Αυξάνονται οι υποστηρικτές της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον, αρκεί η δημογεροντία να δείξει προθυμία στο να παραδώσει τα ηνία στους διανοητικά και ψυχικά νέους», αναφέρει σε άρθρο του ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης

Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αν κι ενημερώθηκε ότι μπορεί να ευνοηθούν οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, εν τούτοις τους ψήφισε και όσα ακολούθησαν με τις εσωτερικές αναταράξεις, αλλά και την εμφυλιοπολεμική στρατηγική που προέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε εκ νέου τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ως ανέκδοτο με την ατάκα «ΠΑΣΟΚ, σώσε μας».

Πλέον στη συζήτηση που τίθεται εντός του τραπεζιού είναι το πώς θα επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ στο όνομα και στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αυτή την άποψη την ανέδειξε και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επεσήμανε σε άρθρο του πως «η σημερινή συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί ώρα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εντούτοις (εφόσον απαλλαγεί από το άχαρο παρατσούκλι του – ανέμπνευστο το “ΚΙΝΑΛ” κι ακόμα πιο ανέμπνευστο το σήμα που θυμίζει απορρυπαντικό πλυντηρίου) διαθέτει ορισμένα ισχυρά πλεονεκτήματα. Ξυπνά στους Έλληνες θετικές αναμνήσεις, παραπέμπει σε εποχές κοινωνικής προόδου, οικονομικού εκδημοκρατισμού, γενικής ευημερίας».

Ο συγγραφέας απαντά και στα δικά του ερωτήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν εκφράσει οι απλοί πολίτες, αλλά και πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Χωμενίδης τονίζει ακόμη: «“Ναι, αλλά η ανάπτυξη και ευημερία στηρίζονταν σε πήλινα πόδια…” θα πείτε. “Εν μέρει, θα αντιτείνω. «Δεν ήταν ούτε το ΕΣΥ, ούτε το ΑΣΕΠ του Σάκη Πεπονή, ούτε το Αττικό Μετρό, ούτε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλου, ούτε η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο μακέτα. Ας μην ξεχνάμε δε ότι το εκσυγχρονιστικό πρόταγμα το διατύπωσε πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κληροδότησε στον Κώστα Σημίτη”. “Ναι, αλλά κάθε τόσο έσκαγαν σκάνδαλα! Από τον Κοσκωτά μέχρι τον Τσοχατζόπουλο ουκ ολίγοι εκτοξεύτηκαν κοινωνικά και οικονομικά ως στελέχη ή παρακοιμώμενοι του Κινήματος…” “Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει”, θα απαντήσω, “βαρύ τίμημα για τα ανομήματα του παρελθόντος του. Έχει αποκαθαρθεί χάρη στη στάση που αταλάντευτα τήρησε από το 2010 και εντεύθεν, υπό την ηγεσία κυρίως του Βαγγέλη Βενιζέλου”. “Ναι, αλλά ο Βενιζέλος εξεδιώχθη ουσιαστικά από την κυρία Γεννηματά”».

Ο συγγραφέας, που είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ, Χρήστου Χωμενίδη και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Βασίλη Νεφελούδη, εξηγεί στο ίδιο άρθρο πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να διεκδικήσει την ολική επιστροφή του: «Το εντυπωσιακότερο ατού όμως του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά στο χθες και στο προχθές αλλά στο σήμερα και στο αύριο. Μη διεκδικώντας άμεσα την κυβερνητική εξουσία, έχει όλο το περιθώριο να επανεφεύρει τον εαυτό του. Να διαμορφώσει μια φυσιογνωμία, μια ατζέντα, η οποία θα διαλαμβάνει τα κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής που ανατέλλει. Της συγκλονιστικής τεχνολογικής επανάστασης που επελαύνει και θα επαναπροσδιορίσει τα πάντα. Την καθημερινότητα, τις επαγγελματικές και οικογενειακές σχέσεις, τους κοινωνικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις».

Θέμα συζήτησης

Τα όσα αναφέρει ο Χρήστος Χωμενίδης στο άρθρο του είναι καθημερινό θέμα συζήτησης εντός του ΚΙΝΑΛ. Οι παλιοί ΠΑΣΟΚοι είναι οι πρώτοι που το θέλουν, όπως το πρότεινε ο Παύλος Γερουλάνος. Μάλιστα, την άποψη Γερουλάνου ασπάζονται και στελέχη που δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα τον αποκαλούν «πρίγκιπα» λόγω της οικογενειακής καταγωγής του. Απλά τώρα η φράση έχει ολοκληρωθεί με το «έχει δίκιο ο πρίγκιπας με το ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ μετά τη σκληρή τιμωρία από τους πολίτες και από τη στιγμή που όσοι ήταν να φύγουν έφυγαν, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει. Αρκεί να μην αναμένει μόνο την επιστροφή κάποιων ψηφοφόρων που πήγαν σε άλλα κόμματα. Στην υγειονομική κρίση απέδειξε πως έχει την ευχέρεια να καταθέτει προτάσεις. Το μεγάλο του όπλο είναι οι επεξεργασμένες απαντήσεις που έχει έναντι όλων των προβλημάτων της κοινωνίας.

Και ο Χρήστος Χωμενίδης απαντά και στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει την ολική του επαναφορά: «Από τα δικά του αντανακλαστικά εξαρτάται. Κι από την προθυμία της δημογεροντίας του να παραμερίσει για να ανοίξει δρόμο στους νέους, στους διανοητικά και ψυχικά νέους αν μη τι άλλο. Θα πόνταρα σε ένα τόσο αισιόδοξο σενάριο; Μόνο βάσει του αξιώματος ότι η φύση και τα ανθρώπινα όντα δεν παραδέχονται κενά. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδράμοντας αφήνει μεγάλο κενό. Δημιουργεί ιστορική ευκαιρία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα