Αυγενάκης: «Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης τόνισε για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων:

* Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν και η μόνη προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

* Γιατί ξεκινάμε τώρα;

> η διοργανώτρια αρχή της Super League 1, αιτήθηκε επισήμως στις 29 Απριλίου 2020, έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ της, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούσαν στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

> αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε στις 30 Απριλίου 2020 και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

* Κατόπιν της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/3-5-2020 (ΕτΚ Β΄1644), επιτρέπονται από αύριο:

> οι ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων,

> Η προπόνηση θα αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωσης ατομικής τεχνικής, βάσει του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της διοργανώτριας αρχής σας.

* Ήδη αποστείλαμε σήμερα σχετική επιστολή στη SL1 με συνημμένα τα σχετικά Πρωτόκολλα.

* Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των διοργανωτών στα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ, Super League 2 και Football League). Σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ενεργούμε.

* Είναι σαφές προς όλους: η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

* Είμαστε αποδέκτες πολλών μηνυμάτων που εκδηλώνουν απορίες, άγχος, πιέσεις, και γκρίνια κάποιες φορές, για τα αθλήματα που δεν ξεκινούν ή για το πότε θα ξεκινήσουν.

*Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων! Ακούμε τους ειδικούς!

* Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων και από όλους των χώρων άθλησης, δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

* Η κατάσταση θα εξετάζεται διαρκώς και οι αποφάσεις θα αναπροσαρμόζονται, πάντοτε βάσει των γνωμοδοτήσεων και των συμβουλών των ειδικών επιστημόνων.

* Αθλητισμός δεν είναι μόνο η SL1 ή η Basket League, είναι και οι μικρότερες κατηγορίες όπου οι αθλητές λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα τα οποία όμως συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημα. Υπάρχει σκέψη για ενίσχυση των σωματείων ώστε να πληρωθούν οι παίκτες για να αποφύγουν την οικονομική ασφυξία;

* Ήδη θυμίζω στις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης συμπεριλήφθηκε ένα μεγάλο μέρος αθλητικής οικογένειας, αυτό έγινε για πρώτη φορά στην συνέχεια διευρύνθηκαν. Σε αυτή την λογική κινούμαστε Με όσες πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν νωρίτερα και σε όσες προγραμματίζουμε και δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους αθλητικούς φορείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Ο αθλητής είναι αθλητής σε όλες τις κατηγορίες. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τον αθλητή με ότι δυνάμεις έχουμε.

* Θα μπορούσε πιστεύετε να γίνουν τα πλέι-οφ με τη μορφή του μπασκετικού final4 της Ευρωλίγκα; Με την έννοια ότι θα επιλεγεί μια πόλη ουδέτερη ένα γήπεδο και οι ομάδες θα μένουν σε ξενοδοχείο. Ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις;

>Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν οι διοργανώτριες αρχές. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα εφόσον φυσικά ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για τις οποίες είμαστε εξαιρετικά απαιτητικοί. Κατά τα άλλα τα ζητήματα αυτά θα τα αποφασίσει η διοργανώτρια αρχή

* Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν υπάρχει εκτίμηση για το πότε οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα μπορούν να κάνουν ομαδικές προπονήσεις από την στιγμή που από 5 Μαϊου και μετά θα μπορούν να προπονηθούν σε γκρουπ;

>Μαυρωτάς: Από την αθλητική μου εμπειρία όταν είσαι σε διάστημα ενός μήνα σε αγωνιστική απραξία χρειάζεσαι ένα διάστημα προσαρμογής, αυτό το διάστημα είναι περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό όμως είναι με την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά τους οποίους περιορισμούς και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα για επαναξιολουγούμε τα πράγματα σε συνεργασία με τους επιστήμονες.

*Τι στοιχείο ή στοιχεία είναι εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση της κατάστασης;

>Μαυρωτάς: Το βασικό είναι ο βαθμός πειθαρχίας στα μέτρα, οι επιστήμονες θα μας πουν ειδικότερα πώς εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα και έτσι θα υπάρχουν επιδράσεις και στον αθλητισμό.

*Πότε θα μπορούμε να ξαναδούμε ματς με κόσμο στα γήπεδα έστω και σε επίπεδο εκτίμησης;

>Εκπρόσωπος υγειονομικής επιτροπής: Όσον αφορά στην επιστροφή σε ανοιχτούς αγώνες αυτό είναι ένα στοιχείο που θα κριθεί καθαρά από την πορεία της επιδημίας. Η συγκέντρωση ανθρώπων σε πολύ μεγάλο αριθμό επιδημιολογικά είναι κίνδυνος, όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας έχει μειωθεί πραγματικά, φαντάζομαι τότε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα δώσει το ok.

*Με τις εκλογές στις Ομοσπονδίες (ΕΠΟ, ΕΟΚ) πού βρισκόμαστε; Υπάρχει πρόβλεψη για το αν θα γίνουν τελικά φέτος ή θα μεταφερθούν για του χρόνου;

>Αυγενάκης: Θα μας απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού, είμαστε σε διάλογο με τις διοικήσεις, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις ή να πάρουν παράταση οι υπάρχουσες διοικήσεις ή θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις νέες διοικήσεις εξετάζονται και τα δύο.

 

 

Διαβάστε επίσης