Ήθελε να φύγει από τις 3 Μαρτίου!

Πριν από 49 μέρες, η «Α» είχε αναρωτηθεί: «Τέλος το Κύπελλο, bye bye ο Πογιέτ;» Ήταν η περίοδος που ο Σταύρος Κοντονής είχε αποφασίσει να διακόψει τον θεσμό του Κυπέλλου και το… πούλμαν της ΑΕΚ είχε επιστρέψει στα Σπάτα κι ενώ κατευθυνόταν στο  ΟΑΚΑ για το ματς με τον Ατρόμητο.

Ο τίτλος δεν ήταν… προφητικός. Ήταν προϊόν ρεπορτάζ, στο οποίο είχαμε μάθει πως ο γεμάτος ενθουσιασμό μέχρι τότε Ουρουγουανός προπονητής είχε αναρωτηθεί για πρώτη φορά: «Μα πού έχω έρθει;»

 

(Διαβάστε εδώ τι γράφαμε στις 5 Μαρτίου)

Στοπ στο κύπελλο, bye bye ο Πογιέτ;

 

Το ταξιδάκι στην Αγγλία…

Από την ημέρα εκείνη κι έπειτα, η ΑΕΚ άρχισε να αποδίδει όλο και χειρότερα μέσα στο γήπεδο. Ο Πογιέτ έδειχνε ανόρεχτος στον πάγκο, εκεί που πριν από κάποιες εβδομάδες ζούσε γεμάτος ένταση τα ματς. Τότε ήταν που πήγε ένα ταξίδι τριών ημερών στην Αγγλία και άρχισε ο Τύπος της συγκεκριμένης χώρας να γράφει πως είναι υποψήφιος για ένα σωρό πάγκους.

Η διοίκηση της ΑΕΚ φέρθηκε με αφέλεια βλέποντας τον Πογιέτ να είναι «ξενερωμένος». Δεν αντιλήφθηκε την αλλαγή διάθεσης του προπονητή και εξακολούθησε να τον πιστεύει προπονητικά, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να τον θεωρεί ικανό να ξεκινήσει το χτίσιμο μίας ακόμη πιο δυνατής ομάδας το ερχόμενο καλοκαίρι.  Η διοίκηση δεν περίμενε να δει τα αποτελέσματα του Πογιέτ. Είχε ήδη αποφασίσει για πολλούς και διάφορους λόγους να τον κρατήσει. Για τη δουλειά του στις προπονήσεις, για την ικανότητά του να φέρει τον Ζουκουλίνι, για τα θετικά αποτελέσματα, για το καλό κλίμα. Κι όμως, η πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου έγραφε πως η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση θέλει να «τεστάρει» τον Πογιέτ στα Play Off και στους ημιτελικούς, κάτι που είναι ψευδές. Είχαν συναντηθεί δύο φορές ο Μελισσανίδης με τον Γκουστάβο και μια χαρά τα είχαν βρει από τον Φεβρουάριο κιόλας. Απλά, το φάσμα του Grexit καθυστέρησε την τρίτη και τελική συνάντηση και μετά άλλαξε γνώμη ο 47χρονος προπονητής.

 

Τα δημοσιεύματα που δήθεν τον ενόχλησαν και η προσφυγή στη FIFA

Ο Γκουστάβο Πογιέτ, λοιπόν, είχε ήδη αποφασίσει να φύγει εδώ και εβδομάδες. Ήταν αδύνατο, όμως, να «πλασάρει» επικοινωνιακά αυτή του την απόφαση κι όταν αποφασίστηκε η επανέναρξη του Κυπέλλου αισθάνθηκε άβολα που ξαφνικά έπρεπε να κοουτσάρει την ΑΕΚ σε δύο κρίσιμους ημιτελικούς, την ώρα που ήταν φευγάτος. Εντέχνως, στρίμωξε το ραντεβού του ατζέντη του με τον Μελισσανίδη δύο μέρες πριν από τον ημιτελικό και το επόμενο πρωί συνέταξε την επιστολή της προαποφασισμένης παραίτησης, δήθεν επειδή δεν του άρεσαν κάποια δημοσιεύματα.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για τα καθημερινά δημοσιεύματα των Βρετανών που τον ήθελαν να επιστρέφει στην Αγγλία το καλοκαίρι. Ωστόσο, ο Πογιέτ έδειξε θιγμένος από τον ελληνικό Τύπο!

Αυτή του η συμπεριφορά, λοιπόν, αξιολογήθηκε από το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ και κρίθηκε αντιεπαγγελματική όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη. Για το λόγο αυτό, μόλις του κατατεθεί και το τελευταίο ευρώ του συμβολαίου του, η διοίκηση θα προσφύγει στη FIFA και θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του Ουρουγουανού, υποδεικνύοντας στην αρμόδια επιτροπή τις ενέργειές του. Ο Πογιέτ αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ αφού εκδιώχθηκε κακήν-κακώς την Τρίτη το βράδυ, αλλά οι δύο πλευρές θα τα ξαναπούν στα δικαστήρια.

Και τώρα… Στέλιος Μανωλάς

Η ΑΕΚ απέδειξε στο ματς με τον Ατρόμητο ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτή την απώλεια. Ο Στέλιος Μανωλάς έκανε δύο-τρεις κινήσεις με τις οποίες εξαφάνισε μέσα σε ένα 90λεπτο όσα πρέσβευε ο Πογιέτ. Λίγο πιο πίσω τον Γιόχανσον, λίγο πιο μπροστά τον Μάνταλο κι όλα καλά. Βέβαια, τίποτα δεν έχει τελειώσει, τα δύσκολα έρχονται και αν η ομάδα αποτύχει στο δεύτερο ημιτελικό, στον τελικό ή στα Play Off, άπαντες θα έχουν να λένε πως η ΑΕΚ την πάτησε λόγω των διοικητικών ερασιτεχνισμών στο θέμα του προπονητή. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, όμως. Σκληρό και αδυσώπητο όταν χάνεις. Θα πρέπει να θωρακιστεί για τυχόν τέτοιου είδους κριτική η διοίκηση.

Οι δε παίκτες θα πρέπει να θωρακιστούν με συγκέντρωση και πάθος. Ιδίως το πρώτο. Έχοντας διδαχθεί τεχνικές και νουθεσίες από τον Δέλλα και τον Πογιέτ, πρέπει να τα ξεχάσουν όλα, να ακολουθήσουν το δόγμα του Στέλιου Μανωλά, όποιο κι αν είναι αυτό, και να το ακολουθήσουν πιστά. Θα τα καταφέρουν; Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό. Υπάρχει και ένα ακόμη ατού υπέρ των παικτών. Ό, τι καταφέρουν θα το πιστωθούν. Είναι μία νεοφώτιστη ομάδα που άλλαξε τρεις προπονητές. Αν πετύχουν, όλα τα εύσημα θα πάνε σε αυτούς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα