«Βαρίδι» για την κυβέρνηση ο Κατρούγκαλος

Σε βαρίδι για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εξακολουθεί όχι μόνο να παραμένει στην καρέκλα του, αλλά ετοιμάζεται κιόλας να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου.

Με βάση το ν/σ «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», θα επιστρέψουν στο Δημόσιο οι υπάλληλοι που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εξαιτίας μνημονιακών δεσμεύσεων των τελευταίων κυβερνήσεων, στη συνέχεια θα περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή. Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για τα εργολαβικά που είχε συντάξει το γραφείο του υπουργού και κατατέθηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τον αφήνουν έκθετο, καθώς οι εξηγήσεις του δεν πείθουν. Μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ταυτόχρονα οι βουλευτές της Ν.Δ., Γιώργος Γεωργαντάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Νίκη Κεραμέως, ζητούν αντίγραφα των εργολαβικών συμβάσεων των δικηγορικών εταιρειών που μετείχε ο Κατρούγκαλος. Ο λόγος για τις εταιρείες «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ – Ν. ΧΛΕΠΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» και «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». Οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ., με αίτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητούν έρθουν στη Βουλή τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΔΣΑ από το διάστημα 1η Μαΐου 2014 έως και 10 Φεβρουαρίου του 2015. Επίσης, ζητούν τη χορήγηση βεβαιώσεων για το πότε αποχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος από τη δικηγορική εταιρεία, πότε συνέστησε την καινούργια εταιρεία και ποια είναι η σημερινή νομική κατάσταση της τελευταίας εταιρείας του. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν επιβεβαίωση για το πότε υπεβλήθη αρμοδίως στον ΔΣΑ η αίτηση αναστολής άσκησης δικηγορικού λειτουργήματος που αφορά στον υπουργό.

Τα ερωτηματικά
Με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στα οποία απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας για χαλκεία και προσπάθεια «εκτέλεσης» του σχεδιασμένη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Όμως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα… Έτσι, για να είναι έγκυρο ένα εργολαβικό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο γνήσιες υπογραφές. Μία του δικηγόρου και μία του εντολέα. Στο εργολαβικό που είδε το φως της δημοσιότητας και κατατέθηκε στο ΔΣΑ υπάρχει κενή ημερομηνία, αλλά και σβησμένη τη φίρμα της πρώτης δικηγορικής εταιρείας που μετείχε ο Γ.  Κατρούγκαλος. Και στη θέση της μπήκε η σφραγίδα της νέας εταιρείας. Γιατί το εργολαβικό δεν είχε ημερομηνία; Τι εξυπηρετεί; Σίγουρα κάποιος λόγος κρύβεται πίσω από αυτή την… παράλειψη. Κάθε εργολαβικό για να έχει ισχύ κατατίθεται τόσο στον ΔΣΑ, όσο και στην εφορία για να φορολογηθεί η αμοιβή του 12% που προέβλεπε το εργολαβικό του Κατρούγκαλου.

Στο χαρτί που κατατέθηκε και αποκαλύφθηκε για ποιον λόγο είχε σβησμένη με στυλό τη φίρμα της πρώτης δικηγορικής εταιρείας; Μήπως τελικά το εργολαβικό ήταν του 2014 και απλά ο ίδιος ο Κατρούγκαλος και οι συνεργάτες του το κράτησαν; Κάτι που σημαίνει ότι κατατέθηκε μεταγενέστερα και αφού το γραφείο είχε μάθει πως ο Κατρούγκαλος θα υπουργοποιηθεί. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, το εργολαβικό είναι ο πλούτος του κάθε δικηγορικού γραφείου. Με το να κατατεθεί το 2015 ένα εργολαβικό του 2014 πολλοί θα σκεφτούν ότι το δικηγορικό γραφείο δεν ήθελε να δηλώσει την αμοιβή και φυσικά να αποφύγει τη φορολόγηση. Και βέβαια, εάν ισχύει αυτή η προσπάθεια φοροδιαφυγής, τότε πώς ο πρωθυπουργός θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, όταν ένας υπουργός του μπορεί να έχει κάνει μία κολάσιμη ποινικά ενέργεια;

Όλα στις 30 Ιανουαρίου
Είκοσι δύο συμφωνητικά με δικηγορική αμοιβή 12% και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου για υποθέσεις κατά του Δημοσίου έχουν πρωτοκολληθεί στον ΔΣΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου. Η ημερομηνία που φέρουν τα επίμαχα συμφωνητικά-εργολαβικά είναι η 30ή Ιανουαρίου 2015, τρεις δηλαδή ημέρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως υπουργός. Αν και η ημερομηνία είναι συγκεκριμένη, αρμόδια πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να έχουν κατατεθεί στον ΔΣΑ νωρίτερα.

Στα επίμαχα συμφωνητικά προβλέπεται δικηγορική αμοιβή 12%, επί του ποσού που θα επιδικαστεί στους προσφεύγοντες για μισθολογικές διαφορές κατά του Δημοσίου. Μάλιστα τα 22 συμφωνητικά φέρονται να υπογράφονται από τον κ. Κατρούγκαλο ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», η οποία εμφανίζεται να διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. Όσο για τα συμφωνητικά φέρονται να υπογράφηκαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015, αμέσως δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Για να ισχύουν τα συμφωνητικά θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την υπογραφή τους να κατατίθεται στην ΔΟΥ και στον ΔΣΑ. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο. Επιπλέον σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πάντως, στο σύνολό τους οι επίμαχες υποθέσεις αφορούν εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διεκδικούν από το ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από την μείωση των κάθε είδους αποδοχών του λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».

«Να παραιτηθεί…»
Την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τη θέση του υπουργού αναπληρωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητούν με μεγαλύτερη ένταση πλέον όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις σχετικά με υποθέσεις που είχε αναλάβει ο κ. Κατρούγκαλος αφού είχε ορκιστεί υπουργός, χαρακτηρίζει μονόδρομο την παραίτησή του.

Το σίριαλ Κατρούγκαλου πρέπει να τελειώσει εδώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές. Η δικαιολογία ότι “τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, πριν αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να τον αποπέμψει αύριο», καταλήγει η ανακοίνωση. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμως από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι συντριπτικά σε βάρος του κ. Κατρούγκαλου και σε σχέση με τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα. «Φαίνεται ότι οι έννοιες φιλότιμο και ντροπή για τον κ. Κατρούγκαλο είναι άγνωστες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος το ΚΚΕ εμμένει στην πρώτη του δήλωση: «Όταν καταπολεμάς το μνημόνιο, δεν παίρνεις χρήματα από ανθρώπους που έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα