Bad Blue Boys (ΒΒΒ): Κακοποιοί χούλιγκανς (της Ντιναμό Ζάγρεμπ)  που εισέβαλαν σε χώρες για άγρια επεισόδια

Ακροδεξιοί ναζί και σεσημασμένοι κακοποιοί βρίσκουν διαύλους στο οπαδικό κίνημα για να δρουν ανεξέλεγκτα, με βοήθεια (;) των αδελφοποιημένων οργανωμένων οπαδών σε χώρες που εισβάλουν

Οι εικόνες από το κομβόι των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Εθνική Οδό με προορισμό τη Νέα Φιλαδέλφεια, δείχνουν πως έφτασαν ανενόχλητοι έως την Αθήνα.  Η διαδρομή από το Ζάγκρεμπ έως τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μία απόσταση 1.480 χιλιομέτρων και περνάει από τη Θεσσαλονίκη.  Οι Κροάτες χούλιγκανς διέσχισαν τρεις χώρες (Κροατία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία), περνώντας σύνορα, έφτασαν στην Ελλάδα και αφού διέσχισαν όλη τη χώρα βρέθηκαν στη γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας με σκοπό να κάνουν τα άγρια επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη.

Ένα ερώτημα είναι αν τέτοια περιστατικά ορθώς  ή λανθασμένα καταγράφονται ως «οπαδική βία».  Η δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη ήταν τέτοια. Οπαδοί του ΠΑΟΚ βγήκαν παγανιά και τον σκότωσαν.  Η επιδρομή των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχε άλλα χαρακτηριστικά, όπως και το γεγονός ότι η καταδρομική επίθεσή τους είχε χαρακτηριστικά ναζιστικής εφόδου, όπως και το προφίλ των δραστών.

Οι Κροάτες είναι  γνωστοί παντού.  Επεισόδια έκαναν και πέρυσι στο Μιλάνο και το 2018 στο Σάλτσμπουργκ και μπορούμε να γράψουμε σελίδες για τους ΒΒΒ της Ντιναμό, δηλαδή τους Ναζιστές της Ντιναμό…. Γιατί με την ΑΕΚ; Τι έχουν να χωρίσουν με την ΑΕΚ; Την απάντηση την δίνει προκλητικότατα ο…ίδιος ο δικηγόρος των συλληφθέντων κροατών Ντάβοριν Κάρατσιτς:  «Δεν αποκηρύσσω τα αδέρφια μου. Αν το δούμε από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα, ναρκομανείς-αριστεροί-αναρχικά αποβράσματα που για δεκαετίες μαχαίρωναν άλλους ανθρώπους, πετούσαν μολότοφ και ποδοπατούσαν κεφάλια» καθότι είναι γνωστό ότι το οπαδικό κίνημα της  ΑΕΚ είναι antifa.

Φυσικά, οι Κροάτες δολοφόνοι δεν ήταν μόνοι τους. Η ΕΛ. ΑΣ επισήμως ανέφερε ότι είχαν «Έλληνες συνεργούς» φωτογραφίζοντας μια (επίσης ναζιστικής μορφής) μερίδα οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι. Τους υποδέχτηκαν, τους έβαλαν σε σπίτια Aibnb και τους έδειξαν τα κατατόπια για το πώς θα μετακινηθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ερώτημα είναι πως και γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν πήρε χαμπάρι για όλ αυτά…

Ποιοι είναι οι Βad Blue Boys

Οι Bad Blue Boys, ο βασικός σύνδεσμος οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήρθαν στο διεθνές προσκήνιο το 1990, όταν μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση από την Γιουγκοσλαβία.

Ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στο Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου μετατράπηκε σε πεδίο πολέμου και «έδειξε» το κλίμα τρομοκρατίας που θα επικρατούσε το 1991 στο δημοψήφισμα, το οποίο ακολούθησε η εξέγερση των περιοχών με σερβικό πληθυσμό.

Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός παρέμειναν η κινητήρια δύναμη του συνδέσμου όπως καταγράφηκε τόσο στα γήπεδα όσο και εκτός αυτών. Είναι χαρακτηριστική το 2008 η εμφάνιση σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ γκράφιτι που διαλαλούσε «θάνατος στους δημοσιογράφους» με την υπογραφή των BBB, παρότι αρνήθηκαν την πατρότητά του.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες και άλλα  πολεμικά όπλα. Σημειώνεται ότι η διακόσμηση του συνδέσμου εξωτερικά περιελάμβανε γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη των Ούστασι, Άντε Πάβελιτς.

Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν αναφορές για στενές σχέσεις τους με ακροδεξιούς και νεοναζί οπαδούς, μεταξύ άλλων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

Στην Κροατία, ομάδες σκληροπυρηνικών οπαδών του ποδοσφαίρου συχνά επικαλούνται τον πόλεμο ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 με τη σερβοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία για να χρησιμοποιήσουν ρητορική μίσους κατά των Σέρβων ή να δείξουν συμπάθεια για το φασιστικό κίνημα Ustasa, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό την αιγίδα των Ναζί της Γερμανίας και της Ιταλίας και καταδίωξε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρητορική μίσους στις κερκίδες έχει βαθιές ρίζες στα Βαλκάνια. Η άνοδος του εθνικισμού στα τελευταία χρόνια της Γιουγκοσλαβίας αντικατοπτρίστηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο το πρώην ενιαίο κράτος, τα οποία έγιναν αρένες για τους πολιτικούς και τις εθνικιστικές ομάδες να προωθήσουν τις ιδέες τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα