Αξιωματικός με… παρελθόν ο Ταφύλλης

“Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει”. Αυτή την παροιμία φαίνεται ότι ενστερνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι στη θέση-κλειδί του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έδιωξε τον Γιάννη Καπάκη, ως εκ των βασικών υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι και στη θέση του τοποθέτησε έναν άλλο Γιάννη, τον απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας Γιάννη Ταφύλλη, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική η Πολιτική Προστασία.

Βέβαια πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε με επίσημη ανακοίνωσή της την παραίτησή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “το κομματικό στέλεχος που επέλεξε έχει σκοτεινό παρελθόν, δίχως να έχει επιδείξει στοιχειώδες έργο”.

Η αλήθεια είναι ότι δύο φορές στο παρελθόν ο κ. Ταφύλλης απασχόλησε τη Βουλή, τόσο στις επιτροπές, όσο και στην ολομέλεια. Η μία ήταν το 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και η δεύτερη επί κυβέρνησης Τσίπρα το 2015.

Το 2013 ο κ. Ταφύλλης ήταν υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι έχει εμπλακεί σε υποθέσεις με Αντισταθμιστικά Ωφελήματα και εξοπλιστικά προγράμματα. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση εναντίον του στη Βουλή, με αφορμή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε πει πως «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος, εντυπωσιακά γερασμένος», καταγγέλλοντας ότι ο απόστρατος Γιάννης Ταφύλλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ τότε για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», παρατήρησε.

Μάλιστα είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα αντιμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζουμε τον σχετικό διάλογο:

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Ταφύλλης, που συνόδευε τον κ. Τσίπρα στα ναυπηγεία, είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Άμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία».

ΤΣΙΠΡΑΣ: “Αφήσατε και αήθη υπονοούμενα για έναν εξαίρετο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αεροπόρο Γιάννη Ταφύλλη, που μας τιμά η παρουσία του. Γιατί άραγε; Γιατί όντας αξιωματικός της Αεροπορίας, έφερε στην επιφάνεια τα περιβόητα προβλήματα της αγοράς του αιώνα – των “τυφλών” Mirage 2000. Αν έχετε το οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο, να το καταθέσετε εκεί που πρέπει – και φαντάζομαι πως ο κ. Ταφίλλης και όσοι άλλοι, θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με όποιο ένδικο μέσον έχουν».

Ως γραμματέας του υπουργείου Άμυνας

Όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γιάννης Ταφύλλης διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας. Τότε, λοιπόν, υπήρξαν δημοσιεύματα, συγκεκριμένα από το Πρώτο Θέμα όπου ο Γ. Ταφύλλης κατηγορήθηκε ότι υπήρξε υπεργολάβος σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας Lockheed Martin, η οποία ανέλαβε αργότερα και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3B-Orion της Πολεμικής Αεροπορίας, έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε την απόλυσή του με σχετική ανακοίνωση: «Τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης δημιουργεί η αποδεδειγμένη σχέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας με εταιρεία που είχε συναλλαγές με το υπουργείο. Οι σημερινές αποκαλύψεις που συσχετίζουν την ίδια εταιρεία με την προμήθεια των 500 εκατ. ευρώ για τα αεροσκάφη του Ναυτικού, στην εκταμίευση των οποίων η κυβέρνηση απαράδεκτα επιμένει, καθιστούν την απόλυση του Γενικού Γραμματέα μονόδρομο».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε τότε και το ΠΑΣΟΚ: «Ένα ακόμα κρούσμα σύγκρουσης συμφερόντων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Ζητάμε την απομάκρυνση του Γ.Γ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί η αποδεδειγμένη επαγγελματική του σχέση με εταιρία που είχε συναλλαγές με το Υπουργείο δημιουργεί θέμα ηθικής τάξεως και ενδεχομένως και νομικής. Η ώρα που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τους συνεργάτες της Κυβέρνησης έφτασε».

Ο ίδιος ο Γιάννης Ταφύλλης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε εξοπλιστικά προγράμματα. Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του τόνιζε: “Απασχολήθηκα για δύο χρόνια περίπου στην εταιρεία Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Α.Ε ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με τελικό αποδέκτη την Αεροπορία. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (LM) και ανατέθηκε σε τρίτη.  Μετά την αποστρατεία μου εργάστηκα για τρία χρόνια ως σύμβουλος πληροφορικής στο στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης και όχι σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως διατείνεται το δημοσίευμα”.

Κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα

Πάντως, το δημοσίευμα πρόσθεσε νέες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό πινάκιο.
Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός σημείωναν τότε σε κείμενό τους πως: «Μετά από την κατάθεση 2 Ερωτήσεων και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ανακατασκευής 5 πολεμικών αεροσκαφών στην εταιρεία Lockheed,  καταθέτουμε και τρίτη Ερώτηση καθώς νέες αποκαλύψεις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο» και προσθέτουν «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Α. κος Ταφύλλης εμφανίζεται εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύλογα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο αν τον Ιανουάριου του 2015 – που ο κ. Ταφύλλης ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα – ο Υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες και τον φάκελο της υπόθεσης που βρισκόταν στα χέρια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Επίσης ο βουλευτής Επικρατείας με την Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης  επικαλείται τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών επισημαίνει μεταξύ άλλων, την παλαιότητά τους, την επιστολή- ομολογία της Lockheed Martin στην οποία  εκφράζει την άποψη ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω αεροσκαφών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, κυρίως από άποψη κόστους αλλά και τις δραματικές οικονομικές συνθήκες της χώρας που καθιστούν απαγορευτική την απευθείας ανάθεση.

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά «Η απόφαση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion ήταν πράγματι κατεπείγουσα ώστε να είναι αναγκαίο να ληφθεί κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία; O εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για το Ελληνικό Δημόσιο; Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον ή ενδεχομένως και αλλότρια συμφέροντα; Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόφαση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion;». Να σημειωθεί ότι οι δύο νέες ερωτήσεις έρχονται να προστεθούν σε άλλες έξι (από Ποτάμι, ΝΔ και Χ.Α.). Ωστόσο σε καμία από αυτές δεν έχει απαντήσει ο υπουργός Αμυνας αν και έχουν περάσει 21 ημέρες.

Θύελλα και στην ολομέλεια
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα Ταφύλλη είχε απασχολήσει επί μακρώ την Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα είχε τεθεί ακόμη και στο νομοσχέδιο Παππά για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Μάλιστα ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Κύριε Παππά, καλύπτει η Κυβέρνηση τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη, που εργαζόταν στην Lockheed Martin, στην οποία δώσαμε 500 εκατομμύρια; Μπορείτε να σηκωθείτε να μας πείτε, εάν η Κυβέρνηση τον καλύπτει, που δίνουμε δουλειές σε πρώην εταιρία του; Μόνο τα εύκολα φέρνουμε εδώ πέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Ωστόσο, ο υπουργός, όταν μετά από λίγα λεπτά ζήτησε το λόγο, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα και περιορίστηκε σε αναφορές που αφορούν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Η στάση του κ. Παππά θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν εντασσόταν στη γενικότερη… αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς είναι το μόνο κόμμα που είχε αποφύγει να τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης ήταν δικός τους άνθρωπος.

Εκτός αυτών, μομφή προς την κυβέρνηση για την «σιωπή» που επιδεικνύει στην υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed είχε αφήσει και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια  αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση επικρίνοντας την στάση του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του «κ. Ταφύλλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, είναι υπεργολάβος της Lockheed. Ούτε γι’ αυτόν υπήρξε ένα σχόλιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα