Αυστηρούς ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων

Προτάσεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή κατά την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά στο περιθώριο της συζήτησης για την σύσταση άλλης προανακριτικής επιτροπής, αυτή την φορά για τους Παναγιώτη Κουρουμπλη, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων,που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες της θα αναφερθεί αφενός μεν στην ενέργεια του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν την έρευνα ορκωτοί λογιστές και το πόρισμα τους να σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Την ίδια κίνηση -υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- μπορούν να κάνουν και τα άλλα κόμματα, υιοθετώντας την λογική «όλα στο φως» σχετικά με τα ταμεία τους και τις ρυθμίσεις των δανείων τους. Μάλιστα όπως τονίζουν και ο άλλος έτερος στο Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι θα συνδράμει, καθώς στην Σεβαστουπόλεως η οικονομική διαχείριση είναι πρωτόγνωρη για κόμματα, δίχως δάνεια.

Είναι πασιφανές ότι όταν ολοκληρωθεί η σχετική δέσμη πρωτοβουλιών θα παρουσιαστεί από την κυρία Γεννηματά που έτσι κι αλλιώς επαναλαμβάνει δημοσίως την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια παντού «για όλους και για όλα». Πρόκειται για φράσεις που αξιοποίησε και κατά την πρόσφατη ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για να καταδείξει ως αδιαπραγμάτευτη την βούλησή της «να πληρώσει ακριβά όποιος έχει βάλει το χέρι του στο μέλι». Όπως μάλιστα ανέφερε με την ομιλία της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: «Η επιλογή του χρόνου, οι “προγραφές” πολιτικών προσώπων, η σκανδαλώδης συγκάλυψη ευθυνών άλλων, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, πριν και μετά την ανακίνηση του όλου θέματος, οι εξόφθαλμες παρεμβάσεις στις δικαστικές έρευνες, η ίδια η ποιότητα των μαρτυρικών καταθέσεων, όλα αυτά αποδεικνύουν τη μεθόδευση. Χρησιμοποιούν συστηματικά θύλακες στη Δικαιοσύνη για τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αντιλήψεις καθεστωτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Εμάς μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια».

Για την κοινωνική συνοχή

Πάντως η κ. Γεννηματά από το Περιστέρι σε ειδική προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Αναλυτικά οι οκτώ προτάσεις της Φώφης Γεννηματά:
«1ον Δημιουργούμε νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και ένταξη. Το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν. Δημιουργούμε δίκτυα Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο, για την στήριξη των ευπαθών ομάδων με πόρους που προέρχονται κυρίως από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μεταφέρουμε το “βάρος” των υπηρεσιών στην από – ασυλοποίηση, από – ιδρυματοποίηση. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις-προγράμματα για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.
2ον Εξασφαλίζουμε επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προσθέτοντας στην εισοδηματική ενίσχυση, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες.
3ον Στηρίζουμε την Οικογένεια, και την Προστασία των Παιδιών. Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων. Στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και παροχή υπηρεσιών.

4ον Προσφέρουμε ευκαιρίες ένταξης των ανέργων.
α) Επιδοτούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.  Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
Ειδικά όμως για
-νέους άνεργους ως 29 ετών
-ανέργους άνω των 55 ετών
-για γυναίκες άνεργες
ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.
Σημειώνω ότι το μέτρο αυτό είναι απλό, λειτουργικό και το κυριότερο δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί η αύξηση της κατανάλωσης από τους επί πλέον εργαζόμενους θα φέρει μεγάλη αύξηση (μέσω του ΦΠΑ) στα έσοδα του κράτους.
β) Στρέφουμε τα Προγράμματα που επιδοτεί το “Κοινωνικό Ταμείο” (ΕΣΠΑ) από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, σε Προγράμματα απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, που δημιουργούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρει ο άνεργος δουλειά.

5ον Στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους.Που φτωχοποιούνται, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Με καθιέρωση  κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης, που ορίζεται για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τον κατώτερο μισθό , μεταφέρουμε την ευθύνη στους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να επιτευχθούν αυξήσεις μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.
6ον Παρέχουμε καθολικές υπηρεσίες φροντίδας. Με επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος. Με ενίσχυση και γενίκευση της “Βοήθειας στο Σπίτι” και της “νοσηλείας κατ’ οίκον”, για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

7ον Εντάσσουμε πλήρως τα άτομα με αναπηρία. Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο. Με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ. Με εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους.
8ον Προασπίζουμε τα δικαιώματα για όλους. Ενισχύουμε τις δομές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.”

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα