Αυτή είναι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να διανεμηθεί στα πολιτικά κόμματα, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στην οποία κατέληξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Ο τίτλος του 20σέλιδου κειμένου είναι «Τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993) τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση της στρατηγικής σχέση μεταξύ των μερών». Να θυμίσουμε ότι οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών κατέληξαν στο erga omnes όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ξεσηκώνοντας θύελλα και στις δύο πλευρές. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja».

Επίσης, η ΠΓΔΜ δεσμεύεται να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας μετά την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την γειτονική χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει ακόμα πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Τέλος, καθιερώνεται Ομάδα Εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης