα, θα λάβουμε διορθωτικά αλλά πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδόν μονολογούν πως αναγκάζονται να λάβουν σκληρά και αντιπαραγωγικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ. Αποτελεί κοινό συμπέρασμα πως το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα επί της ουσίας αποτέλεσμα και δικαιολογούν τη λήψη της απόφασης ως μονόδρομο. «Το δεχθήκαμε γιατί είναι ένα μέτρο το οποίο μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε αν αποδειχθεί πως είναι αναποτελεσματικό. Η άλλη λύση που είχαμε ήταν νέες περικοπές. Οι οποίες όμως θα ήταν μόνιμες. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο λοιπόν και ας γνωρίζουμε πως είναι λάθος», εξηγεί συνεργάτης του πρωθυπουργού στην «Α».

Νέα αρχή…
Για τον Αλέξη Τσίπρα το κλείσιμο της συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί θα σημάνει μια νέα αρχή, όπως εξηγούν συνεργάτες του. Στόχος του πρωθυπουργού ακόμα και μέσα στον Μάιο είναι μια εκ βάθρων ανανέωση της κυβέρνησης, όχι μόνο σε πρόσωπα, ώστε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή και να περάσει το μήνυμα ότι όλα τώρα ξεκινούν. Η λύση άλλωστε αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, η οποία κουράστηκε πρόωρα λόγω των διαπραγματεύσεων αλλά και των οπισθοχωρήσεων από τις αρχικές της θέσεις. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να έχει καθαρή εικόνα, και αυτό έχει γίνει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τον χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε καθαρίσαμε». Με τον στίχο αυτό του Διονύση Σαββόπουλου στέλεχος της κυβέρνησης απαντά τους τελευταίους μήνες κάθε φορά που η «Α» του απευθύνει το ερώτημα «τι θα γίνει». «Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα προχωρήσουμε με μεγαλύτερη άνεση», προσθέτει πάντα. Και η συλλογιστική αυτή προφανώς εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποτελεί προσωπική του άποψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καθυστερήσει να ανακοινώσει ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Και μάλιστα προτίθεται να αξιοποιήσει πρόσωπα τα οποία θα προκαλέσουν εντυπώσεις, ενώ θα δώσουν στη νέα κυβέρνηση έναν πιο οικουμενικό χαρακτήρα.

Η διεύρυνση και οι «σίγουροι»
Τις τελευταίες ημέρες επανέρχονται σενάρια που εμπλέκουν γνωστά πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό βοήθησε και ένα λάθος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος «μετακόμισε» τον Πάνο Καμμένο από το υπουργείο Άμυνας σε εκείνο των Εξωτερικών. «Κάτι θα ξέρετε εσείς», απάντησε γελώντας ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και ξεκίνησε το γαϊτανάκι των δημοσιευμάτων. Με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται για κάποια αποκάλυψη. Πολλάκις η «Α» –και σε ανύποπτο χρόνο– έχει αναφερθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα της πολιτικής διεύρυνσης, καλώντας στην κυβέρνηση τόσο πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται εκτός της πολιτικής σκηνής όσο και τεχνοκράτες.

Φυσικά, από τη νέα κυβέρνηση δεν θα λείπουν όλοι οι στενοί συνεργάτες του, όπως ο Νίκος Παπάς και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, οι οποίοι σηκώνουν και όλο το βάρος της επικοινωνιακής μάχης κυρίως για τις λίστες φοροφυγάδων. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας έχει και δύσκολο έργο μπροστά του καθώς θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Εντός κυβέρνησης φαίνεται να μένει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα αναλάβει τις συζητήσεις για το χρέος. Πρόθεση είναι αυτή η συζήτηση να ανοίξει το συντομότερο, καθώς θα δώσει αέρα στην κυβέρνηση και διόλου τυχαία θα πρέπει να θεωρείται δήλωση του Νίκου Βούτση για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μια δήλωση που έγινε μέσα στην εβδομάδα και χωρίς προφανή επικαιρότητα. Εντάσσεται, υποστηρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα, στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως η έναρξη των συζητήσεων για το χρέος θα δώσει ώθηση και στην πραγματική οικονομία, καθώς θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με το κλείσιμο άλλωστε της αξιολόγησης, η νέα κυβέρνηση δεν θα πιέζεται από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας καθώς ουσιαστικές απαιτήσεις υπάρχουν το πρώτο τρίμηνο του 2017. Για τον πρωθυπουργό, το πιο δύσκολο σημείο θα είναι να πείσει εκείνους που θέλει να διατηρήσει να μείνουν στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί πολλοί ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα