Βουτιά σε βαθιά νερά

Πριν καλά-καλά μάθουν τα κατατόπια του υπουργείου τους, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούν, μπαίνουν απ’ ευθείας στα βαθιά. Ο λόγος για κάποιους υπουργούς, οι τομείς των οποίων βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα και με το «καλημέρα» θα γνωρίσουν τι εστί διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Θεωρητικά το πιο δύσκολο έργο το έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι θα βρεθούν από τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο με την τρόικα. Κι αυτό διότι ο μεν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εξηγήσει το πώς θα γίνει η αναμόρφωση του Δημοσίου, ενώ ο υπουργός Υγείας το πώς θα εξορθολογήσει τις δαπάνες υγείας, αλλά και θα μειώσει τη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξελίσσεται σε σοβαρό ζήτημα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος πρέπει να καταφέρει να σταματήσει την αιμορραγία των ΟΤΑ, καθώς η λειτουργία των δήμων όλης της χώρας έχουν μπει στο στόχαστρο των τροϊκανών.
Όπως όλοι παραδέχονται, τα δύσκολα υπουργεία τα έχει κληρονομήσει η Ν.Δ., όμως παρά το τεράστιο ρίσκο που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι υπουργοί καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια, τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε τα δύσκολα υπουργεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικοί του υπουργοί έχουν εύκολο έργο. Αντίθετα, οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοΐδης, Παντελής Καψής θα πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο τις ικανότητές τους, αλλά και το ότι τα όσα έλεγαν είναι υλοποιήσιμα. Ας δούμε αναλυτικά τους υπουργούς που θα καθίσουν στις ηλεκτρικές υπουργικές καρέκλες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
«Μπαρουτοκαπνισμένος» και υπερδραστήριος

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών πριν καθίσει σε υπουργική καρέκλα πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Ο λόγος για τον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σε μία πολύ δύσκολη εποχή, μετά τη συντριβή στις εκλογές του 2009. Και φυσικά και αυτός συνέβαλε στο να επανέλθει το κόμμα στην κορυφή της προτίμησης των ψηφοφόρων. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν τον επέλεξε για την πρώτη του κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012, όμως ο βουλευτής Επικρατείας δεν κατέθεσε τα όπλα.
Τόσο ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αλλά πολύ περισσότερο ως βουλευτής επέδειξε τεράστια δραστηριότητα. Με συνεχείς παρεμβάσεις, με επερωτήσεις ήταν κοντά στον πολίτη, πήρε θέση για μία σειρά από ζητήματα που ταλανίζουν τον κόσμο, ενώ δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα ακόμη και με υπουργούς της Ν.Δ.
Το έργο που αναλαμβάνει στο υπουργείο Εσωτερικών κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Κι αυτό διότι ναι μεν δεν πρόκειται να έχει άμεση επαφή με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, όμως έχει αναλάβει το σημαντικό καθήκον της ορθής λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι περιφέρειες και περισσότερο οι δήμοι έχουν χαρακτηριστεί από τους τροϊκανούς ως η χοάνη που καταπίνει κονδύλια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι τονίζουν πως οι ΟΤΑ αποτελούν εστίες διαφθοράς. Οι αυτεπιστασίες των έργων στους δήμους, οι αναθέσεις με διάφορα τρυκ για να αποφύγουν τους διαγωνισμούς, αλλά και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι ορισμένοι από τους τομείς, που πρέπει να επιβάλει τάξη ο νέος υπουργός.
Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Μιχελάκης, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ξεφύγει από τις αρχές που διέπουν τον κανονισμό λειτουργίας των ΟΤΑ και είναι συμφωνημένος με την τρόικα. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν προϋπολογισμό και να μην ξεφεύγουν από το όριο που τους έχει δοθεί. Επίσης όσοι δήμοι ξεφεύγουν από το όριο εισέρχονται σε καθεστώς επιτήρησης και μνημονίου.
Και βέβαια ο Γ. Μιχελάκης πρέπει να τρέξει την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς είναι υποχρέωση της χώρας να μπουν λουκέτα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλεγούν και οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είτε θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας, είτε θα απολυθούν.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Ο «ταχυδρόμος» ΔΕΝ πέθανε!

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα βρεθεί εκτός σχήματος, λόγω της ΕΡΤ. Όμως όλες οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν πανηγυρικά, καθώς ναι μεν ο Σίμος Κεδίκογλου βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, αλλά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν προσωπική του επιλογή. Στην υπόθεση της σκληρής (αλλά αναγκαίας) απόφασης να διακοπεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Σ. Κεδίκογλου είχε απλώς τον ρόλο του «μαντατοφόρου» ενός δυσάρεστου μηνύματος και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός –όπως τον κατηγόρησαν κάποιοι εκτός και εντός κόμματος «φίλοι»– που εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή.
Δυστυχώς, η ΕΡΤ και τα όσα επακολούθησαν δημιούργησαν την κυβερνητική κρίση και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Όμως θα πρέπει να πιστωθεί στον Σ. Κεδίκογλου το ότι στήριξε την απόφαση με συνεχείς παρεμβάσεις, ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση όχι μόνο με πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και δημοσιογράφους, οι οποίοι του χρέωναν τα πάντα. Βέβαια, στην επιχειρηματολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για όλα όσα συνέβαιναν στην ΕΡΤ επί τόσα χρόνια ουδείς απήντησε επί της ουσίας. Παρά μόνο με κραυγές και φωνασκίες. Όλοι παραδέχονταν ότι η ΕΡΤ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει δομή η λειτουργίας της, να έχει τους απαραίτητους και άξιους, όμως ουδείς δεχόταν να πει το πώς. Αντίθετα ο Σ. Κεδίκογλου και με προσωπικό κόστος επέμεινε στη στήριξη της κυβερνητικής απόφασης, σε αντίθεση με τους περισσότερους εκ των υπουργών και βουλευτών προερχόμενων από τη Ν.Δ. που επέδειξαν εκκωφαντική σιωπή.
Δεν ήταν λίγοι επίσης που έδειξαν μία πρωτοφανή χαιρεκακία σε ό,τι αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θεσμοθετηθεί υφυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τον μετασχηματισμό της ΕΡΤ. Βέβαια, λίγοι κατάλαβαν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος επί ένα χρόνο απέδειξε ότι, με τα αντανακλαστικά του και την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, δίκαια επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό γι’ αυτό το ευαίσθητο πόστο. Εξάλλου, η συνεργασία του και με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους ήταν σε υψηλό επίπεδο και ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία, ότι αγνόησε τα άλλα δύο κόμματα. Γι’ αυτό και επιβραβεύθηκε να παραμείνει στη θέση του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Το στοίχημα του αποτελεσματικού κράτους

Η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η μετάβαση από τον Αντώνη Μανιτάκη στον Κυρ. Μητσοτάκη δεν αποτέλεσε μόνο έκπληξη. Δείχνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα των απολύσεων και μετατάξεων αποφασιστικά. Το υπουργείο βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας, καθώς ο πρώην υπουργός Αντ. Μανιτάκης κατηγορείται για τη μη υλοποίηση της δέσμευσης ως προς τις 2.000 απολύσεις και τους 12.500 υπαλλήλους που έπρεπε να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας. Στοίχημα αποτελεί η ευρύτερη αναδιοργάνωση του Δημοσίου και από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλες τις πρότερες δηλώσεις του επεσήμαινε με έμφαση ότι πρέπει να «αδειάσει» το Δημόσιο από τους υπεράριθμους υπαλλήλους. Ο νέος υπουργός, όπως λένε οι συνεργάτες του, εκτιμά πως είναι ξεπερασμένη συζήτηση το μικρότερο ή το μεγαλύτερο κράτος. Το ζήτημα είναι «ένα αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, που να μη στέκεται εμπόδιο στον πολίτη και στην ανάπτυξη, να μην παράγει γραφειοκρατία και τα φαινόμενα της διαφθοράς».
Ο νέος υπουργός υποστηρίζει ότι στα 10 χρόνια που είναι βουλευτής έχει μιλήσει, ακόμη και στις εποχές της ευδαιμονίας, για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ σχολιάζοντας τη συνεργασία των υπουργών με τους εκπροσώπους της τρόικας είπε ότι «είναι άδικο το γεγονός πως πολλές φορές οι υπουργοί εμφανίζονται ως διεκπεραιωτές των μνημονιακών υποχρεώσεων». Το σίγουρο είναι πως ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αλλά με βασικό συστατικό τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι αν αυτές εξηγηθούν σωστά, θα βρουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Πολλοί λένε πως ο Σαμαράς τοποθέτησε τον Μητσοτάκη σε αυτό το πολύ δύσκολο υπουργείο για να τον φθείρει, όμως η αλήθεια είναι πως ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί τόσα χρόνια είναι υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και τώρα έχει πεδίο δόξης λαμπρόν για να υλοποιήσει όσα έλεγε. Τόσο για την προσωπική του επαλήθευση, όσο και για να μην εκτεθεί η χώρα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Σε αναζήτηση «φαρμάκου» για την Υγεία

Όσο κι αν θεωρείται «κλισέ», η καρέκλα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζεται ηλεκτρική. Η προηγούμενη τριπλέτα στην ηγεσία έπεσε στην τρύπα των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Τώρα, ο Αδ. Γεωργιάδης μαζί με τους Αντώνη Μπέζα και Ζέττα Μακρή πρέπει να βρει τρόπο να εξευμενίσει την τρόικα, χωρίς νέα μέτρα, τα οποία αποκλείει άλλωστε και η νέα –υπό σχεδιασμό– προγραμματική συμφωνία. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο συγκερασμός του υπέρτατου αγαθού της υγείας με τις δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το αγαθό της υγείας, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις». Και συμπλήρωσε ότι θα διοικήσει το υπουργείο Υγείας με απόλυτη διαφάνεια. «Στόχος μου είναι να φύγω από ’δώ με ψηλά το κεφάλι», είπε και ενημέρωσε τους φορείς της υγείας ότι το γραφείο του θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και θα μιλά με τα κόμματα για τις όποιες αλλαγές. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε και είπε ότι προτιμά να μιλά με έργα παρά με λόγια.
Στις προτεραιότητες Γεωργιάδη είναι να μειωθεί –αν όχι να εξαφανιστεί– η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ένα σχέδιο που υπάρχει από την εποχή Λοβέρδου, που όμως δεν υλοποιήθηκε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Έκαστος στο είδος του κι ο Μανιάτης στην Ενέργεια

Η νέα κυβέρνηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέχρι σήμερα έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν έχει περίοδο χάριτος. Αυτό το μειονέκτημα έχει την ευκαιρία να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα, αν δουλέψει «φουλ τις μηχανές» προκειμένου, επιτέλους, στην πολύπαθη χώρα να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά έστω τα στοιχειώδη. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η πρόκληση είναι εμφανής. Όπως και η εντολή της Κομισιόν για άμεση απελευθέρωση της ενέργειας. Ταυτόχρονα, πρέπει να τρέξει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Ο Γιάννης Μανιάτης γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο, όπως και τις προτεραιότητες. Όμως ο νέος ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να επιλύσει ένα σημαντικό αγκάθι, που είναι η ηγεσία της ΔΕΗ, με την οποία είχε συνεργαστεί επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Η προηγούμενη ηγεσία είχε στρέψει αλλού το βλέμμα και τις προτεραιότητές της, όμως οι εξελίξεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων δεν αφήνουν άλλα περιθώρια. Η ΔΕΗ, μια από τις ΔΕΚΟ που πολύ σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της αξιοποίησης, λειτουργεί με υπόδικη ηγεσία για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι σήμερα την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση της κερδοφόρας ΔΕΗ φέρει ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος όχι μόνο διώκεται ποινικά αλλά είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Κατηγορείται για την υπόθεση αδιαφανών δαπανών προς τη ΓΕΝΟΠ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Ζητείται έργο στα… έργα!

Μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη– εκκρεμότητα είναι τα οδικά έργα και δη αυτά στους αυτοκινητόδρομους. Το υπουργείο Υποδομών (ως ενιαίο με το υπουργείο Ανάπτυξης) έκλεισε επιτυχημένα τις διαπραγματεύσεις στους δύο αυτοκινητόδρομους, Ολυμπία Οδό και Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και στους άλλους δύο αυτοκινητόδρομους Ιόνια Οδός και Κεντρική Οδό Ε65. Αυτό δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε προαποφασισμένο. Να θυμίσουμε πως ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας τα έχει καταφέρει με ίδιες δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια και πλέον απομένει ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη και η Περιμετρική Καλαμάτας. Εξίσου σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα οδικά έργα που εκτελούνται στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού. Μιλάμε για την ολοκλήρωση του κάθετου Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, το πρώτο τμήμα τού Νίκη-Κοζάνη (Φλώρινα-Νίκη), η ολοκλήρωση του Θεσσαλονίκη-Ποτίδαια-Κασσάνδρα, η ολοκλήρωση του Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας, η ολοκλήρωση του Κομοτηνή-Σύνορα και η ολοκλήρωση του Αρδάνιο-Ορμένιο.
Η λίστα συνεχίζεται με το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία που βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της έκπτωσης, τα τοπικά σημαντικά οδικά έργα Καλλονή-Σίγρι, Θίσβη-Κανάβαρι, Μαρκόπουλο-Ανάβυσσος και άλλα. Το έργο λοιπόν που περιμένει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τα οδικά έργα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και τελικά όλο αυτό το πακέτο των έργων να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα